Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Κίνδυνος νέων καταστροφών από τον Αλικιανιώτη ποταμό

Κραυγή αγωνίας για το σοβαρό ενδεχόμενο καταστροφών από το ρέμα του “Αλικιανιώτη” εκφράζουν κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης παραπλεύρως του παραπόταμου του Κερίτη που περνάει μέσα από το χωριό. Ειδικά τα τελευταία χρόνια το ρέμα έχει δώσει πολλές πλημμύρες, σε διάφορα σημεία του μπαζώνει, τα νερά του έχουν παρασύρει τμήματα των κοντινών αγροτικών δρόμων.

«Θέλουμε τη συνεργασία της Περιφέρειας που είναι υπεύθυνη ώστε να κάνει ένα σοβαρό έργο που θα εξασφαλίσει τις περιουσίες» μας εξηγούν οι κ. Νίκος Αποστολίδης και Γιώργος Ντουκάκης. Μαζί ακολουθούμε τον μικρό αγροτικό δρόμο ανάμεσα στο νεκροταφείο του Αλικιανού και το ποτάμι. Σε ένα σημείο του το ποτάμι έχει “φάει” το μισό σχεδόν δρόμο κάνοντας αδύνατη την κίνηση οχημάτων.
«Ο αγροτικός δρόμος υπάρχει εδώ και πάνω από 50 χρόνια και προσωπικά τον χρησιμοποιώ για να πηγαίνω στην περιουσία μου 15 στρεμμάτων. Ο ποταμός κάθε χρόνο γλύφει την όχθη παρασέρνει τα χώματα και πλέον είναι αδύνατο να προσεγγίσει όχημα τα χωράφια» μας αναφέρει ο κ. Αποστολίδης, επισημαίνοντας πως είναι διατεθειμένος να δώσει και ένα και δύο μέτρα προκειμένου να κατασκευαστεί ένα συρματόσακος που να προστατεύει την όχθη.
Στο δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο υπάρχει ένα μικρό γεφυράκι. «Αυτό κάθε φορά που θα βρέξει πολύ φράζει. Τον Φεβρουάριο του 2019 με τις μεγάλες πλημμύρες είχε κλείσει εντελώς και τα νερά είχαν φύγει σε όλη την περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα με τις ισχυρές βροχές το νερό έφτασε στο χείλος της γέφυρας. Απαιτείται ο συνεχής καθαρισμός του και η πραγματοποίηση έργων» τονίζει ο κ. Ντουκάκης.
Πιο πάνω από τη γειτονιά “Παστελιανά” ξεκινάει ένας αγροτικός δρόμος παράλληλα με το ποτάμι. Σε δύο σημεία του τμήματα του δρόμου έχουν καταρρεύσει από τη φθορά του ποταμού κάνοντας επικίνδυνη την κίνηση των πεζών, ενώ πιο κάτω στο σημείο που υπάρχει μια “ιρλανδική διάβαση” αυτή έχει καταστραφεί από την ορμή των νερών.

Lockdown στα Χανιά και οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” καταγράφουν καθημερινά τα σπουδαιότερα γεγονότα της τοπικής – και όχι μόνον – επικαιρότητας, στο “Ημερολόγιο καραντίνας.

 

“ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ”

«Τις νύχτες που βρέχει εγώ, ο γείτονας όλοι οι κάτοικοι μένουμε ξάγρυπνοι γιατί τα νερά κάθε φορά πλημμυρίζουν όλη την περιοχή» μας λέει ο κ. Σταφυλαράκης που διαθέτει φούρνο σε απόσταση 45 μέτρων από το “Αλικιανιώτη”.
«Το γεφυράκι φράζει κάθε φορά πολύ εύκολα, το ποτάμι ξεχειλίζει και όλα τα γύρω χωράφια γίνονται λίμνες. Στο φούρνο έχω πάθει τεράστιες ζημιές από τα νερά που μπαίνουν μέσα» σημειώνει ο επαγγελματίας. Για να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες έχει τοποθετήσει αντλία ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. « Τα στελέχη της Περιφέρειας δεν πρέπει να έχουν σπίτια δίπλα στα ρέματα . Γιατί αν είχαν θα το είχαν αντιμετωπίσει το θέμα. Θα είχαν κάνει το αυτονόητο, εδώ τι ακριβώς κάνουν; Θα πρέπει κάθε φορά να πλημμυρίζουμε με την πρώτη δυνατή μπόρα;» είναι τα λόγια του.

Προγραμματική σύμβαση για αποκατάσταση
της γέφυρας Κερίτη

Εν τω μεταξύ, η Προγραμματική Σύμβαση που αφορά στο έργο «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΕΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΛΙΚΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ» υπεγράφη χθες παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τα συμβαλλόμενα μέρη που μετέχουν στην εν λόγω Σύμβαση, πέραν της Περιφέρειας Κρήτης, τη σύμβαση υπέγραψαν και παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου-Τμήματος Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός. Στη σύμβαση μετέχουν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).
Όπως τονίζει η ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Χανίων, «λόγω του μνημειακού χαρακτήρα της γέφυρας, και της εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας του έργου αποκατάστασής της σε ότι αφορά στα επιστημονικά, τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, η συνεργασία μεταξύ των συμβαλλόμενων που υπέγραψαν την εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση θα είναι συνεχής και η αρτιότητα υλοποίησής της θα παρακολουθείται από εννεαμελή Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελούμενη από εκπροσώπους των συμβαλλομένων μερών».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ

Όπως περιγράφεται στην Προγραμματική Σύμβαση, βασικό αντικείμενό της είναι:
«Α) η υλοποίηση των πρόδρομων εργασιών άρσης της ετοιμορροπίας (εργασίες για τη διατήρηση-αποκατάσταση του εναπομείναντος τμήματος της γέφυρας, την αποτύπωση του μνημείου και της παθολογίας του, τον έλεγχο και την παρακολούθησή του (ρωγμές), την ενίσχυση των πρανών εκατέρωθεν του δυτικού ακρόβαθρου, την στερέωση της δυτικής καμάρας του σωζόμενου μεσόβαθρου με έλεγχο και ενίσχυση της θεμελίωσής του, την τοπική διαμόρφωση της κοίτης του ποταμού, καθώς και όλα τα μέτρα προστασίας του εναπομείναντος τμήματος), και
Β) η ωρίμανση και υλοποίηση του Έργου και συγκεκριμένα η υλοποίηση των αναγκαίων ερευνητικών προγραμμάτων, η σύνταξη των μελετών και των τευχών δημοπράτησης, η έγκρισή τους και η Διακήρυξη του Διαγωνισμού εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, η εγκατάσταση του αναδόχου του Έργου το αργότερο εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, και η υλοποίηση του Έργου εντός 24 μηνών από την εγκατάσταση του αναδόχου».
Ο προϋπολογισμός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι έως 8.000.000 € και η συνολική διάρκειά της 42 μήνες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα