Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κείμενα γεμάτα αγάπη, τρυφερότητα και ήθος

Φόρο τιμής σε κορυφαίους Ελληνες συγγραφείς και ανθρώπους του πνεύματος, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καθόρισαν τη δική της συγγραφική πορεία και στάση ζωής, αποτίει η Μάρω Δούκα μέσα από το νέο της βιβλίο “Τίποτα δεν χαρίζεται”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για κείμενα αγάπης, που κινούνται ανάμεσα στην ημερολογιακή καταγραφή, την εξομολόγηση, την κατάθεση και το χρονογράφημα και που ψηλαφούν τη σχέση της συγγραφέως με ορισμένες από τις εμβληματικές μορφές των ελληνικών γραμμάτων, όπως οι Τσίρκας, Αναγνωστάκης, Ταχτσής, Βιζυηνός, Ρίτσος κ.ά. Το βιβλίο παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων σε εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.

Ανοίγοντας την εκδήλωση η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βαρβάρα Περράκη χαρακτήρισε το λογοτεχνικό έργο της Μ. Δούκα ως «μία διαρκή συνομιλία με την ιστορία» και μια πράξη «κάθαρσης και αποκατάστασης της αλήθειας». Ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης περιέγραψε τους βασικούς πυλώνες που διατρέχουν το έργο της Χανιώτισσας δημιουργού. Συγκεκριμένα, τόνισε την έμφαση που δίνει η Δούκα στο περιεχόμενο των ιστοριών της (χωρίς όμως -όπως είπε- να υποβαθμίζει τη μορφή), την έμφαση που δίνει στον «αφανή μόχθο της τέχνης», αλλά και τη σημασία που αποδίδει στην κοινωνική ευθύνη του συγγραφέα, μένοντας πιστή στην αρχή της ελευθερίας της συνείδησης και της ανεξαρτησίας της σκέψης.

Ο κ. Δημητρακάκης χαρακτήρισε επίσης τον τίτλο του βιβλίου εμβληματικό, σημειώνοντας ότι σηματοδοτεί μια στάση ζωής που στέκει στον αντίποδα του αμοραλισμού και του εκμαυλισμού της ελληνικής κοινωνίας που κυριάρχησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Επεσήμανε μάλιστα ότι η συγγραφική φωνή της Δούκα μίλησε τις σημαντικές κοινωνικές μεταβολές των τελευταίων δεκαετιών πριν ακόμα αυτές γίνουν ορατές διά γυμνού οφθαλμού και γι’ αυτό τον λόγο τη χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη λογοτεχνική παρουσία της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Ελλάδα.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν ακόμα μέλη της Α’ Λέσχης Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, τη σημασία του “Τίποτα δεν χαρίζεται” καθώς υπενθυμίζει τις ισχυρές λογοτεχνικές και πνευματικές ρίζες που διαθέτει η Ελλάδα, ενώ αναδεικνύει πολύτιμες αξίες κόντρα στη μεμψιμοιρία, την ασχήμια και την ανηθικότητα της εποχής. Η Μάρω Δούκα παίρνοντας τον λόγο δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη για το γεγονός της παρουσίασης του βιβλίου της στη γενέτηρά της και κυρίως της συνάντησή της με πρόσωπα αγαπημένα.

Αναφερόμενη στο βιβλίο μίλησε για την ανάγκη που το γέννησε («έψαχνα τρόπο να ξεχειμωνιάσω»), αλλά και τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο και που λειτούργησαν ως “φάροι” για την πορεία της. Πρόσωπα για τα οποία η καταξιωμένη συγγραφέας δεν έκρυψε τον θαυμασμό της, αλλά και το «χρέος» που τους οφείλει καθώς άλλοτε με την παρότρυνση και τις συμβουλές τους κι άλλοτε με την κριτική τους συνέβαλαν στο να διαμορφωθεί το δικό της αυτόνομο λογοτεχνικό σύμπαν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα