Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά φαρμάκου

» Ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό των εξαγωγών σκευασμάτων ζητούν οι φαρμακοποιοί

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά φαρμάκου σε βάρος ασθενών, φαρμακοποιών και της δημόσιας υγείας γενικότερα, διαπιστώνονται με μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα.

Για το ζήτημα μίλησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης, εξηγώντας ότι δίδεται μια διαρκής “μάχη” από τους φαρμακοποιούς για να δοθεί λύση.

«Προσπαθούμε να επικαιροποιούμε τους καταλόγους ελλειπτικών φαρμάκων που στέλνουμε στον Ε.Ο.Φ. για να υπάρχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, βοηθάμε να παρθούν έγκαιρες αποφάσεις για τα σκευάσματα εκείνα που πρέπει να απαγορευτεί η εξαγωγή τους. Η αναστολή δηλαδή να διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι συνήθως», αναφέρει ο κ. Κατσαράκης.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για φάρμακα πρωτότυπα, που εισάγονται από το εξωτερικό και στη συνέχεια εξάγονται. «Είναι φάρμακα τα οποία απευθύνονται και αποσκοπούν στη θεραπεία πολύ σημαντικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι επιληψίες, νευρολογικά νοσήματα, αυτοάνοσα, ενέσεις για οστεοπόρωση, ενώ έχουμε ελλείψεις ακόμα και σε κολλύρια και αντιβιοτικά. Πολλοί κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι υπολογίζουν ότι τα σκευάσματα σε έλλειψη φτάνουν ακόμα και τα 400. Δεν μιλάμε για γενόσημα, γιατί σε αυτά πάντα υπάρχει ένα άλλο γεννόσημο, συνεπώς εκεί η υποκατάσταση είναι θεμιτή».
Ο κ. Κατσαράκης διευκρινίζει ότι «οι λίστες που καταρτίζουμε εμείς, δεν αναφέρουν και τα 400 σκευάσματα για παράδειγμα, αλλά εστιάζουμε σε αυτά που υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, ώστε να είναι και πιο εφικτό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών του νομού, «θα πρέπει να απαγορευτεί σε αυτές τις περιπτώσεις η εξαγωγή για τουλάχιστον 8 μήνες, καθώς οι χονδρέμποροι σε μικρότερους χρονικά περιορισμούς, συσσωρεύουν τα σκευάσματα και με την πρώτη ευκαιρία άρσης του περιορισμού τα εξάγουν νομότυπα».
Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να ληφθούν «μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και ολοένα και περισσότερα σκευάσματα να μπαίνουν σε λίστες απαγόρευσης εξαγωγών», τονίζει ο κ. Κατσαράκης, εξηγώντας πως «με τον εμπλουτισμό της λίστας και με μεγαλύτερη διάρκεια απαγόρευσης, θα πάρουν το μήνυμα οι εξαγωγείς ότι δεν αφήνει περιθώρια κερδοσκοπίας ο Ε.ΟΦ., που αποτελεί τη ρυθμιστική αρχή της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου στη χώρα μας. Τα φάρμακα πρέπει πρώτα να διατίθενται στην ελληνική αγορά και όχι να κερδοσκοπούν χρονδρέμποροι -έστω και νομότυπα- εις βάρος ασθενώς, φαρμακοποιών και της δημόσιας υγείας γενικότερα».

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών στα Χανιά, τονίζει επίσης πως είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, με τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα να πιέζουν για ευρωπαϊκή λύση. «Το πρόβλημα εντείνεται στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που εξάγουν προς βορρά, οι οποίες επιχειρούν να ρίξουν τις τιμές με αυτό τον τρόπο. Είναι πολυσύνθετο πρόβλημα άρα απαιτεί και ευρωπαϊκά μέτρα», σχολιάζει ο κ. Κατσαράκης, επισημαίνοντας την ανάγκη «αποφασιστικότητας και πολιτικής βούλησης». Χαρακτηριστικά τονίζει πως «δεν γίνεται κάποιοι να πλουτίζουν σε βάρος των ασθενών αλλά και των φαρμακοποιών οι οποίοι σπαταλούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους καθημερινά στο να αναζητούν τηλεφωνικά τα σκευάσματα, αντί να εστιάζουν στο καθαρά επιστημονικό κομμάτι της δουλειάς τους».

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας

Τις ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Κρήτης φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Πλέυρη.
Όπως εξηγούν οι βουλευτές «ως αποτέλεσμα των ελλείψεων αυτών, δικαίως αγανακτούν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς που αδυνατούν να βρουν τα φάρμακά τους με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία τους, ενώ οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι καθημερινά γίνονται αποδέκτες αυτής της κατάστασης, αδυνατούν να εκτελέσουν τις συνταγογραφήσεις στην ώρα τους και δαπανούν τεράστιο χρόνο μακριά από τις επιστημονικές τους αρμοδιότητες, στην ανεύρεση των ελλειπτικών φαρμάκων. Η παρότρυνση των εταιρειών προς τους φαρμακοποιούς να δίνουν στους ασθενείς μόνο μια συσκευασία από το ελλειπτικό φάρμακο προκειμένου να το έχουν έστω και σε μικρές ποσότητες, μετατρέπει ασθενείς και φαρμακοποιούς σε μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, καθώς αντίστοιχα οι φαρμακέμποροι λένε ότι οι εταιρείες δεν τους στέλνουν τις ποσότητες που ζητάνε κ.ο.κ».
Τονίζουν δε πως «οι επαναλαμβανόμενες ελλείψεις των φαρμάκων αντανακλά το βασικό πρόβλημα ότι το φάρμακο αποτελεί εμπόρευμα που ο λαός το πληρώνει ακριβά και πολλές φορές δεν το έχει κιόλας, με αποτέλεσμα η υγεία του να εξαρτάται από το κριτήριο του κέρδους των φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακοεμπόρων».

Επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει την επάρκεια όλων των απαραίτητων φαρμάκων», οι βουλευτές ρωτούν τον κ. Πλεύρη σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε:

«•Να μην υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της Κρήτης, και να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα φάρμακα για όλους τους ασθενείς σε επαρκείς ποσότητες.
•Να απαγορευτούν τώρα όλες οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, πλήρως και για πάντα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα