Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2024

Κίνδυνος απόφραξης για το αποχετευτικό σύστημα

Ατελείωτες ποσότητες από μωρομάντηλα, σκουπίδια, λίπη, πετσέτες, μέχρι κι ένα ολόκληρο… παραγάδι, έχουν εντοπίσει στο αποχετευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑΧ τα συνεργεία που δίνουν καθημερινά μάχη για να κρατήσουν το δίκτυο λειτουργικό.


Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι της Δημοτικής Επιχείρησης, αρκετοί πολίτες βλέπουν την αποχέτευση ως ένα… Κουρουπητό αδιαφορώντας για τις συνέπειες που επιφέρει η κακή χρήση του δικτύου.
STAYROS KELAIDHSΟ υπεύθυνος του συνεργείου συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης της ΔΕΥΑΧ Σταύρος Κελαϊδής καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με το πρόβλημα: «Οι εμφράξεις είναι καθημερινό φαινόμενο και οφείλονται συνήθως στην κακή χρήση του δικτύου. Για παράδειγμα κάποιες ταβέρνες χωρίς λιποσυλλέκτες ρίχνουν όλα τα λίπη και τα σαπούνια μέσα στους αγωγούς και αυτά καταλήγουν στα αντλιοστάσια όπου δημιουργούν πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν τα μωρομάντηλα που δεν διαλύονται και μαζεύονται σε φρεάτια όπου μαζί με τα λίπη κ.λπ. φράζουν τους αγωγούς».
Προβλήματα παρουσιάζονται και σε ημέρες με έντονη κακοκαιρία λόγω του ό,τι κάποιοι λαθεμένα ανοίγουν τα φρεάτια της αποχέτευσης και μπαίνουν μέσα φερτά υλικά, νάιλον κ.ά. που καταλήγουν στα αντλιοστάσια προκαλώντας «έμφραγμα» στο σύστημα.
Ο κ. Σταύρος Κελαϊδής όλα αυτά τα χρόνια έχει δει πεταμένα μέσα στο δίκτυο τα πιο απίθανα πράγματα: «Από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που συναντάμε και δημιουργούν πρόβλημα είναι τα μωρομάντηλα, οι χρωμοπαγίδες, τα στουπιά και τα λίπη. Από εκεί και πέρα, έχουμε συναντήσει μέσα στον αγωγό και τα πιο απίθανα πράγματα, όπως ένα ολόκληρο παραγάδι, με τις κλωστές και τα αγκίστρια του, το οποίο το είχαμε βρει στην οδό Σελίνου πριν το αντλιοστάσιο ή ολόκληρες σακούλες σκουπιδιών, πετσέτες μπάνιου κ.λπ.».
Πώς όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; «Ο καθένας πρέπει να σκέφτεται πριν πετάξει οτιδήποτε στην αποχέτευση ότι αυτό δεν καταλήγει στη θάλασσα αλλά σε κάποιο μηχάνημα – αντλιοστάσιο ή φρεάτιο και είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, μπορεί όχι στο δικό του σπίτι αλλά σε 15 μέτρα ή και μερικά χιλιόμετρα παρακάτω. Ποτέ δεν ξέρεις που θα “σκάσει” το πρόβλημα. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνεται σωστή χρήση του δικτύου. Ελπίζουμε ο κόσμος να το συνειδητοποιήσει αυτό και να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», απάντησε ο κ. Κελαϊδής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα