Σε καθυστερήσεις δύο-τρίων ημερών οδηγούνται οι κηδείες στα Χανιά το τελευταίο δεκαπενθήμερο λόγω έλλειψης διαθέσιμων τάφων στο νεκροταφείο του Αγ.Λουκά.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Χ.ν.» το πρόβλημα της έλλειψης τάφων έχει ενταθεί τον τελευταίο μήνα, καθώς αυξήθηκαν οι θάνατοι κυρίως των ηλικιωμένων και λόγω καύσωνα.
Αιτία του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι οικογένειες των ταφέντων δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους για εκταφιασμό τρία χρόνια μετά την ταφή.
Μάλιστα, αυτό το διάστημα η ενορία του Αγ. Λουκά έχει προχωρήσει σε μαζικές αποστολές δεκάδων (περίπου 50) συστημένων επιστολών προς τις οικογένειες, ζητώντας τους να προχωρήσουν σε εκταφή, ενώ από σήμερα ξεκινούν από την ενορία οι αναγκαστικές εκταφές, ώστε να εξευρεθούν νέοι τάφοι για τους νεκρούς που είναι σε αναμονή στο νεκροτομείο του γενικού νοσοκομείου Χανίων.
«Ενώ βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις μια υπερ-φροντίδα των νεκρών, σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε πλήρη αδιαφορία» τονίζει στα «Χ.ν.» ο π. Δημήτρης Λαμπαθάκης, καλώντας τους Χανιώτες να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε αυτό το θέμα.
«Πάντα προσπαθούμε να δίνουμε παράταση, από τα τρία χρόνια στα τέσσερα ακόμα και στα πέντε. Στη συνέχεια, στέλνουμε συστημένες επιστολές, για να δούμε ότι παρελήφθησαν, με τις οποίες ενημερώνουμε ότι υπάρχει μια προθεσμία 3-4 ακόμα μηνών. Υστέρα στέλνουμε δεύτερες επιστολές και μετά, αν δεν παρουσιαστεί κανείς μέσα σε ένα εύλογο διάστημα 20-30 ημερών, προχωράμε σε αναγκαστική εκταφή. Τα οστά μεταφέρονται σε οστεοφυλάκιο για μία πενταετία» αναφέρει, εξηγώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ελέγχεται η κατάσταση.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, πάντα υπάρχουν ειδικές περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται διαφορετικά, όπως για παράδειγμα τα παιδιά, τα οποία παραμένουν στους τάφους για όσο ζουν οι γονείς τους.
Πάντως, ανάλογη είναι η κατάσταση και στα δημοτικά κοιμητήρια που διαχειρίζεται ο Δήμος Χανίων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Τάσο Αλόγλου, ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες κατασκευής νέων τάφων στη Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου που εντοπίζεται το πρόβλημα λόγω της αύξησης του πληθυσμού. «Ξεκινάμε από το Ακρωτήρι, με εργασίες σε Στέρνες, Κουνουπιδιανά, Χωραφάκια, κάνοντας παράλληλα και καινούριες οστεοθυρίδες και προσπαθούμε να κάνουμε μια καταγραφή, ώστε να έχουμε μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή διαχείριση» τονίζει στα «Χ.ν.».