Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κίνδυνος κατάρρευσης για το Ιτζεδίν

Αμεσο κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζει τμήμα του φρουρίου του Ιτζεδίν, γεγονός που επισημάνθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη βουλή με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Ο Ηρακλειώτης βουλευτής ζήτησε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν που σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία. Στην επίκαιρη ερώτησή του, ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – πως θα πρέπει «το φρούριο Ιτζεδίν να φύγει «οριστικά και αμετάκλητα από το Υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου».

Από μεριά της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως το φρούριο Ιτζεδίν δεν συμπεριελήφθη στα μνημεία που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο, επειδή δεν διέθετε κτηματογράφηση. «Το φρούριο δεν μπήκε στον κατάλογο των μεταβιβαζομένων από το υπερταμείο ακινήτων γιατί ποτέ δεν έγινε κτηματογράφησή του και ποτέ δεν απέκτησε ΚΑΕΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «σήμερα το μνημείο δεν ανήκει στο υπερταμείο αλλά στην ΕΤΑΔ».

Η υπουργός επιβεβαίωσε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο, λέγοντας πως η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης έχει ζητήσει να εξεταστεί εάν πρέπει να κατεδαφιστεί ένα τμήμα του, λόγω επικινδυνότητας. Αυτό που πρότεινε είναι να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαχείριση του μνημείου ο Δήμος Χανίων ή κάποιος τοπικός πολιτιστικός φορέας, προκειμένου στη συνέχεια να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη συντήρησή του.

 

«Κομμάτι της αποκορωνιώτικης ιστορίας και γης»

4Σχεδόν 25 χρόνια πάνε από τη διοικητική μεταρρύθμιση με την οποία “έφυγαν” από τα διοικητικά όρια του Δήμου Αποκορώνου το Καλάμι αλλά και τα Μεγάλα Χωράφια, με δύο σημαντικά μνημεία όπως το Ιτζεδίν και η Απτέρα να καταλήγουν στον τότε Δήμο Σούδας και σήμερα στον Δήμο Χανίων. «Αν κάνουμε ένα γκάλοπ αυτή τη στιγμή στους πολίτες του Αποκόρωνα, θ’ αντιληφθούμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί κομμάτι της ιστορίας και της αποκορωνιώτικης γής τόσο το Καλάμι με το Ιτζεδίν, όσο και τα Μεγάλα Χωράφια και την Απτέρα», σχολιάζει ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης (φωτ.) . Ο ίδιος εξηγεί ότι ο Δήμος Αποκορώνου δεν μπορεί να διεκδικήσει το μνημείο γιατί γεωγραφικά δεν του ανήκει, όμως αν βρισκόταν ο τρόπος «δεν θα διστάζαμε λεπτό ν’ αναλάβουμε πρωτοβουλία συντήρησης και διάσωσης εφόσον άλλοι αρμόδιοι φορείς δεν προβούν σε άλλη ενέργεια». Ο δήμαρχος τονίζει ότι «η ερημοποίηση του συγκεκριμένου μνημείου δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν αδιάφορο. Ούτε τους τοπικούς φορείς, ούτε το κεντρικό κράτος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Τα μνημεια Πολιτισμικης Κληρονομιας είναι γνωστό ότι ειναι προστατευομενα από τις εκαστοτε Εφορειες Αρχαιοτητων….αναλογα την χρονολογικη τους τοποθετηση στην ιστορία…..άλλα κ η Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε λέγεται Περιφερεια είτε λέγεται Δήμος θα πρέπει να ασκεί τις απαραίτητες πιέσεις στο αρμόδιο Υπουργείο που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το Υπουργείο Πολιτισμου να κινητοποιει τις υπηρεσίες του(τις Εφορειες) κ κονδυλια πρωτιστα για την αποκατασταση κ την αναστηλωση κ την συντήρηση των…..ωστε να αποτελεσουν μαζί με τον φυσικό πλουτο της περιοχης την προσφερόμενη υπεραξία……έτσι ο επισκεπτης-τουριστας δεν θα έρχεται μόνο για τις θαυμασιες θαλασσες τον τον ήλιο στον Αποκορωνα…..άλλα κ για τα ιστορικα μνημεια του τους αρχαιολογικους του τοπους όπως βέβαια για τα μνημεία φυσικου καλους που διαθέτει ο Αποκορωνας που κατά την ταπεινή μου είναι ανεκμεταλλευτα κ απροστατευτα!!!!!!!!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα