Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024

Κίνδυνος για ασθενείς µε καρκίνο στην Κρήτη

» ∆ύο µήνες αναµονή για εξέταση Pet Scan στο ΠΑΓΝΗ!

 

Μεγάλης διάρκειας -κρίσιµης για την πορεία της υγείας τους- είναι η αναµονή για τους ασθενείς µε καρκίνο προκειµένου να κάνουν την εξέταση Pet Scan στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο στο Ηράκλειο (το µοναδικό δηµόσιο στην Κρήτη) που συµβάλει σηµαντικά στην ενίσχυση του χρόνου και του ποσοστού επιβίωσης των ογκολογικών ασθενών.

Ασθενείς από τα Χανιά όπως και την υπόλοιπη Κρήτη θα πρέπει να αναµένουν τουλάχιστον δύο µήνες µέχρι την πραγµατοποίηση της εξέτασης καθώς το Pet scan γίνεται µόνο στην πρωινή βάρδια και πολλοί εξ’ αυτών αναγκάζονται να κάνουν την εξέταση στην Αθήνα κάτι που σηµαίνει επιπλέον έξοδα και ταλαιπωρία. Παράλληλα ζητήµατα υπάρχουν και όταν απουσιάζει η γραµµατέας του Pet scan καθώς και τότε σύµφωνα µε καταγγελίες δεν υπάρχει αντικαταστάτης έτσι τα ραντεβού πηγαίνουν ακόµα πιο πίσω.

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν… uboxing την επικαιρότητα

 

Τα “Χ.ν.” επικοινώνησαν µε τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Γιώργο Χαλκιαδάκη που µας απάντησε πως το Pet scan λειτουργεί µόνο τις πρωινές ώρες καθώς τότε είναι διαθέσιµο και δεν λειτουργούσε ποτέ σε ολοήµερο βάρδια. Παράλληλα σηµείωσε πως όταν απουσιάζει η γραµµατέας αντικαθίσταται και δεν υπάρχει ζήτηµα σε αυτόν τον τοµέα.

Για το ζήτηµα είχε κινητοποιηθεί και το σωµατείο  Εργαζοµένων του ΠΑΓΝΗ, που σε ανακοίνωση είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως  «παρά   την υποστελέχωση, έχουν πραγµατοποιηθεί περίπου 3.600 εξετάσεις ΡΕΤ-CT σε ένα χρόνο λειτουργίας (κατά µέσο όρο 260 το µήνα). ∆ιενεργούνται κατά µέσο όρο 12 εξετάσεις ηµερησίως µόνο πρωί, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την αύξηση της αναµονής για µια εξέταση καθοριστική για τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Καθυστέρηση στη διενέργεια ΡΕΤ-CT συνεπάγεται καθυστέρηση στην αντιµετώπιση ενός καρκινοπαθούς, µε πιθανή επέκταση της νόσου και αρνητικές επιπτώσεις στην πρόγνωση και την επιβίωση. Για να αποφύγουν την αναµονή, δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς από την Κρήτη µεταβαίνουν στην Αθήνα, µε αποτέλεσµα την ταλαιπωρία και την οικονοµική τους επιβάρυνση.

Η υποστελέχωση, ο περιορισµένος χρόνος λειτουργίας του ΡΕΤ-CT και η αύξηση της αναµονής είναι αποτέλεσµα της διαχρονικής κρατικής υποχρηµατοδότησης και της εµπορευµατοποίησης της υγείας. Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ δήλωσε ότι το ΡΕΤ-CT επιβαρύνει το νοσοκοµείο κατά 1,5 εκατοµµύριο ευρώ το χρόνο και ότι είναι αδύνατη η απογευµατινή λειτουργία του. Προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας και η παράταση του προσδόκιµου ζωής των ασθενών, αλλά η απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη κάλυψης των αναγκών περίθαλψης και η µετακύλιση του κόστους στους ασθενείς. Στα πλαίσια της εξοικονόµησης κρατικών δαπανών, ελαχιστοποιείται και εξουθενώνεται το µόνιµο υγειονοµικό προσωπικό.

Απαιτούµε:

Στελέχωση του τµήµατος Πυρηνικής Ιατρικής µε όλο το αναγκαίο µόνιµο προσωπικό (γιατρούς, τεχνολόγους, νοσηλευτές, γραµµατείς)

Επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευµατινή βάρδια χωρίς καµία οικονοµική επιβάρυνση των ασθενών».                                                 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα