Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Κίνδυνοι από το ζιζανιοκτόνο Γλυφοσάτη (Glyphosate)

Εγκληματικά επικίνδυνο μπορεί να είναι το ζιζανιοκτόνο Γλυφοσάτη (Glyphosate), φαίνεται να καταλήγει πρόσφατα, μεγάλη επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ. Έτσι, μια νέα ερευνητική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα υποστηρίζει ότι το ζιζανιοκτόνο Glyphosate διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, δηλαδή «διεισδύει στον εγκέφαλο».1

Το ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη της αμερικάνικης πολυεθνικής Monsanto, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά ως «Roundup», είναι τώρα το πιο ευρέως και βαριά εφαρμοσμένο ζιζανιοκτόνο στην ιστορία της χημικής γεωργίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, σύμφωνα με μια έκθεση ορόσημο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Sciences Europe2.

Τι δίνουν οι έρευνες για το ζιζανιοκτόνο

Μια από τις επιπτώσεις της διείσδυσης στον εγκέφαλο είναι και η πρόκληση της νόσου Αλτσχάιμερ, ασθένειας που θεωρείται από τις πιο περίπλοκες στην ιατρική επιστήμη. Οι υποκείμενες αιτίες τέτοιων ασθενειών κυμαίνονται από γενετικούς παράγοντες και συνολική καρδιαγγειακή υγεία έως διατροφικές επιρροές και επιλογές τρόπου ζωής.
Διάφοροι περιβαλλοντικοί ρύποι έχουν επίσης εμπλακεί ως πιθανοί παράγοντες στην ανάπτυξη ή την πρόοδο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Μεταξύ αυτών είναι ένα ζιζανιοκτόνο ευρέος φάσματος γνωστό ως γλυφοσάτη. Η γλυφοσάτη είναι ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο, που εφαρμόζεται σε γεωργικές καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο. Στην ανάπτυξη της έρευνας αυτής, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η έκθεση στη γλυφοσάτη φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή διαλυτού βήτα αμυλοειδούς και να μειώνει τη βιωσιμότητα των νευρώνων. Η συσσώρευση διαλυτού βήτα αμυλοειδούς, της κολλώδους πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό διαλυτών πλακών βήτα αμυλοειδούς, είναι ένα από τα κεντρικά διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ.
Εν τούτοις, μια άλλη έρευνα υποστηρίζει ότι «Οι ενώσεις μανιταριών προσφέρουν ελπίδα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ».3
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη αυτή κατάσταση αποτελεί μια α αινιγματική ασθένεια. ένα μονοπάτι καταστροφής, αφού παρά τα 100 χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, και παρά τις ιλιγγιώδεις επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, η νόσος παραμένει χωρίς αποτελεσματική θεραπεία. Μια σειρά θεραπειών, που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλές δεκαετίες με εξωφρενικό κόστος, απέτυχαν μία προς μία να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της νόσου. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Η εξέλιξη της νόσου αρχίζει συνήθως με ήπια απώλεια μνήμης. Καθώς η ασθένεια αναπτύσσεται, συχνά προκύπτει αυξανόμενη σύγχυση και κατάρρευση των ικανοτήτων επικοινωνίας, καθώς η ταλαιπωρία επιτίθεται σε εγκεφαλικές οδούς που εμπλέκονται στη μνήμη, τη γλώσσα και τη σκέψη. Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις ή ο καρκίνος, ο αριθμός των θανάτων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ βρίσκεται σε τρομακτική ανοδική τροχιά. Μάλιστα εκτιμήσεις ανεβάζουν ο κόστος της νόσου μέχρι το 2040, σε περισσότερα από 500 δις δολαρίων ετησίως. Ο συγκλονιστικός απολογισμός της ασθένειας μόνο στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει σε 14 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050.
Η έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται συνήθως μετά την ηλικία των 60 ετών και ο κίνδυνος για τα άτομα διπλασιάζεται κάθε πέντε χρόνια μετά την ηλικία των 65 ετών. Αν και η γενετική πιστεύεται ότι παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις της νόσου Αλτσχάιμερ και ένα οικογενειακό ιστορικό της διαταραχής θεωρείται σημαντικός παράγοντας κινδύνου, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πιστεύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη νόσο.
Ορισμένες πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής σωματικής δραστηριότητας, των θρεπτικών τροφίμων, της περιορισμένης κατανάλωσης αλκοόλ και του μη καπνίσματος μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της γνωστικής εξασθένησης, σημειώνοντας ότι η υγεία του εγκεφάλου και η καρδιαγγειακή υγεία συνδέονται στενά.
Οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία του εγκεφάλου που ενέχει η γλυφοσάτη θα πρέπει να αξιολογούνται κριτικά, ιδίως για όσους εκτίθενται στο ζιζανιοκτόνο.
«Η σύνδεση του Αλτσχάιμερ είναι ότι υπάρχει πολύ υψηλότερος επιπολασμός της νόσου Αλτσχάιμερ σε γεωργικές κοινότητες που χρησιμοποιούν αυτή τη χημική ουσία», δηλώνουν οι ερευνητές επιστήμονες. Μάλιστα, οι ίδιοι υποστηρίζουν μπορεί η γλυφοσάτη να ανιχνευθεί μετά θάνατον σε ασθενείς που πέθαναν από νόσο Αλτσχάιμερ.

Τι γίνεται στην ΕΕ;

Μια πρωτοβουλία πολιτών που θέτει τέλος στη θεμελίωση της έγκρισης φυτοφαρμάκων στην ΕΕ σε μυστικές μελέτες της βιομηχανίας κατάφερε το 2017 να προωθήσει την ιδέα του Stop Glyphosate και μάλιστα επέφερε μια μικρή επανάσταση4.
Για τη γλυφοσάτη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάνθηκε ότι «Πρώτα η υγεία των πολιτών», ήδη από το τέλος του 2017, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι καρκινογόνος ουσία και ότι πρέπει να απαγορευτεί μετά το 20205. Δεν είναι μόνο οι νευρώνες του εγκεφάλου ή η καρκινογένεση, στη βάση των επικριτών της γλυφοσάτης.
Ήδη από το 2018 συστήθηκε ειδική επιτροπή στο ευρωκοινοβούλιο για να μελετήσει:
• τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ
• τις πιθανές αποτυχίες του συστήματος επιστημονικής αξιολόγησης και έγκρισης των ουσιών
• τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανανέωση της άδειας της γλυφοσάτης
• ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων κατά τη διαδικασία έγκρισης των φυτοφαρμάκων
• τον ρόλο των οργανισμών της ΕΕ, τη στελέχωσή τους και το κατά πόσο λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα συμπεράσματα του σημειώματος είναι μάλλον δύσπεπτα! Πολλών ειδών ασθένειες προκαλούνται από τα ζιζανιοκτόνα, που οι μεγάλες πολυεθνικές φροντίζουν να μεθοδεύουν με τρόπο ώστε μια μέρα να μας πουν χρησιμοποιήστε τώρα γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που αντέχουν στα δηλητήρια αυτά, όπως κάνουν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι και τα προφανή τσιράκια τους στην Ουκρανία. Στη Ρωσία και στην ΕΕ δεν έχουν επιβιώσει τέτοια δηλητήρια και καλό θα είναι να το έχουμε και το στοιχείο αυτό στο μυαλό μας. Όλοι μας, πολίτες και κυβερνήτες πρέπει να είμαστε σε γενική ετοιμότητα και ας έχουμε και το νου μας στις εισαγωγές από χώρες που δεν έχουν καμιά ηθική αναστολή στο να χρησιμοποιούν αυτά τα δηλητήρια.

1. https://www.globalresearch.ca/new-study-shows-commonly-used-herbicide-crosses-blood-brain-barrier/5790385
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/02/160202090536.htm
3. https://www.globalresearch.ca/mushroom-compounds-offer-hope-alzheimer-disease/5774169
4. https://europa.eu/citizens-initiative-forum/blog/how-stop-glyphosate-brought-about-small-revolution_el
5. https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20171124STO88814/glufosati-prota-i-ugeia-ton-politon-leei-to-ek


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Μια χαρά και στην ΕΕ χρησιμοποιείται και επιτρέπεται αυτό το δηλητήριο κι άλλα πολλά. Η χρήση του ιδιαιτέρως στην Κρήτη είναι ανεξέλεγκτη και γίνεται χωρίς μέσα προστασίας και χωρίς μέτρο. Χρειάζεται να αναδείξετε αυτό το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα