20.1 C
Chania
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

Κίνδυνος για τις λίµνες σε Αγιά και Κουρνά

■ Χρυσόψαρα και άλλα ξενικά είδη απειλούν τα οικοσυστήµατα

 

Υπερπληθυσµός χρυσόψαρων και άλλων ξενικών ειδών και οργανισµών καταγράφεται στις λίµνες της Αγιάς και του Κουρνά.

Το ζήτηµα απασχολεί  υπηρεσίες και περιβαλλοντικούς φορείς που διαπιστώνουν ότι πολίτες συνεχίζουν να απορρίπτουν στις λίµνες ψάρια που έχουν αγοράσει σε γυάλες για το σπίτι τους.

Πιο συγκεκριµένα από το τµήµα Αλιείας της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η προϊσταµένη κ. Λίνα Ανεζάκη, µας επισήµανε πως «και οι δύο λίµνες, η φυσική του Κουρνά και η τεχνική της Αγιάς, είναι γεµάτες χρυσόψαρα και άλλα ξενικά είδη. Πρόκειται για ήδη που λειτουργούν σε βάρος του οικοσυστήµατος».

Η ίδια τονίζει πως  τόσο στις φυσικές όσο και στις τεχνικές λίµνες «οι παρεµβάσεις είναι περιορισµένες από τον άνθρωπο. Στον παρελθόν ρίχνονταν   κουνουπόψαρα   για τη µείωση των κουνουπιών. Όµως γενικά η κατεύθυνση είναι να αφήνουµε τα οικοσυστήµατα µόνα τους και  όποια παρέµβαση κάνουµε να γίνεται µε µελέτη και σχέδιο. ∆εν µπορεί ο καθένας να εγκαταλείπει τα χρυσόψαρα της γυάλας του, που αγόρασε από κάποιο pet shop σε ένα βιότοπο επιβαρύνοντας έτσι τα ντόπια είδη».

Και από την “Οικολογική Πρωτοβουλία”, τη δραστήρια οικολογική οργάνωση που δίνει µάχη για την υπεράσπιση και των βιότοπων ο κ. Φώτης Ποντικάκης , µας είπε πως παρατήρησαν κατά την τελευταία τους επίσκεψη στη λίµνη της Αγιάς χρυσόψαρα σε µεγάλο αριθµό και µέγεθος αλλά και άλλα είδη που παλαιότερα δεν ήταν τόσο ορατά µε γυµνό µάτι.

«Η ζηµιά που γίνεται από τέτοιες ανεύθυνες πράξεις είναι πολύ µεγάλη. Μπορεί να φαίνεται “αθώο” το να ρίξουµε  ένα χρυσόψαρο σε µια λίµνη αλλά µπορεί να κουβαλάει κάποιο µικρόβιο και να επηρεάσει τα ντόπια είδη» επισήµανε ο κ. Πέτρος Λυµπεράκης, ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης. Παράλληλα εξηγεί πως το “κακό έχει παραγίνει” αφού εντοπίστηκαν και δύο ξενικά είδη σαυρών στην Ανατολική Τάφρο και στον ποταµό Κλαδισό!   

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ME ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΨΑΡΙΑ

Ρωτήσαµε το τµήµα Αλιείας αν µπορεί κάποιος σήµερα να εµπλουτίσει υγρά περιβάλλοντα µε παραγωγικά ψάρια, καθώς στο παρελθόν και στα Χανιά είχαν ριχτεί γόνοι πέστροφας σε γλυκά νερά ποταµών προκειµένου να αναπτυχθεί το συγκεκριµένο ψάρι (ποταµοί Κερίτης, Κοιλιάρης).

Τέτοιες πρακτικές «γενικά  απαγορεύονται  καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να µπουν ξενικά είδη που µπορούν να προκαλέσουν πρόβληµα σε ολόκληρες περιοχές. Για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται  άδεια της υπηρεσίας µας και ειδική οικολογική και αλιευτική µελέτη   που να δείχνει την σκοπιµότητα της παρέµβασης, που µπορεί να έχει να κάνει µε την ενίσχυση κάποιου ενδηµικού είδους» επισηµαίνει η κ. Ανεζάκη.   

 

Ο “Βουβαλοβάτραχος” της Αγιάς

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 στη λίμνη της Αγιάς είχε δημιουργηθεί εκτροφική μονάδα για την ανάπτυξη του αμερικάνου “βουβαλοβάτραχου” (bullfrog), ένα είδος που καταναλώνεται στο εξωτερικό. Ωστόσο η μονάδα δεν ευδοκίμησε, πολλοί αμερικάνικοι βουβαλοβάτραχοι ρίχτηκαν στη λίμνη και αναπτύχθηκαν σε βάρος των τοπικών ειδών βατράχων.
Από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε εξεταστεί η δυνατότητα απομάκρυνσης του συγκεκριμένου είδους κάτι που τελικά αποφασίστηκε να μην προχωρήσει από τον φόβο μήπως προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο οικοσύστημα.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα