Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κίνδυνος λειψυδρίας το φετινό καλοκαίρι στην Κρήτη

Ορατός είναι ο κίνδυνος λειψυδρίας στην Κρήτη τη φετινή χρονιά, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.

Για τον λόγο αυτό οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση νερού και να μην κάνουν σπατάλη. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της ημερίδας στο πλαίσιο του προγράμματος “SIGMA Nexus” με αντικείμενο καλές πρακτικές μεταξύ νερού, οικοσυστημάτων, ενέργειας και επισιτιστικής ασφάλειας. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης στο ξενοδοχείο Civitel Acali στα Χανιά.

Στην απειλή της λειψυδρίας αναφέρθηκε, απαντώντας σε ερώτηση των “Χ.ν.”, η αναπλ. Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου. Οπως είπε, «το 2023 είναι ξηρό έτος. Εχουμε ήδη από τον Μάρτιο στείλει ένα έγγραφο σε όλους τους παρόχους υπηρεσιών ύδατος να προσέξουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Αμα προσέξουμε, δεν θα υπάρχει».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «θα πρέπει και ο κάθε πολίτης, ο καθένας μας δηλαδή, να αναλάβει τις ευθύνες του και, φέτος, να μην σπαταλάμε το νερό, να μην πλένουμε τις αυλές μας, να μην πλένουμε τα αυτοκίνητά μας με το λάστιχο, να μην ποτίζουμε τους κήπους με το λάστιχο από το νερό ύδρευσης, να προσέξουμε πάρα πολύ, γιατί θα είναι μια χρονιά με αυξημένο τουρισμό, οπότε και οι ανάγκες θα είναι μεγάλες. Θα πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά. Απλά, επειδή φέτος ήταν ένα έτος με χαμηλές βροχοπτώσεις, θα πρέπει να προσέξουμε πολύ παραπάνω. Και περισσότερο γιατί, αν αυτό επαναληφθεί το 2024 και έχουμε ξανά ανομβρία, θα έχουμε ήδη τους υδροφορείς μας σε χαμηλό επίπεδο, οπότε θα είναι ακόμα χειρότερα το 2024».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΔΕΥΑ

Η κα Μαρτίνου εξήγησε ότι η Υπηρεσία της «έχει την αρμοδιότητα της εφαρμογής των μέτρων του Διαχειριστικού Σχεδίου για τα νερά και στο πλαίσιο αυτό είμαστε αρμόδιοι για την παρακολούθηση των Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης των ΔΕΥΑ. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις ΔΕΥΑ. Γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να “νοικοκυρέψουν” όλες τις πιθανές πηγές νερού που έχουν και να δουν σε ποιο σημείο υπάρχει πρόβλημα, πού υπάρχουν απώλειες, πού δημιουργείται έλλειμμα νερού. Μ΄αυτόν τον τρόπο να προβλέψουν και να κάνουν τις ενέργειες που απαιτείται για να υπάρξει τροφοδότηση όλων των σημείων με πόσιμο νερό καλής ποιότητας».

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

Αλλο πρόγραμμα που υλοποιεί η Διεύθυνση Υδάτων είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ξηρασία και λειψυδρία. Οπως εξήγησε η κα Μαρτίνου, «παρακολουθούμε τις βροχοπτώσεις. Εχουμε αναπτύξει ένα εργαλείο με το οποίο μπορούμε να προβλέψουμε από τις βροχοπτώσεις του τρέχοντος έτους τον χαρακτηρισμό κάθε έτους ως ξηρό ή υγρό και αναλόγως να εφιστήσουμε την προσοχή στους αρμόδιους παρόχους υπηρεσιών ύδατος για το αν θα πρέπει να λάβουν κάποια επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν λειψυδρίας. Είμαστε επίσης σε διαγωνιστική διαδικασία για την υλοποίηση μιας δράσης που είναι πάρα πολύ σημαντική και σχετίζεται με τον καθορισμό των ζωνών προστασίας των σημείων υδροληψίας από τα οποία αντλούμε νερό ανθρώπινης κατανάλωσης από τα υπόγεια ύδατα. Θα γίνει μια μελέτη στην οποία για κάθε ένα από τα σημεία αυτά, θα εφαρμοστεί μία ζώνη προστασίας».

ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Για το νερό που χάνεται στη θάλασσα, η κα Μαρτίνου υπογράμμισε: «Υπάρχει η ιδιαιτερότητα των γεωλογικών σχηματισμών της Κρήτης που είναι καρστικοί που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό βροχοπτώσεων το οποίο κατεισδύει στο έδαφος και με αυτόν τον τρόπο το νερό καταλήγει στη θάλασσα. Η δυνατότητα που δίνουν αυτά τα συστήματα είναι να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους καρστικούς υδροφορείς και να πάρουμε νερό άριστης ποιότητας. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ σωστό δρόμο. Εχουν γίνει πολλές μελέτες και από το Πολυτεχνείο και από το Πανεπιστήμιο και έχουν εντοπιστεί αυτοί οι καρστικοί υδροφορείς. Και νομίζω ότι γίνεται σωστή εκμετάλλευση. Θα πρέπει να προσέξουμε μόνο την υπερεκμετάλλευση και κάποιες περιοχές, ειδικά στα παράκτια όπου γίνονται υπεραντλήσεις με αποτέλεσμα να έχουν υφαλμυρίσει αυτοί οι υδροφορείς, οπότε η αρμοδιότητά μας είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους συγκεκριμένους υδροφορείς και να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάστασή τους».

Στο πρόγραμμα SIGMA-Nexus αναφέρθηκε η Δρ Μαρία Βραχιόλη από το Πολυτεχνείο Μονάχου. Η εξοικονόμηση ενέργειας στη διαχείριση υδατικών πόρων στον ΟΑΚ ήταν το θέμα της Δρ Τριανταφυλλιάς Νικολάου. Εισηγήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα, είχαν ακόμα ο Δρ Δημήτρης Βακόνδιος από τη ΔΕΥΑ Σύρου, ο καθηγητής Δρ Σπύρος Παπαευθυμίου και ο επίκ. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ Δημήτριος Ιψάκης, ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Δρ Νεκτάριος Ν. Κουργιαλάς, ο επ. Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ Αλέξανδρος Στεφανάκης και ο μηχανικός περιβάλλοντος, επιχειρηματίας του τουρισμού, Φώτης Κοκοτός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα