Κίνδυνοι ελλοχεύουν στις εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας μας προς τις ΗΠΑ. Η διοίκηση Τραμπ, θέλοντας να τιμωρήσει τους φίλους και πολλαπλά εταίρους του Ευρωπαίους, συλλήβδην επιβάλει δασμούς στο σύνολο των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ από τις χώρες μέλη της ΕΕ.
Οι λόγοι έχουν αναλυθεί επαρκώς και μάλιστα σε διπλανή στήλη αναλύεται πως έχει η κατάσταση, με νέο ρεπορτάζ, που δυστυχώς συμπληρώνει την ήδη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό λάδι.
Πιστεύουμε δε, ότι ο υπουργός εξωτερικών δεν πρέπει απλά να ζητήσει την εξαίρεση των δασμών για τα δικά μας προϊόντα, αλλά να απαιτήσει χωρίς συζήτηση, την εξαίρεση αυτή, με βάση την αρχή ότι δεν μοιραζόμαστε όλοι τα βάρη και οι ορισμένοι λίγοι απολαμβάνουν των πλεονεκτημάτων. Το θέμα δεν εντάσσεται επουδενί στην αρχή της αλληλεγγύης των κρατών μελών, διότι δεν πρόκειται ούτε για φυσική καταστροφή, ούτε είναι αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, και μάλιστα με αρνητική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα απόφασης του ΠΟΕ!
Το πρόβλημα επικεντρώνεται σε «παράνομες γερμανικές, γαλλικές, ισπανικές και βρετανικές κρατικές επιχορηγήσεις» σύμφωνα με τις ΗΠΑ που δίνουν οι τέσσερις κατασκευάστριες χώρες της ΕΕ στην Airbus, που πλήττουν την αμερικάνικη Boeing. Και όπως αναφέρεται σε διπλανή στήλη, φαίνεται ότι ο ΠΟΕ με απόφασή του δικαιώνει πλήρως την αμερικάνικη πλευρά. Ετσι αναμένεται η απόφαση της διοίκησης του Τραμπ να επιβάλει έως και 100% δασμούς στο σύνολο των ευρωπαϊκών προϊόντων από τα αγροτικά και διατροφικά μέχρι την τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι.). Στο σύντομο σημείωμά μου ο στόχος που θέτω είναι η φυσική συνέπεια κριτικής, αλλά και μελέτης των σχετικών εγγράφων. Η κριτική που ασκώ, αφορά το ελαιόλαδο, διότι τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και οι οργανώσεις του ελαιολάδου, έγκαιρα, χάρις στην αρθρογραφία μας, ενημερώθηκαν για τις προθέσεις Τραμπ, δεν έπραξαν ως όφειλαν και εισηγούμασταν από τότε, να παραστούν σε σχετικές ακροάσεις, για να ζητήσουν την εξαίρεση των εξαγωγών μας προς τις ΗΠΑ. Εξάλλου η Ελλάδα δεν είναι κατασκευάστρια εταιρεία και δε συμμετέχει στο κονσόρτσιουμ κατασκευής της Airbus.
Ετσι, ο κίνδυνος σήμερα, μετά την αρνητική για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, απόφαση του ΠΟΕ, είναι πλέον υπαρκτός για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ που περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων από το λάδι μέχρι τις ελιές και τη φέτα, ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα και μεταποιημένα αγαθά.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε παραθέσει στα 2 πρώτα άρθρα η θέση του πρώην υπουργού γεωργίας ήταν να συνταχθούμε με τη θέση της ΕΕ. Πάντως ο νέος υπουργός γεωργίας ήδη έθεσε το θέμα στον αμερικάνο πρέσβη. Με την ευκαιρία δε, της συνάντησής του με τον αμερικανό πρόεδρο, ο νέος πρωθυπουργός πιστεύουμε να αδράξει την ευκαιρία και να ζητήσει την εξαίρεση επιβολής δασμών στις ελληνικές εξαγωγές.
Ως επιχείρημα για να ζητήσει από τον κ. Τραμπ την εξαίρεση των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, είναι ότι σε αρχικό έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου εμπορίου των ΗΠΑ, όπου κωδικογραφήθηκε η όλη διαδικασία των ακροάσεων, αναφέρεται ρητά ότι οι δασμοί επιβάλλονται εξαιτίας των παράνομων επιδοτήσεων από τις 4 κατασκευάστριες χώρες της Airbus.
Και εκ των πραγμάτων θα είναι εξαιρετικά άδικη η επιβολή δασμών στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.
Η εγρήγορση είναι ο μισός δρόμος.