Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κέρκυρα: Αιθέρια έλαια και σαπούνια από τους μαθητές του ΕΠΑΛ. Κάτω Κορακιάνας

Με κολλέγια της Ευρώπης μπορεί να συγκριθεί άνετα το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Κάτω Κορακιάνας της Κέρκυρας, που αποτελεί εστία γνώσεων για τους μαθητές του.

Πρόκειται για μία σχολική κοινότητα, πλούσια σε μαθησιακά επιτεύγματα, καθώς έχει καταφέρει να κάνει δικό της αποστακτήριο αιθέριων ελαίων, να παρασκευάζει αρωματικά σαπούνια και να έχει το δικό της φυτώριο, με σπάνια βότανα, λειτουργώντας πάντα μέσα από μία «διεπιστημονική» προσέγγιση, όπως τη χαρακτηρίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας Γεώργιος Πισσάνος.

Η μικρή αυτή κοινότητα των περίπου 60 μαθητών, συνολικά σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, κατάφερε τα αδύνατα να τα κάνει δυνατά, μέσα από προσωπική δουλειά των μαθητών του και των καθηγητών του.

Το άλλοτε πέτρινο κτίριο που χρησιμοποιούνταν πριν από πενήντα χρόνια, ως κατασκήνωση του νησιού, σήμερα θυμίζει ένα κολλέγιο, άριστων προδιαγραφών, με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας και τεχνολογικό εξοπλισμό, με τη χρήση σταθερών υπολογιστών για κάθε μαθητή, με ένα άρτιο εργαστήριο και συνάμα ένα μοναδικό προαύλιο χώρο από πολύχρωμα λουλούδια και βότανα, με αυτοσχέδια τραπεζάκια, ενώ στο χώρο δημιουργήθηκε και ένα μικρό γήπεδο.

«Στο φυτώριο μας ,που φροντίζουν με την καθοδήγησή μας, οι μαθητές μας, χρησιμοποιήσαμε ακόμη και σπασμένα θρανία για να φυτέψουμε τα βότανά μας . Αυτή τη στιγμή καλλιεργούμε θυμάρια, ρίγανη, λουΐζα, πολλά άλλα γνωστά βότανα του νησιού, αλλά και σπάνια βότανα που θεραπεύουν πολλές ασθένειες. Πολλά, τα χρησιμοποιούμε, παίρνοντας το εκχύλισμα τους, για αλοιφές βοτάνων» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια γεωπονίας Σοφία Νικοπολίδου.

Το παλιό μαγειρείο των κατασκηνώσεων έχει πλέον μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο όπου οι μαθητές κάνουν τις παρασκευές τους, ανάλογα με το πρότζεκτ που διεκπεραιώνουν.

Πέρυσι στο πλαίσιο της υλοποίησης Σχεδίου Δράσης Noesis, του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές έκαναν το πρότζεκτ «Γλυκιά μου Κέρκυρα» και παρασκεύασαν με προϊόντα του νησιού, κομπόστες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες και μαρμελάδες, παρασκευές τις οποίες έδωσαν σε πολλά ξενοδοχεία προκειμένου οι επισκέπτες της Κέρκυρας να γνωρίσουν τις γλυκές γεύσεις της.

Φέτος, στο ίδιο πλαίσιο δράσης του Υπουργείου, καθηγητές και μαθητές έβαλαν στοίχημα με τον ελάχιστο χρόνο που ήταν στο σχολείο και κατάφεραν να αποστάξουν τα βότανά τους και να τα μετατρέψουν σε μορφή ευωδιαστών αιθέριων ελαίων και συνάμα να παρασκευάσουν σαπούνια με τα αρώματα της «πριγκίπισσας» του Ιονίου.

«Η εργαστηριακή χρήση της τεχνολογίας από τους μαθητές μας, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, ανοίγει τους ορίζοντες τους για επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς τα παιδιά αποκτούν μία διεπιστημονική προσέγγιση μέσα από όλες τις επιστήμες που διδάσκονται, τη γεωπονία, το περιβάλλον, τη μηχανολογία, τη φυσική, τη χημεία, τα μαθηματικά, την επιχειρηματικότητα κλπ. Χρειάζεται θάρρος και φαντασία. Η εφαρμογή στη χρήση των επιστημών αλλάζει τον τρόπο διδασκαλίας και τον κάνει πιο παραγωγικό για το μαθητή» επεξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Κάτω Κορακιάνας που έχει καταφέρει μέσα σε τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, οι μαθητές του να αγαπούν το σχολείο σαν το σπίτι τους.

Οι δράσεις του σχολείου δεν περιορίζονται όμως μόνο στο τμήμα της Γεωπονίας , καθώς οι μαθητές ασχολούνται και με τις εικαστικές παρεμβάσεις και τη δημιουργική γραφή και πολλές άλλες δραστηριότητες, ενώ και στο οικονομικό τμήμα στον τομέα διοίκησης και διαχείρισης τουριστικών επιχειρήσεων οι μαθητές περνούν από τον τομέα της θεωρητικής μόρφωσης και στην πρακτική εξάσκηση.

«Προσπαθούμε να έχουμε μέσα από τις δράσεις μας μια διασύνδεση του θεωρητικού πλαισίου με την πραγματικότητα, έτσι διοργανώνουμε συχνά επισκέψεις σε ξενοδοχεία, ενώ πολλοί απόφοιτοι μαθητές απασχολούνται ήδη σε ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς εξειδικεύονται συστηματικά στον τουρισμό», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής οικονομίας Γεώργιος Γκερέκος.

Το ΕΠΑ.Λ Κάτω Κορακιάνας έχει ήδη λάβει πολλές διακρίσεις και πρωτιές στην Κέρκυρα, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε όραμα στα παιδιά και στόχους για την αυριανή ζωή. Το σχολείο, που είναι ο προθάλαμος για τη ζωή, πρέπει να προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών. Να ασκούνται από τους εκπαιδευτικούς νέες μέθοδοι διδασκαλίας, που προκύπτουν από τις συνεχείς επιμορφώσεις τους. Οι σύγχρονες απαιτήσεις της καθημερινής μας ζωής έχουν αλλάξει και τον τρόπο που εμείς μεταφέρουμε τη γνώση στους μαθητές. Η θερμή ανταπόκριση των μαθητών, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε» καταλήγει ο κ. Πισσάνος.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα