Πολύ σοβαρό κίνδυνο να… πει το νερό νεράκι αντιμετωπίζει ο κάμπος των Χανίων αλλά και άλλες περιοχές εξαιτίας των πολύ μεγάλων ζημιών στα υδραυλικά έργα, σε αγωγούς άρδευσης, γεωτρήσεις, δίκτυα από την πρόσφατη κακοκαιριά.
Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την μεγάλη κακοκαιρία η Π.Ε. Χανίων έχει συγκεντρώσει τεχνικά δελτία από τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων που έχουν υποστεί ζημιές και σήμερα αναμένεται να τα στείλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να βρεθούν πόροι αλλά και να ξεκαθαριστεί η διαδικασία των αναθέσεων των συγκεκριμένων έργων.
Ειδικότερα με βάση πληροφορίες για τα τεχνικά δελτία που έχουν συντάξει οι ΤΟΕΒ:
• ΤΟΕΒ ΜΕΣΚΛΩΝ: Περισσότερες από 27 ζημιές στα δίκτυα του έχει καταγράψει ο ΤΟΕΒ Μεσκλών. Όπως λέει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του κ. Μιχάλης Βουλγαράκης «η πρώτη εκτίμηση μας είναι ότι τα χωματουργικά, η τοποθέτηση και σύνδεση αγωγών, η αποκατάσταση των δρόμων πρόσβαση στα αντλιοστάσια, οι ζημιές σε αγωγούς, βάνες κτπ. θα κοστίζουν 142.600 ευρώ». Στα Μεσκλά οι ζημιές είναι τεράστιες σε όλο το δίκτυο και πολλές από αυτές δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν λόγω των γεωολογικών μεταβολών που έχει υποστεί η περιοχή.
• ΤΟΕΒ ΚΟΛΠΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ: «Από τις 4 γεωτρήσεις που είχαμε, δούλευαν οι δύο και λόγω της κακοκαιρία χάσαμε μια από αυτές! Υπάρχουν περιοχές που ακόμα δεν μπορούμε να στείλουμε νερό καθώς έχουμε χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου μας» τονίσει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κισσάμου κ. Μ. Λαμαζάκης, που εκτιμά ότι οι ζημιές ξεπερνούν σε κόστος τις 300.000 ευρώ.
• ΤΟΕΒ ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑΣ -ΣΤΑΛΟΥ – ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Ξεπερνούν τις 215.000 ευρώ οι ζημιές στο δίκτυο του συγκεκριμένου ΤΟΕΒ που καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του κάμπου των Χανίων. «Τα αντλιοστάσια του Βλάτους και του Κυρτωμάδω έχουν καταστραφεί εντελώς, έχουν χαλάσει οι αντλίες, οι πίνακες έχει μπαζώσει το πηγάδι. Ο ποταμός έχει πάρει ένα κομμάτι από το δίκτυο. Γενικά έχουμε υποστεί τεράστια καταστροφή» τόνισε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Σοϊλεντάκης.
• ΤΟΕΒ ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ: Τις μικρότερες ζημιές δήλωσε ο ΤΟΕΒ Βαρυπέτρου περίπου 580 ευρώ.
• ΤΟΕΒ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ: «Εμείς ζητάμε ένα ποσό περισσότερο από 100.000 ευρώ για τις ζημιές που εντοπίζονται κυρίως στον κεντρικό αγωγό που το νερό τον έχει ξεθάψει σε πολλά σημεία και αν δεν επισκευαστεί στην επόμενη νεροποντή δεν θα παίρνει ούτε μια σταγόνα νερό ο κάμπος μας» τονίζει στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος κ. Αγγελής Μανουσάκης.
• ΤΟΕΒ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ: Σημαντικές ζημιές καταγράφει και ο ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας. Οι πιο σημαντικές παρουσιάζονται στις υδρομαστεύσεις Πλοκαμιανών και Αγ. Άννας και συνολικά εκτιμούνται σε 47.000 ευρώ.
• ΤΟΕΒ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ: Στην Παλαιόχωρα ο τοπικός ΤΟΕΒ υπολογίζει τις ζημιές του στις 49.000 ενώ η καταγραφή τους συνεχίζεται.
• ΤΟΕΒ ΦΟΥΡΝΕ: Πολλές σε αριθμό οι ζημιές στο δίκτυο του Φουρνέ. Οι υπολογισμοί της τεχνικής έκθεσης εκτιμούν ότι απαιτούνται 870.000 ευρώ για να επανέλθει το δίκτυο στην προηγούμενη του κατάσταση.
• ΤΟΕΒ ΑΛΙΚΙΑΝΟΥ: Στον Αλικιανό οι ζημιές στο δίκτυο εκτιμάτε ότι φτάνουν τις 30.000 ευρώ.
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ Ο.Α.Κ.
«Σε ότι αφορά τον μεγάλο αγωγό (Φ 1000) που κατεβάζει το νερό από τα Μεσκλά στα Μυλωνιανά και στο φράγμα Βαλσαμιώτη έχει εκτεθεί ένα μεγάλο τμήμα μετά την κατάρρευση του δρόμου. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση του αγωγού στο ύψος του Φουρνέ. Υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τον αγωγό σε μια έκταση 2,5 χιλιόμετρα κάτι που σημαίνει ότι το κόστος θα φτάσει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Συμφέρει καλύτερα να τον αντικαταστήσεις παρά να τον επισκευάσεις» υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φώτης Καζάσης. Ο αγωγός αυτός κατεβάζει νερό στις δεξαμενές των Μεσκλών και ενισχύει και το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ όταν απαιτείται, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται για άρδευση. Επίσης έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά αντλιοστάσιο του ΟΑΚ στις Βουκολιές αλλά και άλλα δίκτυα το κόστος των οποίων θα προϋπολογιστεί το επόμενο διάστημα. «Εμείς λέμε ότι θα πρέπει το Υπουργείο να οργανώσει ένα διαγωνισμό, να βάλουν έναν επιβλέποντα όποιον θέλουν τον ΟΑΚ, την Περιφέρεια και όλα τα έργα να ανατεθούν με το άρθρο 32 του Ν. 4412 του 2016 την κατεπείγουσα δηλαδή διαδικασία και παράλληλα να ξεκαθαρίσει ποιος και με ποια μέσα θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης θα προχωρήσει τις αναθέσεις γιατί πρόκειται για μια τεράστια γραφειοκρατική δουλειά! Τα τεχνικά δελτία δεν λένε τίποτα για να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης απαιτούνται μηχανικοί» σημείωσε ο κ. Καζάσης.
«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ»
«Θα στείλω τα στοιχεία στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και το Υπουργείο έχει μηχανικούς και γεωτεχνικούς, εξειδικευμένο προσωπικό και αυτοί θα πάρουν απόφαση πως θα γίνει η διαδικασία της ανάθεσης αλλά και για τους διαθέσιμους πόρους. Θα τρέξουμε εμείς τις αναθέσεις, ο ΟΑΚ, ή ίδιοι οι ΤΟΕΒ; Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει το Υπουργείο» αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης. Μέχρι σήμερα τα τεχνικά έργα των ΤΟΕΒ εξυπηρετούνταν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Χανίων. Όμως με τόσο μεγάλο όγκο δουλειάς και από τις άλλες καταστροφές, οι 4 μηχανικοί της υπηρεσίας δεν επαρκούν ως αριθμός. «Πρέπει να λύσουμε το θέμα της πρόσληψης μηχανικών για να βοηθήσουν στη σύνταξη των φακέλων και πιστοποιημένους μηχανικούς που θα αναλάβει να επιβλέπει και να υπογράφει. Δεν μπορεί ένας μηχανικός να υπογράφει ένα έργο 300.000 ευρώ και να μην μπορεί να το επιβλέπει καθημερινά γιατί ούτε το έργο θα γίνει καλό, ούτε ο ίδιος ο μηχανικός θα δεχθεί να υπογράψει. Τους ΤΟΕΒ για τις ηλεκτρολογικές ζημιές τους δεν μπορούμε να τους εξυπηρετούσε γιατί έχουμε ένα ηλεκτρολόγο που πρέπει να κάνει και τις μελέτες και τις επιβλέψεις! Χρειαζόμαστε 10 μηχανικούς που να μπορούν να υπογράφουν και να επιβλέπουν, ελπίζω να τους έχουμε» καταλήγει ο κ. Βουλγαράκης.