■ Καταγγελίες Ιταλικών Αγροτικών Οργανώσεων
Σοβαρούς κίνδυνους εξαπάτησης των πολιτών και υπονόµευσης της φήµης του Ιταλικού εγκυµονεί «η εισβολή ελαιολάδων στην ΕΕ από χώρες εκτός αυτής» υποστηρίζει η Ιταλική οργάνωση παραγωγών Coldiretti Puglia, (Αυτοκαλλιεργητές της Πούλια) µε βάση τα στοιχεία που δηµοσίευσε το Εθνικό Παρατηρητήριο Γεωργίας της Τυνησίας (Ongri).
Σύµφωνα µε τα στοιχειά αυτά οι εξαγωγές ελαιολάδου της Τυνησίας που αυξήθηκαν κατά 41% και έφτασαν τους 132.200 τόνους έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2025, κατευθύνθηκαν κατά 60% του συνολικού όγκου τους στην Ευρωπαϊκή αγορά κατά 24% στην Βόρεια Αµερική και κατά 9,5% στην Αφρική.
Το εξαγόµενο ελαιόλαδο που ήταν κατά 90% χύµα και µόνο κατά 10% τυποποιηµένο εξήχθηκε κατά 31,4% στην Ιταλία, κατά 24% στην Ισπανία και κατά 19,4% στις ΗΠΑ.
Όπως καταγγέλλει η Coldiretti η αυξανόµενη εισαγωγή ελαιολάδου από την Τυνησία στην Ιταλία τροφοδοτεί σοβαρό κίνδυνο εξαπάτησης των πολιτών και προκαλεί πτώση της τιµής του αυθεντικού Iτελικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αφού προωθείται στην αγορά µε αθέµιτο ανταγωνισµό, ως Ιταλικό (Made in Italy).
Οι εισαγωγές από την Τυνησία, επισήµανε, οπωσδήποτε ενθαρρύνονται από τη συµφωνία µε την ΕΕ, η οποία προβλέπει την ετήσια εισαγωγή από 1ης Ιανουαρίου έως τις 31 ∆εκεµβρίου, 56.700 τόνων παρθένου ελαιολάδου χωρίς την επιβολή δασµών.
Εποµένως, τόνισε, είναι σηµαντικό να διασφαλιστεί ότι το εισαγόµενο ελαιόλαδο πληροί τα ίδια υψηλά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας που χαρακτηρίζουν το ευρωπαϊκό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Ο David Granieri, αντιπρόεδρος της Coldiretti και πρόεδρος της Unaprol, επεσήµανε ότι µε τον κανονισµό 2020/761 της ΕΕ, επιτρέπονται εισαγωγές 56.700 τόνων ελαιολάδου από την Τυνησία από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 ∆εκεµβρίου κάθε χρόνο χωρίς την επιβολή δασµών. Και όπως τόνισε «είναι σηµαντικό να διασφαλίσουµε ότι το ελαιόλαδο αυτό πληροί τα ίδια πρότυπα υψηλής ποιότητας και ασφάλειας που ορίζονται και για τα ευρωπαϊκά ελαιόλαδο».
«Η έλλειψη αυστηρού ελέγχου της ποιότητας και της προέλευσης του εισαγόµενου λαδιού θα µπορούσε να υπονοµεύσει την εµπιστοσύνη των καταναλωτών και να θέσει σε κίνδυνο τη φήµη του ιταλικού λαδιού, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσµο». ∆εδοµένης αυτής της κατάστασης, η Coldiretti και η Unaprol ζητούν τη δηµιουργία ενός Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ηλεκτρονικού Μητρώου, παρόµοιου µε το ιταλικό σύστηµα SIAN.
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)