Είναι το νόμιμο ηθικό; Η απάντηση είναι ότι το ηθικό μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά είναι ευρύτερο αφού έχει σχέση με την ανθρωπιά, το φιλότιμο και την αίσθηση του δικαίου του καθενός μας.
Αν μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας κάνει πρόταση να εγκαταστήσει μια κεραία στην ταράτσα σας τι θα απαντήσετε;
Μήπως θα ανησυχήσετε για τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει στους γείτονες σας;
Θα ρωτήσετε αν θα πάθουν κάτι τα παιδιά του διπλανού σπιτιού ή η εγκυμονούσα που μένει απέναντι;
«Ολα νόμιμα θα είναι» σας διαβεβαιώνει η Χ εταιρεία. Κι εσείς το δέχεστε ή το ψάχνετε σαν ηθικό στοιχείο της κοινωνίας μας;
«Θα την καλύψουμε δεν θα μάθει κανείς κάτι, τουλάχιστον για καιρό» σας διαβεβαιώνουν και ησυχάζετε.
Ετσι η πρόταση γίνεται δεκτή χωρίς άλλες ερωτήσεις. Μετά από χρόνια οι γείτονες μάθανε για την ανήθικη κεραία και “φρίκαραν”.
Ψύχραιμοι πλήρωσαν ένα ειδικό ο οποίος μέτρησε την ακτινοβολία στην περιοχή τους.
«Η ακτινοβολία που δέχεστε είναι υψηλή, αλλά νόμιμη, δηλαδή είναι μέσα στα όρια που όρισε η Ελλάδα. Είναι όμως πανύψηλη σε σχέση με αυτή που δέχονται άλλα Ευρωπαϊκά κράτη» τους λέει.
«Μα είναι ηθικό να μη γνωρίζουμε ότι υπάρχει κεραία δίπλα στο σαλόνι μας; Θα παίρναμε τα μέτρα μας», Διαμαρτύρονται.
«Όχι, αλλά σήμερα είναι νόμιμο και επειδή οι ηθικές αρχές κι οι αξίες δεν υπάγονται σε ηθικά πλαίσια είναι προσωπική υπόθεση του πολίτη».
Με αφορμή αυτό το αληθινό πρόσφατο περιστατικό παραθέτω στοιχεία που μας αφορούν όλους.
Η Αρχή της Προφύλαξης
Σύμφωνα με την Αρχή της Προφύλαξης που ενσωμάτωσε την προστασία και από τις μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, είναι ευθύνη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας να αποδεικνύουν συνεχώς ότι οι κεραίες τους είναι ακίνδυνες.
Δηλαδή, όταν υπάρχουν αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που δεν συγκλίνουν, η αβεβαιότητα πρέπει να οδηγεί σε αυστηρότερα όρια ασφαλείας.
Αυτή είναι μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τη συνήθη πρακτική, σύμφωνα με την οποία η επικινδυνότητα λαμβάνεται υπόψη μόνον όταν είναι πλήρως και καθολικά αποδεδειγμένη.
Ευτυχώς, η Αρχή της Προφύλαξης ενσωματώθηκε στο Ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο με το άρθρο 130 παρ. 2 της Συνθήκης του Μάαστριχτ (1992) και με το άρθρο 174 της συνθήκης του Άμστερνταμ (1997).
Έτσι σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματός μας αυτή ισχύει και έναντι οποιασδήποτε άλλης απόφασης.
Τα υπερευαίσθητα άτομα
Έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει την ύπαρξη υπερευαίσθητων ατόμων. Προσωπικά κατατάσσω τον εαυτό μου σ’ αυτά.
Το κατάλαβα επειδή σε περιοχές της πόλης, ευτυχώς όχι στη γειτονιά μου, αισθάνομαι ζαλάδα ή βούισμα στα αυτιά. Κοιτάζω γύρω και δεν βλέπω κάτι, αφού οι ανήθικες και νόμιμες κεραίες είναι μασκαρεμένες.
Η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (International Commission for Electromagnetic Safety) βεβαιώνει την ύπαρξη μη θερμικών επιδράσεων της υψίσυχνης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, την ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία μέρους του πληθυσμού σε αυτές και την αναγκαιότητα της εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης για επαναπροσδιορισμό των ορίων ασφαλείας.
Τώρα γνωρίζω ότι αυτά τα μικρά συμπτώματα δεν τα φανταζόμουν, αλλά είναι υπαρκτά!
Επιπτώσεις
Μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο τρομάζει κάθε άσχετο με το αντικείμενο, όπως ο γράφων. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα υπάρχοντα όρια ασφαλείας είναι ανεπαρκή, και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογίες πού υποβάλλουν τους ανθρώπους σε διαρκή ηλεκτρομαγνητική έκθεση.
Ισχυρίζονται, οι ερευνητές, ότι η διαρκής έκθεση έστω και χαμηλής έντασης σχετίζεται με έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, υπνηλία, εξάντληση, πονοκεφάλους, ζαλάδες, διαταραχές ύπνου, εξασθένιση του ανοσοποιητικού, δερματικά εξανθήματα και επηρεασμό της καρδιακής λειτουργίας. Μήπως να το ψάξουμε το θέμα σε βάθος;
Επίσης, υποστηρίζεται ότι υπάρχουν και μη θερμικές, βιολογικές επιδράσεις των οποίων η αρνητική επίδραση μπορεί να καταλήξει σε Αλτσχάιμερ, άνοια ή καρκίνο των πνευμόνων. Λένε ότι το DNA μας αναγνωρίζει τις ακτινοβολίες των κεραιών και παράγει βιοχημικό στρες.
Από την άλλη πλευρά επίσημοι οργανισμοί και φυσικά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δέχονται ότι οι μη ιονίζουσες ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες έχουν μόνο θερμικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Η αλήθεια είναι ότι τα όρια εκπομπής των κεραιών ορίστηκαν με βάση αποκλειστικά τις θερμικές επιδράσεις.
Συμπερασματικά
Ως μη ειδικός, μόνο μια πρόταση μπορώ να κάνω.
Η Δημοτική Αρχή κι η Ένωση Καταναλωτών να αναλάβουν να διασφαλίζουν ότι οι κεραίες είναι ορατές και ότι η Αρχή της Προφύλαξης τηρείται στην περιοχή μας.
Είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα ήθελε να υποτιμήσουμε τις επιδράσεις των ακτινοβολιών και να δούμε τις άγραφες επιπτώσεις στα παιδιά και στα εγγόνια μας στο άμεσο μέλλον…
• Η στήλη θα απουσιάσει την επόμενη εβδομάδα.
• Επικοινωνία polygnosi@gmail.com facebook: polygnosi
• Πτυχ. Ψυχολογίας-Ανάπτυξης Παιδιού, Μaster Εκπαίδευσης στη Μάθηση, συγγραφέας ‘Μαθαίνω εύκολα’, ‘Θυμάμαι εύκολα’.
Εξαιρετικη αναλυση του θεματος
Συγχαρητηρια
Και ομως υπαρχει λυση. Κεραιες πολυ μικρης ισχυος αλλα φυσικα περισσοτερες σε αριθμο.
Λουκας Μαργαριτης
Ομότιμος Καθηγητης ΕΚΠΑ