Τα πρώτα λουκέτα στην Πάρο
Την πρώτη νίκη του πέτυχε το «κίνημα της πετσέτας» για ελεύθερες παραλίες, καθώς η Σάντα Μαρία της Πάρου, από όπου ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, είναι κατά το ήμισυ ελεύθερη για τους λουόμενους, χωρίς ξαπλώστρες. Οι αυτοψίες που έγιναν από στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου οδήγησαν στο κλείσιμο τριών επιχειρήσεων στη μικρή και μεγάλη Σάντα.
«Βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νομιμο όριο της παραχώρησης. Επιχειρηματίας νοίκιαζε 20 τ.μ. και είχε ομπρέλες και ξαπλώστρες σε 500 τ.μ. ή και σε 1 στρέμμα» σημειώνει ο Ηλίας Πετράκης, μέλος της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες».
Ο Μιχάλης Κυριαζάνος, επίσης μέλος της Κίνησης, επισημαίνει ότι η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο που είναι αρμόδια για τις αυτοψίες, δεν έχει προφανώς αρκετούς υπαλλήλους για να ελέγξει τα χιλιόμετρα ακτογραμμών όλων των Κυκλάδων. Βασίζεται λοιπόν στους ελέγχους των κατά τόπων Δήμων, ώστε να μπορέσει να πάρει διοικητικές αποφάσεις αποβολής και πράξεις άμεσης απομάκρυνσης από τις παραλίες και συμπληρώνει: «Ο μεγαλύτερος στόχος είναι να προλάβουμε τη σεζόν. Να μην κινηθεί μια νομική διαδικασία αφότου έχει τελειώσει η σεζόν και τα έχουν μαζέψει έτσι κι αλλιώς για να μπορέσουν πραγματικά όλες οι παραλίες της Πάρου να είναι προσβάσιμες και από το κοινό που δεν θέλει μία ξαπλώστρα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο μπορεί να επιβληθεί τόσο άμεσα όσο επικοινωνείται προς τα έξω η νομοθεσία. Παραμένουμε θετικοί και ελπίζουμε να γίνει».
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης έκανε λόγο για απειλές από σωματοφύλακες. Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης σε ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες στη Νάξο
Στη Νάξο, εκτός από το θέμα με τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, πληθαίνουν και οι καταγγελίες για παράνομες κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου. Η Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της τοπικής κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», έκανε λόγο ακόμα και για εκβραχισμό μέσα από την θάλασσα: «Δηλαδή μέσα στην θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια, τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας, που λέγεται μάλιστα και Πλάκα για αυτόν τον λόγο. Γιατί οι πλάκες προστατεύουν την παραλία, την αμμουδιά, να μην φύγει με το κύμα και τον αέρα»
Το άλλο κομμάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία, επεσήμανε η κ. Ανδριανοπούλου, είναι η οικολογική καταστροφή. «Επειδή ακριβώς είναι περιοχή NATURA 2000, η Νάξος, για όσους έχουν έρθει και μας έχουν επισκεφθεί και γνωρίζουν τις πανέμορφες παραλίες μας, θα γνωρίζουν ίσως ότι είναι τόσο πανέμορφες γιατί είναι μια ιδιαίτερη φύση, έχουν μια ιδιαίτερη προστασία και ιδιαίτερες λειτουργίες, το πώς έχουν γίνει αυτές οι παραλίες. NATURA2000 λοιπόν στη Νάξο είναι σχεδόν η μισή Νάξος, είναι οι μισές παραλίες της Νάξου, όλες οι νότιες παραλίες της Νάξου και οι πιο εμπορικές είναι όλες NATURA2000, ο Άγιος Προκόπιος, η Αγία Άννα, η Πλάκα και όλες μετά. Οπότε μιλάμε για μία περιβαλλοντική καταστροφή επίσης που γίνεται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας που αυτή επίσης έχει στεναχωρήσει απίστευτα και έχει συσπειρώσει απίστευτα τους κατοίκους και τους περίοικους αλλά και τους κατοίκους που δεν ζουν στις παραλίες γιατί βλέπουν μπροστά στα μάτια τους το έδαφος να χάνεται, την άμμο να φεύγει» κατήγγειλε η κ. Ανδριανοπούλου.
Πώς το κίνημα οδήγησε στη σύλληψη του δημάρχου Σερίφου
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Σερίφου Κώστας Ρεβίνθης, κατήγγειλε ότι όχι μόνο παραβιάστηκε απόφαση για λουκέτο σε κατάστημα αλλά του έκαναν και μήνυση για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και δυσφήμιση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ίδιος. «Πήγαμε να επιβάλλουμε τον νόμο, και την απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και των διοικητικών αρχών- του δημοτικού συμβουλίου- βρεθήκαμε να είμαστε και συλληφθέντες ως και κατηγορούμενοι».
Οι θέσεις των κομμάτων
Εν μέσω των καταγγελιών, η κυβέρνηση διαμηνύει πως οι νόμοι θα εφαρμοστούν.
«Υπεράνω όλων η εφαρμογή του νόμου, δεν θα γίνει έκπτωση πουθενά. Η κοινωνία των πολιτών πολλές φορές αναδεικνύει πολύ πιο γρήγορα τα ζητήματα και επισπεύδει την επίλυση των διαδικασιών, την οποία όμως έχει ήδη ξεκινήσει η κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει το θέμα της εφαρμογής του νόμου, του σεβασμού των συμβάσεων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στις παραλίες για τη διασφάλιση της τήρησης που προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μετά τις καταγγελίες: «Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανένα. Το περιεχόμενο των συμβάσεων είναι απολύτως σαφές και ξεκάθαρο, οι συμβάσεις αυτές έχουν υπογραφεί με βάση τις προβλέψεις του συντάγματος και των νόμων και με συνυπογραφή και των παραχωρησιούχων. Επομένως πρέπει να σέβονται την υπογραφή τους».
Το δικαίωμα της απρόσκοπτης εισόδου και εξόδου των Ελλήνων σε αμμουδιές με τη δικές του πετσέτες υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, καταγγέλοντας την έλλειψη νομικού πλαισίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.