“Στενάζει” κάθε Αύγουστο η Σούδα και μαζί της και οι οδηγοί που προσπαθούν να απομακρυνθούν ή να προσεγγίσουν τον χώρο του επιβατηγού λιμανιού. Το αίτημα για δεύτερη είσοδο – έξοδο στο λιμάνι προς την πλευρά του Ρεθύμνου, ώστε να διοχετεύονται προς τα εκεί τα οχήματα που κινούνται προς Αποκόρωνα και τον γειτονικό Νομό, είναι κάτι παραπάνω από ώριμο.
Παρ’ ότι η δεύτερη είσοδος -έξοδος προβλεπόταν στις σχετικές μελέτες για το λιμάνι της Σούδας μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει κάτι.
«Αν δεν γίνει κάτι η Σούδα κάθε χρόνο θα πνίγεται περισσότερο. Βλέπουμε τι γίνεται κάθε μέρα που έχουμε τρία πλοία», λέει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σούδας κ. Κώστας Φωκάς.
Τόσο η Τοπική Κοινότητα όσο και παλαιότερα ο Δήμος Σούδας είχαν υποβάλει αιτήματα για μια δεύτερη είσοδο – έξοδο για το επιβατηγό λιμάνι της Σούδας. «Από όσο γνωρίζω από τη μελέτη Ρογκάν προβλέπεται δυτικά της δεξαμενής του Ναυτικού δρόμος που συνδέει το λιμάνι με την Εθνάρχου Βενιζέλου, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η παιδική χαρά και το κτήριο των προσκόπων. Δυστυχώς, το έργο αυτό δεν προχώρησε αλλά πιστεύουμε ότι είναι πλέον καιρός να έχουμε εξελίξεις, γιατί ένα τέτοιο έργο θα δώσει ανάσα στη Σούδα και παράλληλα η ανάπλαση της πλατείας της Σούδας θα βελτιώσει την εικόνα στο παραλιακό μέτωπο», τονίζει ο κ. Φωκάς.
Η όποια παρέμβαση στην περιοχή, ο κ. Φωκάς εκτιμά ότι, πρέπει να συνδεθεί και με την κατασκευή ενός κόμβου στο Πλατάνι, από όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα και είναι πολύ συχνά τα ατυχήματα.
ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
«Λαμβάνοντας υπόψιν την αύξηση του αριθμού των επιβατών, πλέον έχουμε τρία πλοία καθημερινά μαζί με το ημερήσιο, θεωρώ ότι θα προσέφερε μια λύση μια δεύτερη έξοδος για το λιμάνι», λέει ο λιμενάρχης Χανίων κ. Σπύρος Πασσάκος, που συμπληρώνει επίσης πως «θα ήταν καλό να αυξηθεί το πλάτος της υπάρχουσας πύλης, ώστε να μπορούν να φεύγουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα αντί για ένα, όπως ισχύει σήμερα».
Ανάλογη είναι και η θέση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων με τον πρόεδρό του Δημήτρη Μπουντρογιάννη να σημειώνει: «Υπάρχει στη μελέτη για το λιμάνι της Σούδας πρόβλεψη για δεύτερη είσοδο – έξοδο. Μια μελέτη που θα πρέπει να προχωρήσει».
Εκτακτες παρεμβάσεις από το Λιμενικό
Σε μια σειρά από έκτακτες παρεμβάσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων, η ασφάλεια των οδηγών και η παροχή υπηρεσιών στην περιοχή του λιμανιού, προχώρησε το τελευταίο τετραήμερο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο.
Όπως είπε στα “Χ.ν.” ο νέος λιμενάρχης κ. Σπύρος Πασσάκος που ανέλαβε και την πρωτοβουλία για τις παρεμβάσεις αυτές:
• Έγιναν αλλαγές στον τρόπο επιβίβασης των αυτοκινήτων στα πλοία. Έχουν οριοθετηθεί οι χώροι που θα αναμένουν τα αυτοκίνητα που θα μπουν στο πλοίο της ΑΝΕΚ/Blue Star και στο πλοίο των “Μινωικών”.
• Σε ό,τι αφορά στα αστικά λεωφορεία και σ’ αυτά του ΚΤΕΛ, για τα οποία υπήρχε θέση δίπλα στην πρύμνη των πλοίων με αποτέλεσμα να προκαλείται κυκλοφοριακό πρόβλημα, τώρα τα λεωφορεία είναι σε άλλο σημείο, έτσι ώστε να είναι ελεύθερος ο χώρος μπροστά και δίπλα από τον καταπέλτη των πλοίων.
• Τα “Ταξί” έχουν συγκεκριμένη θέση στην προβλήτα “Αδρίας” παράλληλα με το πλοίο της ΑΝΕΚ.
• Οι οδηγοί που παρκάρουν μέσα στο λιμάνι έχουν ενημερωθεί εγγράφως ότι απαγορεύεται η στάθμευση στις προβλήτες για το χρονικό διάστημα μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.
• Παρεμβάσεις έγιναν και στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού και οριοθετήθηκαν χώροι για τα φορτηγά που παρκάρουν για μικρό χρονικό διάστημα και γι’ αυτά που παραμένουν για μεγαλύτερο χρόνο.
• Αντικαταστάθηκαν σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο όλοι οι προβολείς του εμπορικού και του επιβατηγού λιμένα, ώστε το λιμάνι να φωτίζεται επαρκώς.
«Με απόφαση του λιμενάρχη για τον μήνα της μεγάλης κίνησης έγιναν μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Δ. Μπουντρογιάννης πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων.
Έχω αρκετές φορές αναρωτηθεί γιατί στο φανάρι εξόδου του λιμανιού δεν υπάρχει τροχαία, την ώρα που δένει ένα καράβι. Πραγματικά νομίζω ότι η παρουσία της τροχαίας για λιγότερο από εξήντα λεπτά, θα διευκολύνει αφάνταστα το μπλοκάρισμα της εξόδου. Στο ρεύμα εξόδου οι 2 λωρίδες γίνονται μια στο φανάρι, με το ανάλογο συνωστισμό που προκαλείται. Το φανάρι που συναντάει κάποιος στην έξοδο ανάβει πράσινο για πολύ λίγο. Επίσης ανάβει κόκκινο για να περάσει αυτός που έρχεται από Χανιά ή από εθνική οδό και κατευθύνεται κυρίως για αεροδρόμιο ή για το πέρασμα των πεζών! Στο σημείο του φανάριου, νομίζω ότι οι πεζοί τις ώρες αυτές είνα ελάχιστοι, όπως και αυτοκίνητα με κατεύθυνση αεροδρόμιο.(λογω και της παράκαμψης από την κεραία της ΕΡΤ). Άρα η παρουσία ενός και μόνο αστυνομικού θα έδινε μια καλή ανάσα στο μπλοκάρισμα.