Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κοινή εταιρεία συστήνουν οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών

Κοινή εταιρεία για τη δημιουργία κέντρου Agrologistics στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, σε έκταση 125 στρεμμάτων στην περιοχή Κορδελιού Θεσσαλονίκης και με το κόστος της επένδυσης να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, συστήνουν τέλος του τρέχοντος μηνός, το αργότερο μέσα Μαϊου, οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Στην εταιρεία θα συμμετέχουν με μετοχικό κεφάλαιο 50% έκαστη και η έναρξη κατασκευής υπολογίζεται το 2020. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), Δημήτρης Χαμπίδης, προσθέτοντας ότι η μελέτη σκοπιμότητας για την υλοποίηση του Project, που έχει ανατεθεί στην εταιρεία KPMG, αναμένεται άμεσα.
Ο κ. Χαμπίδης, σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η χωροθέτηση του κέντρου Agrologistics στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, που ανήκει στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤΑΠ), έχει “κλείσει” σε πολιτικό επίπεδο και σημείωσε ότι “αποτελεί ιδανική τοποθεσία για την υλοποίηση της επένδυσης. Τη χαρακτήρισε περιοχή με ιδανικά χαρακτηριστικά και κριτήρια, προσθέτοντας ότι ο σιδηρόδρομος περνάει σε μικρή απόσταση, στον κόμβο οι παράπλευροι οδοί φτάνουν εκεί, το λιμάνι απέχει μόλις 4 χλμ. και το αεροδρόμιο “Μακεδονία”, βρίσκεται στα 24 χλμ”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Χαμπίδης επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει κλείσει ο τρόπος με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί το Project και επισήμανε ότι “μπορεί να γίνει με δημόσια δαπάνη ή με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το συγκεκριμένο θέμα ακόμη είναι ανοιχτό”. Ο κ. Χαμπίδης, υπενθύμισε ότι οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών υπάγονται στο Υπερταμείο.”Είναι διατεθειμένο για έργα που εκτιμά ότι εξυπηρετούν τη γενικότερη στρατηγική του να τα χρηματοδοτήσει και με άλλα λεφτά που δεν ανήκουν στις δυνατότητες των δύο αγορών”, επισήμανε και πρόσθεσε: “στην γερμανική αγορά τα ελληνικά λαχανικά κυκλοφορούν σε ποσοστό 0,8% και τα φρούτα σε 2%. Και αυτό, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, όχι γιατί δεν είναι καλά ή δημοφιλή, αλλά επειδή δεν μπορούν να τα βρουν οι καταναλωτές”.
Τέλος Απριλίου το προσχέδιο του Masterplan για την ΚΑΘ
Στο τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται το προσχέδιο του masterplan που ετοιμάζει για λογαρισμό της ΚΑΘ η Εγνατία Οδός Α.Ε και αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της.Οπως επανέλαβε ο κ. Χαμπίδης, το τελικό masterplan αναμένεται αρχές Ιουνίου και βάσει του σχεδιασμού, την επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις 25-30 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε το 2021 η ΚΑΘ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά μεγαλύτερη παρέμβαση στη διακίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην ελληνική και βαλκανική αγορά. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΚΑΘ, Δημήτρη Χαμπίδη, τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν δεσμευτεί ότι με την αξιοποίηση και πόρων του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν έως 30 εκατ.ευρώ στην ΚΑΘ και άλλα τόσα στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας, για τον εκσυγχρονισμό τους.
Για την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης θα είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση από το 1974 που κατασκευάστηκε και απολύτως απαραίτητη, αφού μέσω της αγοράς εξυπηρετούνται παραγωγοί απ΄όλη την Ελλάδα, εφοδιάζονται αγορές σε όλη τη βορειοελλαδική ζώνη, μέχρι τη Λάρισσα και δυτικά μέχρι και τα νησιά του Ιουνίου, ενώ ποσοστό άνω του 50% των διακινούμενων φορτίων αφορά σε εξαγωγές προς τα Βαλκάνια. Η ΚΑΘ έχει ανάγκη επέκτασης των κτιριακών της εγκαταστάσεων, δημιουργίας ψυκτικών εγκαταστάσεων, για νωπά προϊόντα, αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης, έργου για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων, δημιουργία Εργαστηρίου Υπολειμμάτων, ενώ στόχος της διοίκησης αποτελεί και η δημιουργία μίας νέας πτέρυγας μέσα από την οποία θα διακινούνται αγροτικά προϊόντα πρώτης μεταποίησης, όπως λάδια, κρασιά, όσπρια, κ.α.
Πάντως, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εμπόρων Λαχαναγοράς, Γιάννης Χαραλαμπίδης, εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφορικά με το κατά πόσο η αναβάθμιση που επιχειρείται στις παρούσες υποδομές θα βελτιώσουν τις συνθήκες για όσους έχουν καταστήματα λέγοντας ότι “για να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε 60 τ.μ, αλλά χρειαζόμαστε τουλάχιστον τα διπλάσια”, επισήμανε και σημείωσε ότι “η καλύτερη λύση θα ήταν η μετεγκατάσταση”.
Για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της ΚΑΘ χαρακτήρισε τη μετεγκατάσταση ιδανική λύση, ωστόσο έσπευσε να επισημάνει “ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτούνται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και δεν προβλέπεται να μπορούν να εξασφαλιστούν για την επόμενη δεκαετία”. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε “όταν η πρώτη λύση δεν είναι εφικτή, είναι σαφές ότι πηγαίνουμε στην αμέσως επόμενη καλύτερη”.”Ας μην προτρέχουμε για το το θα γίνει και ας περιμένουμε τη μελέτη της Εγνατίας Οδού. Δεν αποκλείεται να γίνουν 40-50 καταστήματα των 200 τ.μ εντός της αγοράς, ώστε να επξυπηρετούνται οι μεγάλες εταιρείες”, είπε ο πρόεδρος της ΚΑΘ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, μέσω της ΚΑΘ διακινούνται ετησίως 600.000-700.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών, τ τελευταία δύο με τρία χρόνια ο τζίρος της ανέρχεται στα περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2017 παρατηρήθηκε μείωση εξόδων και ελαφρά μείωση εσόδων της ΚΑΘ. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα αποθεματικά της αγοράς ανέρχονται σε 6-7 εκατ. ευρώ, και αναμένεται άλλα 2-3 εκατ. ευρώ, μέσω της αποζημίωσης από την απολλοτρίωση 24 στρεμμάτων για την κατασκευή του οδικού κόμβου Κ16.
Το πρόγραμμα Save the Food που “τρέχει” η ΚΑΘ
Το “Save The Food” είναι μια κεντρική παγκόσμια επιλογή και η ΚΑΘ συμμετέχει δυναμικά, θέλοντας να αναδείξει ακόμη περισσότερο και πιο στοχευμένα το κοινωνικό της πρόσωπο, είπε ο αντιπρόεδρός της, Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ο ίδιος, προανήγγειλε ότι άμεσα ξεκινά πιλοτική εφαρμογή, διάρκειας ενός μηνός, σε συνεργασία με τους εμπόρους εντός της αγοράς, ώστε να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για τις ποσότητες, το είδος και την ποιότητα προϊόντων που πετιούνται καθημερινά. Στο διάστημα αυτό, θα κατασκευαστεί και ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι, δομές και συλλογικότητες, να ενημερώνονται για τα τρόφιμα που μπορούν να προμηθευτούν και να δώσουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. “Στόχος είναι να διασώσουμε την τροφή που σπαταλάται σε όλη τη διαδικασία της αλυσίδας, από την παραγωγή της στο χωράφι, μέχρι το ψυγείο του καταναλωτή”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: “θέλουμε να σώσουμε ότι πετιέται, αλλά είναι αξιοποιήσιμο και έχει όλες τις προδιαγραφές να καταναλωθεί”.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, ημερησίως από την ΚΑΘ πετώνται 5 τόνοι μικτά φρούτα και λαχανικά και όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, εκτιμάται ότι ποσοστό 30% αφορά σε ανακτήσιμα υλικά, αλλά “εμείς θέλοντας να κρατήσουμε ένα ρεαλιστικό ύφος, υπολογίζουμε να διαθέτουμε καθημερινά ένα τόνο φρούτων και λαχανικών”.
Υπενθυμίζεται, ότι κάθε Παρασκευή, περισσότεροι από 20 κοινωνικοί φορείς προμηθεύονται δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ μέσω του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας, η ΚΑΘ έχει ήδη προμηθευτεί ένα φορτηγάκι, προκειμένου να κάνει η ίδια τη διανομή, σε φορείς που δεν έχουν τα μέσα για να τα προμηθευτούν μόνοι τους από την αγορά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα