Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Κίνημα Θερίσου 1905

Παραθέτω τη συγκεκριμένη φωτογραφία για να σταματήσει οριστικά και τελεσίδικα, η παραχάραξη της ιστορίας, η παραπληροφόρηση και η εκμετάλλευση της φωτογραφίας κατά το δοκούν, από άγνοια ή σκοπιμότητα.

Η φωτογραφία δεν είναι σε καμία επανάσταση εναντίον των Τούρκων, είναι στο ΘΕΡΙΣΟ το 1905, που έγινε το κίνημα κατά του Πρίγκιπα Γεωργίου, Yπατου Αρμοστή Κρήτης.
Ο Ελ. Βενιζέλος με τον επιστήθιο φίλο του Καπετάν Γιάννη Καλογερή (προπάππου του σημερινού αντίπεριφερειάρχη Χανίων Ν. Καλογερή), πήγαν αρχικά στους Κάμπους Κυδωνίας διά να κάμουν εκεί το κίνημα. Στην συνέχεια λόγω αντιδράσεων του φανατικού εκ Κάμπων, πριγκιπικού οπλαρχηγού Παπαδάκη Κων/νου ή Πεδουλοκωστή, του πρώτου Κρητικού που χαιρέτισε τον πρίγκιπα μόλις αποβιβάστηκε στη Σούδα, και κάποιων λίγων Καμπιανών, που είχαν πρόβλημα με τον Βενιζέλο σαν δικηγόρο, διά σοβαρές νομικές τους υποθέσεις. Τα πολιτικά πάθη είχαν οξυνθεί και το σύνθημα που επικρατούσε ήταν: «κάτω η Αρμοστεία, άτιμος ο Ηγεμόνας και οι υποστηρίζοντες αυτόν». Άλλωστε τον Μπίρη τον εφόνευσαν χωροφύλακες και Ρώσοι στο Ρέθυμνο.
Εφυγαν από τους Κάμπους και πήγαν στο Θέρισο, όπου τους ακολούθησαν οι Καμπιανοί και εκεί ο Βενιζέλος όρισε φρούραρχο τον τουρκομάχο Καπετάν Γ. Καλογερή. Οι Μπίρης και Καλογερής ήταν καρδιακοί φίλοι.

1 ΕΘΝΑΡΧΗΣ
Α Κων/νος Φούμης, κοντά μαλλιά, με το μούσι στο πηγούνι
Β Κων/νος Μάνος, κοντά μαλλιά, ξυρισμένος με το ωραίο μουστάκι
2 καπετάν Γιάννης Καλογερής, Κάμποι Κυδ.
3 οπλαρχηγός Σταυριανός Μπίρης, Ζουρίδη Ρεθύμνης, εφον 2/8/1905 στο Ατσιπόπουλο Ρεθ.
4 Ιωάννης Μαυρεδάκης, Κάμποι (Τσουρογιάννης)
5 Λαμπρινός Μυγιάκης – Μαδαρό (με τη γενειάδα) τον θυμάμαι προσωπικά
6 Χριστόδουλος Καρβουνάκης Κάμποι, με το σκούφο, ο δισέγγονος του Ιωσήφ, σήμερα στους Κάμπους έχει καταπληκτική ομοιότητα μ’ αυτόν.
7 Μανούσος Γελασάκης Κάμποι, πέθανε υπέργηρος τον θυμάμαι προσωπικά
8 Σήφης Καλογεράκης Κάμποι – Απανωχώρι
9 Ανδρέας Ποντικάκης Κάμποι- Τσακίστρα
10 Πέτρος Λιοδάκης ή Κουλαυτάκης Κάμποι, σημαιοφόρος του Καπετάν Καλογερή, εφονεύθη σε βεντέτα στις 4/12/1911, αφού εφόνευσε τρεις άνδρες, μεταξύ των οποίων & ο προπάππος μου.
11 Γιάννης Μαυρεδάκης (Γκαράς) Κάμποι, στο κοντάκι του όπλου γράφει τα αρχικά του ΙΜ
12 Κων/νος Μαυρομουστακάκης Κάμποι με τη δέσμη φυσιγγίων στο στήθος.
13 Νικόλαος Μαυρομουστακάκης Κάμποι, αδελφός του προηγουμένου, εφον. την Γερμ. Κατχ.
14 Βαμιανάκης Κάμποι – Τσακίστρα, με το Henri-Martini στον ώμο

Τα ονόματα εγράφησαν όταν οι πλείστοι εξ αυτών ήταν εν ζωή, αλλά και σήμερα ακόμη αναγνωρίζονται υπό των απογόνων τους, οι οποίοι έχουν και τη φωτογραφία. Οι λοιποί της φωτογραφίας είναι πολεμιστές της περιοχής. Περισσότερες λεπτομέρειες στα βιβλία μου «ΚΑΜΠΟΙ Η ΡΙΖΑ» Χανιά 1998, & ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΦΟΝΙΚΑ ΒΕΝΤΕΤΕΣ Χανιά 2018.

Υ.Γ.. όσοι γράφουν ανακρίβειες εκτίθενται και όσοι επιμένουν γελοιοποιούνται.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Συμπληρωματικά εκτός του Σταυριανού Μπίρη στο Ρέθυμνο σκοτώθηκε και ο Κωνσταντίνος Μαυρομουστακάκης αδελφός της γυναίκας του Καπετάν Καλογερή. Στη φωτογραφία μας έχει τον αριθμό 12.

  2. Συμπληρωματικά εκτός από τον Σταυριανό Μπίρη εφονεύθει στο Ρέθυμνο και ο Κωνσταντίνος Μαυρομουστακάκης, αδερφός της συζύγου του Καπετάν Καλογερή, στη φωτογραφία μας έχει τον αριθμό 12.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα