«Η Αράχωβα ξανανιώνει! Θυμίζει δεκαετία του ’90, κόσμος πολύς, ακριβά ντυσίματα, πανάκριβα τζιπ. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Δεν ταξιδεύει κανένας στο εξωτερικό και έρχονται όλοι εδώ;» αναρωτιέται ο Αραχωβίτης Νίκος Κοροδήμος δίπλα στην αναμμένη υπαίθρια σόμπα του «Bonjour». Σταθερή αξία από το 1987 το café-bar της πλατείας Λάκκα, με ένα εκπληκτικό σουφλέ σοκολάτας παρεμπιπτόντως. Βρίσκομαι στην αγαπημένη κωμόπολη του Παρνασσού, που, κατά την ταπεινή μου άποψη, ενδιάμεσα και αμέσως μετά τα τετραήμερα μεγάλα «πάρτι» των εορτών είναι στα καλύτερά της. Χωρίς συνωστισμούς, αλλά με μια κεφάτη πάντα ατμόσφαιρα.
«Φέτος η Αράχωβα βουλιάζει!» συμπλήρωνε λίγο αργότερα η Μαρίνα Ταγλή από το «Taglis Resort». «Φοβούνται την τρομοκρατία και ακυρώνουν ταξίδια στο εξωτερικό. Μου το λένε οι ίδιοι οι πελάτες μου. Εχω κάποιον, για παράδειγμα, που ακύρωσε ταξίδι στο Παρίσι κι έκλεισε σ’ εμάς 3 δίκλινα χωρίς να συζητήσει καν την τιμή». Το λαμπερό της αστέρι φαίνεται πως φωτίζει την Αράχωβα ακόμη και στις δύσκολες εποχές. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, μισή ώρα από το χιονοδρομικό του Παρνασσού και ένα τέταρτο πριν από τους Δελφούς, με ένα απόλυτα δικό της know how στον εγχώριο τουρισμό, είναι πάντα έτοιμη να προσαρμοστεί στις συνθήκες και να ξεφαντώσει.
Οντως τα τετραήμερα των εορτών η Αράχωβα τα έζησε σε πρωτόγνωρη (για τα χρόνια της κρίσης) πληρότητα, ξεφάντωσε κυριολεκτικά! Δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέβηκαν στα τραπέζια για χορό, ενώ ταυτόχρονα καταναλώθηκαν αρκετά πακέτα χαρτοπετσέτες για την καθιερωμένη συνήθεια που τις θέλει να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια όσων χορεύουν. Μάλιστα φέτος λειτούργησαν περισσότερα από 10 νέα μαγαζιά: μπουτίκ, concept stores και κυρίως restaurant-bars, η δυναμική τάση του φετινού χειμώνα. Ο συνδυασμός «ποτό-φαγητό» είναι πάντα δημοφιλής: είτε γιατί μόλις έχεις επιστρέψει πεινασμένος από τις πίστες του σκι και αναζωογονημένος από τον καθαρό λεπτό αέρα του υψομέτρου είτε γιατί απλώς είναι βαθιά γραμμένο στο ελληνικό γονίδιο να γλεντάς τρώγοντας και πίνοντας.
Η γνωστή ταβέρνα της κυρα-Παναγιώτας -της Αραχωβίτισσας γιαγιάς που κάποτε μαγείρευε στο τζάκι- έχει κρατήσει το όνομά της, αλλά τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σαν ένα είδος ταβέρνας-μπαρ, δυναμώνει συχνά τη μουσική από το μεσημέρι και το γλέντι μπορεί να κρατήσει μέχρι το πρωί. Η πιο συζητημένη φετινή άφιξη είναι το «Panayiota Plus», ένα restaurant-bar στο οποίο ο Αραχωβίτης Γιάννης Αντωνίου συναντιέται με τον γνωστό restaurateur Απόστολο Τραστέλη της «Σπονδής» (με τα δύο αστέρια Michelin), της «Hytra» κ.λπ. Απέναντι ακριβώς άνοιξε επίσης το «Roots», ένα «ca. ba. re», όπως χαρακτηριστικά γράφει η κάρτα του. Αλλο ένα café-bar-restaurant της Αράχωβας, όπως και το νέο «Pengu», στο ίδιο πάντα ύφος και στον ίδιο πάντα κεντρικό δρόμο. Φτάνοντας στην πλατεία Παπαϊωάννου, ανακαινισμένο και με αναμμένο το τζάκι, το «Le Sapin» δίνει τη δική του κοσμοπολίτικη νότα μέσα από το γαλλικό menu του.
Απέναντι, τα παλιά ουζερί, ανανεωμένα και αυτά, ακολουθούν το καθένα με τον τρόπο του τις επιταγές της εποχής. O «Ζάμπας», ο αγαπημένος καφενές των παππούδων, σερβίρει σπιτικούς τσιπουρομεζέδες με τοπικά πάντα προϊόντα και έχει πρόσφατα ανακαινισθεί από τον Παναγιώτη Δεσφινιώτη, τον εμπνευσμένο διακοσμητή που είχε κάποτε τον «Καλιγούλα», αργότερα το αξέχαστο «Εμπορικό» στον κεντρικό δρόμο και το πολύ ξεχωριστό «Tsitsi-Εμπορικό» στο Λιβάδι. Αυτό το τελευταίο φέτος γίνεται πιο οικογενειακό στέκι και μετατρέπεται σε snowpark με τεχνητή χιονοτσουλήθρα (www.snowparks.gr).
«Εχει κρατήσει τον κόσμο της η Αράχωβα», θα μας πουν στο καφενείο, αναφερόμενοι κυρίως στον νέο κόσμο που βρίσκει δουλειά, δημιουργεί οικογένειες και δίνει νέα ζωή στο διάσημο χωριό του Παρνασσού. Ελκύει και άλλους νέους, μάλιστα, όπως ο τριαντάχρονος Μίλτος Παπαδόπουλος, που από πέρυσι ζει μόνιμα εδώ. «Οι γονείς μου με έφερναν από 3 χρόνων για σκι. Λατρεύω πλέον το snowboard και η ζωή στην Αθήνα δεν με γεμίζει. Ολοι τρέχουν και στο τέλος της ημέρας βρίσκονται αγχωμένοι για το πώς θα πληρώσουν την εφορία. Εδώ τουλάχιστον απολαμβάνω τον αθλητισμό καθημερινά, χειμώνα-καλοκαίρι». Μετέφερε, λοιπόν, από την Αθήνα το εργαστήριό του και άνοιξε το «Local Bear», ένα leather shop με… άποψη και χειροποίητες, δικές του κυρίως, δημιουργίες.
Στη γειτονιά αυτή νομίζω πως μόλις ανακάλυψα το hipster δρομάκι της Αράχωβας. Αυτό, άλλωστε, που την κάνει ξεχωριστή είναι το αστείρευτο παιχνίδισμα ανάμεσα στις σύγχρονες πινελιές και τον βουνίσιο χαρακτήρα της: Οι φορμαέλες που ωριμάζουν στα ειδικά καλαθάκια, οι φλοκάτες και τα υφαντά δίπλα σε concept stores όπως το ολοκαίνουργιο «L’ escalier» με αρώματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα. Οι ταβέρνες με νοστιμότατο κοκορέτσι και κοντοσούβλι πλάι σε restaurant-bars που σερβίρουν ζεστό φουα-γκρά και μοσχαρίσιο ταρτάρ. Ή το ανανεωμένο wine-bar «Ισιδώρα», για ένα κόκκινο κρασί δίπλα στο μεγάλο πέτρινο τζάκι, ένα από τα πρώτα μπαρ της Αράχωβας (και της εφηβείας κάποιων από εμάς). Καταστήματα με επώνυμο εξοπλισμό για ski που τα ζεσταίνει η φωτιά της μαντεμένιας ξυλόσομπας.
Κάτι ακόμα που δεν είναι πολύ γνωστό. Τα εμπορικά καταστήματα της Αράχωβας κάνουν πολύ καλές τιμές στις περιόδους εκπτώσεων και η βόλτα σε αυτά είναι απολαυστική, αν και αντίθετα με τις τιμές το κρύο παραμένει τσουχτερό.
Πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση και ψώνια στη σκιά του Παρνασσού
Μετάβαση
Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και στη διασταύρωση της Θήβας (ή εναλλακτικά του Κάστρου) συνεχίστε στην επαρχιακή οδό, περνώντας από Λιβαδειά προς Αράχωβα. Το ταξίδι από την Αθήνα διαρκεί 2 με 2½ ώρες.
Διαμονή
• Ανεμόλια (Τ/22670-31.640, www.anemolia.gr). Mountain resort, το οποίο ανήκει στη γνωστή αλυσίδα Domotel, με ωραία θέα, 77 άνετα δωμάτια και 16 σουίτες, 2 εστιατόρια, θερμαινόμενη πισίνα, τζακούζι και σάουνα. Προτιμήστε τα δωμάτια του τρίτου ορόφου με θέα στο δελφικό τοπίο. Διαθέτει επίσης τέσσερις διαφορετικούς συνεδριακούς χώρους και εμπειρία στη διοργάνωση επαγγελματικών εκδηλώσεων. Από 80 ευρώ το δίκλινο έως 370 η τρίκλινη σουίτα.
• Ξενώνας Μυλωνάς (Τ/22670-32.111, 6977-956.066, www.arachova-mylonas.gr). Βρίσκεται σε ένα από τα πιο ήσυχα σημεία της Αράχωβας, στο δρόμο προς τους Δελφούς, και αποτελείται από 7 πολύ ζεστά δωμάτια και διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση και τζάκι, όλα τους διακοσμημένα από την κόρη των ιδιοκτητών, η οποία είναι ζωγράφος και διατηρεί και το ατελιέ της στο χώρο. Στα μεγάλα «συν» της πολύ καλής φιλοξενίας είναι και το πρωινό, το οποίο θα απολαύσετε μέχρι το μεσημέρι και είναι φτιαγμένο από τα χεράκια της κυρίας Μαίρης, της μαμάς της οικογένειας. 60-100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.
• Αίγλη (Τ/22670-31.767, www.aegli-arachova.gr). Ανεση και ησυχία στα 23 αυτόνομα πετρόχτιστα δωμάτια του ξενοδοχείου, στο δρόμο από Αράχωβα προς Παρνασσό. Στο κεντρικό κτίριο λειτουργούν εστιατόριο, θερμαινόμενη πισίνα, γυμναστήριο και spa. Ανοιχτά όλο το χρόνο. Από 98 ευρώ το δίκλινο και 180 ευρώ οι σουίτες.
• Αλέξανδρος (T/22670-32.884 www.alexandrosgr.com). Ατμοσφαιρικός ξενώνας στο κέντρο της Αράχωβας, με μόλις 5 μικρά δωμάτια. Τζάκι, υδρομασάζ σε καμπίνες και χαμάμ μέσα στα δωμάτια. Ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεχάσουν το αυτοκίνητό τους. 70-120 ευρώ με πρωινό και ειδικά πακέτα τριημέρων.
• Ειρεσιώνη (Τ/22670-29.104, 6945-893.834, 6937-861.603, www.xenonas-iresioni.gr). Ανετα δωμάτια και διαμερίσματα, μικρά κάπως μπάνια και πλούσιο σπιτικό πρωινό, σε ήσυχο δρομάκι μπαίνοντας στην Αράχωβα. Ενας ξενώνας που πραγματικά αγαπάει το τζάκι – θα το βρείτε αναμμένο σχεδόν παντού. Από 95 ευρώ το δίκλινο.
• Elafivolia (T/22673-00.591, 6948-283.989, www.elafivolia.gr). Πέντε άριστα εξοπλισμένες σουίτες, στις οποίες κυριαρχούν η πέτρα και το ξύλο, σε παράδρομο βγαίνοντας από Αράχωβα προς Δελφούς. Σύγχρονη minimal αισθητική και ιδανική πρόταση για όσους αναζητούν επαφή με τη φύση και ιδιωτικότητα. Από 160 ευρώ η junior έως 390 ευρώ η μεγάλη.
• Santa Marina Arachova (T/22670-31.230-4, www.santa-marina.gr). Σε ιδανικό σημείο στην άκρη του χωριού, με ωραία θέα, όπως κάθε παλιό Ξενία, δικό του πάρκινγκ και πρόσφατα ανακαινισμένο. Ανοιχτά μέχρι τέλη Μαρτίου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. 155-480 ευρώ το δίκλινο.
• Taglis Resort & Spa (Τ/22670-32.532, 29.160, www.tagliresort.gr). Ξενοδοχείο στο Λιβάδι, που συνδυάζει ευχάριστα σύγχρονη αρχιτεκτονική και μπαρόκ διάκοσμο. Στο ίδιο ύφος κινούνται το «Mabis Restaurant» και το καφέ της μονάδας. Πλούσιες παροχές spa εμπεριέχονται στις τιμές, οι οποίες αλλάζουν μαζί με τις εποχές. Ανοιχτά όλο το χρόνο. Από 130 έως 650 ευρώ και ειδικές προτάσεις για γιορτές, αργίες και τριήμερα.
• Παρνασσός (Τ/22670-31.307). Οικονομική πρόταση μόλις 6 δωματίων, τα περισσότερα με kitchenette και διαμόρφωση ιδανική για οικογένειες. Πάνω στον κεντρικό δρόμο της Αράχωβας, με θέα στο ρολόι. 50-120 ευρώ.
• Φρυγίας (Τ/6944-776.158, 6942-055.493). Καλόγουστα στούντιο στο Λιβάδι Αράχωβας, με εσωτερικό πατάρι όπου βρίσκεται το υπνοδωμάτιο, πλήρως εξοπλισμένα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, αποθηκευτικό χώρο, πάρκινγκ κ.λπ. και θέα στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού και στη Λίμνη του Λιβαδιού. Μπορούν να νοικιαστούν και με τη σεζόν. 100 ευρώ χωρίς πρωινό (ή 110 με πρωινό) για 2 έως 4 άτομα.
Φαγητό
• Αρχοντικό (Τ/22670-31.631, 6972-257.001, www.toarhontiko.gr). Παραδοσιακοί ντολμάδες και πολλά άλλα μαγειρευτά ανάμεσα σε ψητά στα κάρβουνα. Ευχάριστο περιβάλλον με θέα το ρολόι.
• Ζάχος (Τ/22670-32.159, 6942-268.050). Ονομαστή ταβέρνα στο Λιβάδι, που υπόσχεται ποιότητα, επαγγελματισμό και μια καλή λίστα κρασιών. Δοκιμάστε μπούτι αρνάκι τυλιγμένο σε αμπελόφυλλα.
• Καλντερίμι (Τ/22670-31.418). Κατεβαίνοντας λίγα σκαλιά από τον κεντρικό δρόμο, θα συναντήσετε τη θαλπωρή μαζί με ψητά της ώρας και νοστιμότατα μαγειρευτά, όπως φρικασέ και κόκορα με χυλοπίτες.
• Καλύβα (Τ/22670-31.222, 22650-83.009). Παραδοσιακή ταβέρνα με τρεις ζεστές αίθουσες, φιλική και κεφάτη ατμόσφαιρα. Καλό σέρβις και μεγάλη ποικιλία σε ψητά και μαγειρευτά πιάτα.
• Καραούλι (Τ/22670-31.001). Ταβέρνα στο Λιβάδι, ιδανική για πολυμελείς παρέες και εστιάσεις, με ψητά, μαγειρευτά και έμφαση στις σούπες.
• Καρμάλης (Τ/22670-31.511). Καλοσυνάτη υποδοχή και σπιτικές γεύσεις, όπως οι νοστιμότατοι λαχανοντολμάδες και πίτες με δικό τους φύλλο. Τα ψητά της ώρας εννοούνται, όπως σε κάθε ταβέρνα της Αράχωβας.
• Νιάρχος (Τ/6974-549.674). Ταβέρνα στο Λιβάδι του κτηνοτρόφου με το παρατσούκλι Νιάρχος, που σερβίρει ψητά της ώρας και γίδα βραστή.
• Παναγιώτα (Τ/22670-32.735). Η γνωστή ταβέρνα πίσω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, για κόκορα με χυλοπίτες και άλλα παραδοσιακά αραχωβίτικα πιάτα.
Bar – Restaurants
• Aquarella (Τ/22670-32.660, 6975-916.171). Κλασική αξία εδώ και πολλά χρόνια για όσους θέλουν να συνδυάσουν φαγητό με ποτό. Σημειωτέον ότι έχει αυστηρή πόρτα λόγω της μικρής αίθουσας και της περιορισμένης χωρητικότητας.
• Ε (Τ/22670-31.158). Cafe-bar-restaurant που, χωρίς να αντιγράφει τον προκάτοχό του, συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της νυχτερινής ζωής της Αράχωβας.
• Le Sapin (Τ/22670-31.108). All day bar-restaurant με αυγά benedict για πρωινό και αμιγώς γαλλική κουζίνα όλη την ημέρα. Aνακαινισμένη αίθουσα με τζάκι, ιδιαίτερο πατάρι με θέα στην πλατεία Παπαϊωάννου.
• Panayiota Plus (Τ/22670-29.229, 6986-404.606, www.panagiota-plus.com). H πιο πολυσυζητημένη φετινή άφιξη για ποτό και ιδιαίτερα για φαγητό, σε χώρο με χαμηλό φωτισμό και χαλαρή μουσική (στην αρχή της βραδιάς τουλάχιστον).
• Roots (Τ/22670-31.712, 6945-797.916). All day café-bar-restaurant με έμφαση στα burgers και ιδιαίτερα cocktails με βάση το κρασί, σε έναν άνετο, σύγχρονο χώρο.
• Pengu (Τ/6944-844.929). Café-bar που τα Σαββατοκύριακα σερβίρει και φαγητό. Μία ακόμη από τις αφίξεις της χρονιάς πάνω στον κεντρικό δρόμο.
Καφές / Ποτό / Γλυκό
• Bonjour (Τ/22670-32.330). Από νωρίς το πρωί για δυνατό καφέ έως αργά το βράδυ για ποτό ή σαμπάνια, στην πλατεία Λάκκας. Θα βρείτε επίσης ποικιλία γλυκών και σνακ.
• Εν Αραχώβη (Τ/22670-32.250). Γαλακτοπωλείο με σπιτικά γλυκά, ροφήματα (εκτός από καφέ φίλτρου) αλλά και τσιπουράκι.
• Gospel (Τ/22670-31.686). Soul, jazz, electro funk, ξύλινη μπάρα, στην πλατεία Λάκκας.
• Isidora (Τ/6980-195.968). Wine bar με κλασική ξύλινη μπάρα, λογικές τιμές στις ετικέτες και προσεγμένα κρύα πιάτα. Ξεχωρίζει το μεγάλο τζάκι στο βάθος μπροστά από μια μοναστηριακού τύπου τράπεζα.
• Πανελλήνιον Ζάμπας (Τ/22670-31.048) Κλασικό καφενείο, με μεζέδες για τσίπουρο, στην πλατεία Παπαϊωάννου.
Shopping
Το 925 (Τ/22670-32.822, www.925.gr) είναι πάντα ένα ενδιαφέρον κοσμηματοπωλείο, ενώ από φέτος κοσμήματα και άλλα είδη θα βρείτε και στο L’ escalier (Τ/22670-32.899). Για δερμάτινες χειροποίητες τσάντες κ.λπ. επισκεφτείτε το Local Bear (Τ/6970-977.978). Στον κεντρικό δρόμο έχουν προστεθεί δύο νέα καταστήματα με ρούχα, το Madiz (T/22670-31.133) και το 2803 Ave Loft (T/22670-32.300, www.2803fashionloft.com). Σε νέο χώρο λειτουργεί πλέον και το Snow Republic Sports Company (T/22670-31.552, 31.070, www.skischool.gr, www.skiracing.gr) με 36 χρόνια πείρας σε ό,τι αφορά τον εξειδικευμένο ορεινό εξοπλισμό και μία από τις πρώτες πιστοποιημένες σχολές στην Ελλάδα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού
Ανανεωμένο λειτουργεί φέτος και το χιονοδρομικό κέντρο με καινούργιους, σύγχρονους αναβατήρες και σταθμούς. Ενας από τους 4 υπερσύγχρονους αναβατήρες τύπου combi συνδέει σύντομα τα Κελάρια με τη Φτερόλακκα. Για την κατάσταση του χιονιού και τη λειτουργία του χιονοδρομικού ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα του (www.parnassos-ski.gr).
Πηγή: kathimerini.gr