Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Κίνδυνος για το κρητικό ελαιόλαδο

Σειρά κινδύνων για το κρητικό ελαιόλαδο δημιουργείται από την ανεπαρκή τυποποίηση αλλά και από την απογοήτευση των παραγωγών που προκαλούν οι χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μεγαλύτερη ποσότητα εξαγωγών κρητικού ελαιολάδου (75%) γίνεται σε μορφή χύμα, επιτρέποντα σε άλλους να καρπώνονται την υπεραξία του τυποποιημένου προϊόντως. Την ίδια ώρα, το 70% των τροφίμων που διακινούνται στην Ευρώπη περιέχει -αν και εντός των επιτρεπόμενων ορίων- υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και το περιβάλλον.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του συνεδρίου

Οι παραπάνω επισημάνσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας εργασιών του 24ου πανελληνίου συνεδρίου νέων αγροτών με θέμα «Ελαιοκομία – Κτηνοτροφία, δύο πυλνες ανάπτυξης» που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (Μ.Α.Ι.Χ.) και διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΓΕΙΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρ. πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου» Δρ. Νίκος Κατσαρός ως προς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρ. πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου» Δρ. Νίκος Κατσαρός ως προς την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ειδικότερα ο πρ. πρόεδρος του ΕΦΕΤ και επιστημονικός συνεργάτης του «Δημόκριτου» Δρ. Νίκος Κατσαρός μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. το 70% των τροφίμων που διακινούνται στην Ευρώπη περιέχει υπολείμματα φυτοφαρμάκων», τόνισε ο κ. Κατσαρός, ενώ διευκρίνισε ότι παρότι τα υπολείμματα αυτά βρίσκονται μέσα στα επιτρεπτά όρια αυτό δεν διασφαλίζει τη δημόσια υγεία.
«Αν, δηλαδή, το όριο είναι 10 και το τρόφιμο περιέχει 9 δεν είναι επικίνδυνο;», έθεσε το ερώτημα ο κ. Κατσαρός και συμπλήρωσε ότι ιδιαίτερα σε φρούτα και λαχανικά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ακόμα και κάτω από τα επιτρεπτά όρια, είναι βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μια κατηγορία φυτοφαρμάκων, οι ορμονικοί διαταράκτες, «προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία ακόμα και αν βρίσκονται εκατοντάδες φορές κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια».
Ερωτηθείς για τα βιολογικά προϊόντα επεσήμανε ότι είναι όντως πιο υγιεινά αλλά και πιο ακριβά και σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τότε ελοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει μια κοινωνία δύο ταχυτήτων: εκείνων που έχουν τα χρήματα και διασφαλίζουν την υγεία τους αγοράζοντας βιολογικά και αυτών που δεν έχουν τα χρήματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Μιλώντας δε για την έκταση του προβλήματος αναφέρθηκε στις αναλύσεις που έχουν γίνει σε τρόφιμα που κυκλοφορούν: «Για παράδειγμα είχαμε κάνει έρευνες σε ένα επιτραπέζιο σταφύλι και είχε 12 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι παίρνουμε ένα αριθμό φυτοφαρμάκων από την ντομάτα, ένα από τα αγγούρι, ένα από τα φρούτα κ.λπ. Όλα αυτά αθροιστικά επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό μας και μιλάμε πάντα γι΄ αυτά που είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια».
Σε ό,τι αφορά τέλος τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ο κ. Κατσαρός επεσήμανε ότι ουσιαστικά ο καταναλωτής είναι «εντελώς απροστάτευτος» καθώς όπως είπε ούτως ή άλλως οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, ενώ ειδικότερα στην Ελλάδα «είναι πολύ αδύναμοι έως ανύπαρκτοι».

ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

 Για τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου και τα προβλήματα στην αγορά της Κρήτης μίλησε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης.
Για τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου και τα προβλήματα στην αγορά της Κρήτης μίλησε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκος Μιχελάκης.

Στο μεταξύ, ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) Δρ. Νίκος Μιχελάκης αναφέρθηκε στις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου.
Πιο συγκεκριμένα, για το κρητικό ελαιόλαδο επεσήμανε την υστέρηση που παρατηρείται στον τομέα της τυποποίησης υπογραμμίζοντας σχετικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο 2009-2013 οι εξαγωγές χύμα ανέρχονται στο 75% του συνολικά εξαγόμενου προϊόντος με τη μεγαλύτερη ποσότητα να κατευθύνεται στην Ιταλία (68%), ενώ μόλις το 25% εξάγεται τυποποιημένο με κύρια αγορά τη Γερμανία.
Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης, παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της ελαιοκαλλιέργειας ως συνέπεια της απογοήτευσης πολλών παραγωγών από την τιμή του προϊόντος. Γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για την προώθηση σύγχρονων συνεταιριστικών προσπαθειών που θα εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διάθεσης και πώλησης του παραγόμενου ελαιολάδου.
Να σημειώσουμε ότι το συνέδριο συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο, στο ΜΑΙΧ με εισηγήσεις γύρω από την Ελαιοκομία «Καλλιέργεια – Προοπτικές».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα