Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025

Κέρκυρα: Αναβίωσε η καλοκαιρινή λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα

Πλήθος κόσμου ακολούθησε και φέτος την καθιερωμένη λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, που πραγματοποείται από το 1716 εις ανάμνηση του θαύματος του Αγίου, σύμφωνα με το οποίο διέσωσε την Κέρκυρα από την πολιορκία των Οθωμανών.

Η φετινή λιτανεία, λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, τελέστηκε μόνο περιμετρικά του ομώνυμου ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, μην ακολουθώντας τη συνήθη μεγάλη διαδρομή που άλλοτε περνούσε από το Παλιό Δημαρχείο, το Πεντοφάναρο, την πάνω πλατεία της Σπιανάδας, το Παλαιό Φρούριο, το παλάτι και κατέληγε στην πλακάδα του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδευόμενη πάντα από τις φιλαρμονικές του τόπου, αλλά και χιλιάδες πιστούς.

Εντούτοις και σήμερα αμέτρητοι ήταν οι πιστοί που προσήλθαν από όλο τον κόσμο, Ευρώπη και Ρωσία για να προσκυνήσουν τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Η λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα καθιερώθηκε από τους Ενετούς, κυρίαρχους τότε του νησιού της Κέρκυρας, όταν οι Τούρκοι συνεχίζοντας την επεκτατική πολιτική τους στα Ιόνια νησιά θέλησαν να καταλάβουν την Κέρκυρα. Η επιχείρησή τους κορυφώθηκε με τη μεγάλη πολιορκία του νησιού το 1716, αποβιβάζοντας στο νησί πολυάριθμο στρατό έναντι της ενετικής φρουράς της Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο για την διέλευση των Τούρκων στην Αδριατική, αλλά και τη Βενετία. Τότε σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση, μετά από πολλές μέρες πολιορκίας και έχοντας περάσει οι Κερκυραίοι πολλά δεινά, με τις βενετικές δυνάμεις να έχουν εξασθενήσει να αντιστέκονται, ο κερκυραϊκός λαός στράφηκε στον προστάτη του νησιού του τον Άγιο Σπυρίδωνα, όπου σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, επενέβη θαυματουργικά.

Καταμεσής του Αυγούστου, δυνατές καταιγίδες έπληξαν το νησί και κατέστρεψαν τα τουρκικά χαρακώματα, ενώ κομμάτιασαν τα πλοία των Τούρκων στη θάλασσα.

Πολλοί δε ήταν αυτοί που μαρτυρούσαν, ακόμη και οι Τούρκοι, πως ο Άγιος εμφανίστηκε ως καλόγερος στους Οθωμανούς και τους καταδίωξε, κρατώντας στο δεξί του χέρι το σταυρό και στο αριστερό έναν δαυλό. Μετά από αυτό το γεγονός, οι τουρκικές δυνάμεις αποχώρησαν και τράπηκαν σε φυγή. Σύσσωμοι τότε Κερκυραίοι και Βενετοί, αξιωματούχοι και λαός, πήγαν στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και έψαλλαν ευχαριστήρια δέηση.

Για τη σωτήρια επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος εκδόθηκε το 1717 διάταγμα του Βενετού Γενικού Καπιτάνου Ανδρέα Πιζάνη, σύμφωνα με το οποίο καθιερώθηκε η ετήσια λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος της 11ης Αυγούστου σε ανάμνηση της διάσωσης της νήσου από τους Οθωμανούς, η οποία τελείται με απόλυτη ευλάβεια μέχρι σήμερα.

Στη λιτανεία της 11ης Αυγούστου το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα εξέρχεται από τη βόρεια θύρα του ναού και μετά τη λιτάνευση εισέρχεται στο ναό από τη νότια θύρα. Ακολούθως ο Άγιος τοποθετείται όρθιος μπροστά στη θύρα του και εκτίθεται σε τριήμερο προσκύνημα, που καθιερώθηκε από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Μεθόδιο από το 1951, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να τον προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί, τηρώντας και φέτος αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα