Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Κίνδυνος για τα αβοκάντο

» Στη Bουλή οι καταγγελίες καλλιεργητών
Τις καλλιέργειες αβοκάντο στον Αποκόρωνα απειλεί να καταστρέψει το ακατάλληλο νερό άρδευσης στο οποίο εντοπίζονται αυξημένα χλωριόντα. Το ζήτημα που είχαν αναδείξει πρόσφατα τα “Χ.ν.” έφτασε χθες στη Βουλή, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης επισημαίνει την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια για αποκατάσταση κατεστραμμένου αντλιοστασίου στον Στύλο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, τα “Χ.ν.” παρουσίασαν τα παράπονα καλλιεργητών για υφάλμυρο νερό που χρησιμοποιείται για την άρδευση της περιοχής του Αποκόρωνα, επισημαίνοντας την ανάγκη αποκατάστασης του λεηλατημένου αντλιοστασίου στην  ανατολική πλευρά του ποταμού Κοιλιάρη στα Πλατανάκια Στύλου. Χθες το ζήτημα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.
Ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει την ακαταλληλότητα του νερού που διατίθεται για τις ανάγκες του αρδευτικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων από τον  Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., λόγω της αδυναμίας λειτουργίας του αντλιοστασίου που είχε κατασκευάσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης προ δεκαετίας στο ποταμό Κοιλιάρη (πηγές Στύλου).
Ο υπογράφων Βουλευτής αναφέρει ότι το νερό «περιέχει εξαιρετικά αυξημένο αριθμό χλωρίου και είναι εντελώς ακατάλληλο για ορισμένες καλλιέργειες, κυρίως για εκείνες των νεαρών φυτών αβοκάντο». Ο κ. Φορτσάκης ρωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, υπό την εποπτεία του οποίου είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου ο Οργανισμός να προσφέρει  νερό κατάλληλο για άρδευση.

ΥΠΑΡΚΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο κ. Φορτσάκης αναφέρεται στις πηγές “Ζουρμπου” Καλυβών στον Δήμο Αποκόρωνα, υποστηρίζοντας ότι το νερό από εκεί παρουσιάζει «αυξημένο αριθμό χλωρίου» ιδιαίτερα τους καλοκαιρινού μήνες. Το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί με το αντλιοστάσιο στον Κοιλιάρη, νερό από το οποίο προσμιγνυόταν με το νερό του “Ζούρμπου”. Το 2015 άγνωστοι διέρρηξαν και κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο και έκτοτε το πρόβλημα παραμένει.
Μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο δήμαρχος Αποκορώνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το νερό της ύδρευσης, οι ποσότητες χλωρίου στο οποίου είναι στα πλαίσια όλων όσων ορίζει η σχετική νομοθεσία. Εξήγησε παράλληλα ότι το νερό άρδευσης είναι αρμοδιότητα του ΟΑΚ και των ΤΟΕΒ, ενώ επιβεβαίωσε πως από το 2015 έχει σταματήσει να λειτουργεί το αντλιοστάσιο στα Πλατανάκια.
Το πρόβλημα με το ποτιστικό νερό επιβεβαίωσε στα “Χ.ν.” και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης, χαρακτηρίζοντας ως «μονόδρομο» την αποκατάσταση του αντλιοστασίου.
«Προσπαθούμε σε συνεννόηση με τον Δήμου να κατεβάσουμε ένα τεχνικό δελτίο προς την Περιφέρεια, να φτιάξουμε το αντλιοστάσιο, να γίνεται η ανάμιξη νερού και να βελτιώσει τα πράγματα», εξηγεί ο κ. Καζάσης, τονίζοντας όμως πως «ο Οργανισμός δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να δαπανήσει 100.000 ευρώ άρα είναι απαραίτητο το Τενχικό Δελτίο». Ο ίδιος τονίζει πως «η αποκατάσταση του αντλιοστασίου θα πρέπει να γίνει με τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ώστε να προστατευτεί αυτή τη φορά», ενώ ανέφερε ότι «όταν καταστράφηκε το αντλιοστάσια θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί ευθύνες».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΕΝΤΡΑ
Τις επιπτώσεις των χλωριόντων ειδικά για τα μικρά δέντρα επισημαίνει στα “Χ.ν.” ο γεωπόνος Κώστας Λιονουδάκης. «Είναι γνωστό ότι τα αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητα στα χλωριόντα και όντως υπάρχουν παραγωγοί που πηγαίνουν στους γεωπόνους και περιγράφουν συμπτώματα τα οποία προκαλούνται από ακατάλληλο νερό», αναφέρει ο κ. Λιονουδάκης και εξηγεί: «Μοναδική λύση είναι να γίνει ότι χρειάζεται ώστε το νερό να είναι κατάλληλο. Διαφορετικά θα πρέπει οι καλλιεργητές να κάνουν πλύσεις με νερό που είναι για ύδρευση, αλλά κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και πολυέξοδο».
Ο κ. Λιονουδάκης σημειώνει επίσης ότι το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο σε χωράφια όπου δεν γίνεται σωστή στράγγιση νερού άρα συσσωρεύονται μεγαλύτερες ποσότητες από χλωριόντα.

ΑΝΑΓΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Τόσο ο κ. Λιονουδάκης όσο και ο κ. Καζάσης τονίζουν παράλληλα την ανάγκη σωστού σχεδιασμού για τις καλλιέργειες στα Χανιά. «Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι γνωστό πλέον, δεν πρέπει να φυτεύονται νέα αβοκάντο σε αυτές τις περιοχές γιατί θα έχουν προβλήματα», αναφέρει ο Χανιώτης γεωπόνος. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ σημειώνει: «κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξη μια στρατηγική για τις καλλιέργειες στα Χανιά. Να γνωρίζει δηλαδή ο παραγωγός ότι με βάση το νερό της περιοχής του μπορεί και πρέπει να καλλιεργεί συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα το Ακρωτήρι δεν είχε ποτέ πολύ νερό για πότισμα και βλέπουμε σήμερα να φυτεύονται και εκεί αβοκάντο. Είναι λοιπόν ένα γενικότερο ζήτημα πάνω στο οποίο πρέπει να γίνει διάλογος και ενημέρωση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα