Έκκληση κατοίκων για να γίνουν οι υποσχέσεις… έργα
Την πρώτη δυνατή βροχή τρέμουν οι κάτοικοι στο Βαμβακόπουλο καθώς ένα μεγάλο μέρος του Κλαδισού που βρίσκεται εντός του οικισμού είναι ακαθάριστο, ενώ παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις δεν έχουν γίνει τα αναγκαία έργα διαπλάτυνσης των γεφυριών σε διάφορα σημεία κατά μήκος του ποταμού.
Με τη βοήθεια του κ. Μανώλη Λουτσέτη, δραστήριου κατοίκου της περιοχής, που γνωρίζει κάθε εκατοστό του ποταμιού επισκεπτόμαστε μια σειρά από σημεία όπου διαπιστώνουμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα.
Πρώτος σταθμός μας το γεφυράκι σε κάθετο δρόμο στη Λεωφόρο Καζαντζάκη στο τέλος του Βαμβακόπουλου από τη μεριά της Αγιάς.
Το ποτάμι καλύπτεται από καλάμια και βλάστηση κάθε είδους. Όμως το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Λουτσέτη δεν είναι μόνο αυτό. «Το ποτάμι έρχεται με πλάτος 7-8 μέτρα και το γεφυράκι έχει πλάτος 4-5 μέτρα. Στενεύει δηλαδή για αυτό και κάθε φορά που έχουμε ισχυρή βροχή το νερό υπερχειλίζει και φεύγει στο δρόμο και στα χωράφια. Χρειάζεται οπωσδήποτε τεχνικό έργο. Το είπαμε στον αντιπεριφερειάρχη τον κ. Καλογερή στην τελευταία επίσκεψη του αναμένουμε να το υλοποιήσει!» τονίζει.
Ανάλογο πρόβλημα υπάρχει σε όλα σχεδόν τα γεφύρια μέχρι τον κόμβο του Κλαδισού.
«Ένας κορμός δέντρου να κατέβει κλείνει όλη τη δίοδο του νερού! Αυτό γίνεται κάθε χρόνο για αυτό και έχουμε όλες αυτές τις πλημμύρες. Θέλουμε ειλικρινά καλοπροαίρετα οι αρμόδιοι να παρουν τα αναγκαία μέτρα τώρα! Όχι να φτάσει ο Δεκέμβρης να έχουμε πλημμύρες και μετά να μας λένε ότι…φταίει ο Θεός! Θέλουμε να μελετήσουν την επέκταση του πλάτους των γεφυριών, διαφορετικά θα δούμε πάλι τις ίδιες ζημιές ». Οι τελευταίοι καθαρισμοί στην περιοχή έγιναν το 2019 κάτι που φαίνεται από την έντονη ανάπτυξη της βλάστησης μέσα στο ποτάμι.
Δεύτερος σταθμός στο τμήμα του ποταμού που βρίσκεται στο ύψος του Δημοτικού Σχολείου.
Εκεί ένας μεγάλος ευκάλυπτος κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από το ποτάμι. Το δέντρο είναι ακλάδευτο και οι κάτοικοι ανησυχούν πως αν πέσει ένα κλαδί του μέσα στο ποτάμι είναι αρκετό να σταματήσει τη ροή του νερού φέρνοντας το μέσα στα σπίτια της περιοχής.
Λίγο πιο βόρεια, πριν το τεχνικό έργο της ΔΕΥΑΧ, το γεφυράκι εκεί στενεύει επικίνδυνα. Στο σημείο αυτό έχουμε βρεθεί δεκάδες φορές στο παρελθόν καθώς τα νερά υπερχειλίζουν λόγω της στενότητας της γέφυρας και πλημμυρίζουν σπίτια και περιουσίες. Ευτυχώς έχει κατασκευαστεί ένα φρεάτιο μέσω του οποίου τα νερά επιστρέφουν στο ποτάμι. «Δυστυχώς δεν έχει οριοθετηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ποταμού. Έκαναν κάποια έργα στην περιοχή δεν μπορώ να πω, αλλά επειδή το ποτάμι είναι αποδέκτης των αποχετευτικών έργων που έκαναν πρέπει να είναι καθαρό και πλατύ. Βλέπετε την πρασινάδα μέσα στο ποτάμι αλλά από κάτω από τα καλάμια είναι τόνοι από φερτά υλικά που πρέπει να μαζευτούν. Επειδή στο συγκεκριμένο σημείο είχε κουνούπια είχα ζητήσει πέρυσι από το υγειονομικό να ψεκάσει. Όμως για να ψεκάσουν μου είπαν πρέπει να καθαριστεί το ποτάμι πρώτα! Ακόμα περιμένω, της Περιφέρειας υπηρεσία το υγειονομικό, της περιφέρειας και οι τεχνικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τον καθαρισμό! Τι άλλο να πω!».
Επικοινωνώντας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης για το θέμα, η πληροφόρηση ήταν πως υπάρχει σχεδιασμός για καθαρισμό του Κλαδισού όχι όμως για εργασίες μεγάλου κόστους.