Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Κατηγορίες κατά του ηγέτη της Εξέγερσης των Ομπρελών

Ο Τζόσουα Γουόνγκ, ο φοιτητής που έγινε το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και δύο ακόμη διαδηλωτές κατηγορούνται από την αστυνομία για το ρόλο τους στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2014.
Ο 18χρονος επικεφαλής της φοιτητικής οργάνωσης Scholarism, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “παράνομη συγκέντρωση” και “υποκίνηση άλλων να μετάσχουν σε παράνομη συγκέντρωση”, κατήγγειλε “πολιτικές διώξεις”.
Δύο ακόμη ηγετικά στελέχη των φοιτητών, ο Άλεξ Τσόου και ο Νάθαν Λόου, που επίσης κατηγορούνται για παρόμοιους λόγους, θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο στις 2 Σεπτεμβρίου.
Επί δύο και πλέον μήνες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους της πρώην βρετανικής αποικίας που επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997, για να διεκδικήσουν τη διεξαγωγή πραγματικής καθολικής ψηφοφορίας.
Οι βουλευτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ απέρριψαν στις 17 Ιουνίου το επίμαχο σχέδιο εκλογικής μεταρρύθμισης του Πεκίνου που έθετε τους όρους της εκλογής το 2017 του κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ.
Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σήμερα αφορούν διαδήλωση της 26ης Σεπτεμβρίου 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας ορισμένοι φοιτητές εισέβαλαν στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονταν υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Ο Γουόνγκ και άλλοι είχαν συλληφθεί τότε, γεγονός που είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις.
“Αυτές είναι πολιτικές διώξεις”, δήλωσε ο Γουόνγκ πριν μπει στο αστυνομικό τμήμα για να του απαγγελθούν επίσημα οι κατηγορίες. “Η συμμετοχή μου στην κινητοποίηση της 26ης Σεπτεμβρίου ήταν η καλύτερη αποστολή μου στα τέσσερα χρόνια φοιτητικού ακτιβισμού”.
Ο νέος άνδρας αναμένεται να παρουσιαστεί επίσης αύριο μαζί με τον Νάθαν Λοου σε δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ με την κατηγορία της παρεμπόδισης του έργου της αστυνομίας έπειτα από μια διαδήλωση τον Ιούνιο του 2014.
Το Πεκίνο είχε συμφωνήσει για πρώτη φορά στην καθιέρωση καθολικής ψηφοφορίας, ωστόσο το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) θα διατηρούσε τον έλεγχο της διαδικασίας, καθώς μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι, που θα ορίζονταν από ειδική επιτροπή, θα είχαν τη δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα.
Μετά την απόρριψη του επίμαχου σχεδίου από το κοινοβούλιο, παραμένει σε ισχύ το τωρινό σύστημα διορισμού του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης από πιστό στο Πεκίνο κολέγιο μεγάλων εκλεκτόρων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα