Έχει γίνει κατανοητό αλλά χωρίς αποτέλεσμα ότι οι πάντες στην Ευρώπη αναγνωρίζουν δύο προβλήματα με την Τουρκία, που οι ίδιοι είχαν υποτιμήσει αλλά έκαναν ότι δεν τα βλέπουν.
Το ένα, τι ζητάει η Τουρκία και με ποιo τρόπο θα το αποκτήσει και το άλλο ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η λύση δεν γίνεται με υπεκφυγές. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις για το εμπάργκο όπλων και τις τελωνειακές σχέσεις.
Κρίση υπάρχει μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, η Μέρκελ έχει διασυρθεί από τον Ερντογάν και στις ΗΠΑ γίνεται σάλος για το θέμα των S-400. Η Ρωσία δεν θέλει να ‘χει στα πόδια της την Τουρκία στον Καύκασο, όπως στη Συρία και τη Λιβύη. Ο Ερντογάν φέρεται να ενεργεί ως θριαμβευτής γι’ αυτό η εικόνα του έξω σ’ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι απαράδεκτη. Η γνώμη των Ευρωπαίων για όσα κάνει είναι εναντίον του και τα δημοσιεύματα αρνητικά. Παρά ταύτα οι ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλον αποστασιοποιούνται σιγά-σιγά.
Ο κ. Λαβρώφ έρχεται στην Αθήνα για συνομιλίες με τον ομόλογό του κ. Δένδια και να προετοιμάσει την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στη χώρα μας τον επόμενο χρόνο με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Γι’ αυτή την εκδήλωση οι Ρώσοι ανάρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο που δείχνει πώς νικήθηκε ο Οθωμανικός στόλος, πράγμα που ενόχλησε υπερβολικά τους Τούρκους. Έτσι διευκολύνεται ο δίαυλος Αθήνας – Μόσχας και η αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών, ύστερα απ’ την ψυχρότητα που προήλθε μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών για τις δηλώσεις τους σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Τραμπ ενδιαφέρεται μόνο για την επανεκλογή του, ενώ και για θέματα εξωτερικής πολιτικής οι διπλωμάτες με τον Πομπέο τρέχουν και δεν φθάνουν να διευθετήσουν διεθνή ζητήματα, τα δε μηνύματα που λαμβάνει η Αθήνα, λένε, ότι η λύση τους είναι οι συνομιλίες. Τυχόν θερμό επεισόδιο θα προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα στο ΝΑΤΟ και θα εξυπηρετήσει τη Ρωσία. Για τους S-400 γίνονται συσκέψεις μετά τις ανεπιβεβαίωτες δοκιμές, τίνι τρόπω θα δράσουν οι ΗΠΑ, καθ’ όσον σκέπτονται να εφαρμόσουν το “νόμο casta”, ο οποίος αντιμετωπίζει τους εχθρούς της Αμερικής.
Για το εμπάργκο όπλων το Γερμ. ΥΠΕΞ έχει εκφρασθεί ότι δεν δίδονται όπλα στην Τουρκία απ’ το 2018. Τα υποβρύχια, όμως, θα παραδοθούν διότι υπάρχουν συμφωνίες απ’ το 2009 με την κατασκευάστρια εταιρία που προβλέπονται ρήτρες πολλών δισ. ευρώ, αν κάτι “στραβώσει” και δεν γίνει η παράδοση. Το λόμπι που πρόσκειται στη Μέρκελ στηρίζει τους Γερμανούς βιομηχάνους. Δυστυχώς αυτά τα υποβρύχια δεν τα θέλει η Τουρκία για το… Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά εναντίον Ελλάδος και Κύπρου, δύο κρατών μελών της Ε.Ε. Όσον αφορά την τελωνειακή ένωση, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να τροποποιηθούν οι συμφωνίες και αν επιβληθούν στα τουρκικά προϊόντα δασμοί όπως και για τις άλλες χώρες. Έχει γεμίσει η Ε.Ε. με αδασμολόγητα προϊόντα από ρουχισμό, υπόδηση, είδη τροφίμων, ξηρούς καρπούς μέχρι οδοντογλυφίδες!
Οι “επαΐοντες”(!) υποστηρίζουν ότι καταφέραμε και κάναμε την Ευρώπη να θεωρήσει ότι έχουμε δίκιο σε όλα κι ας αφήνει την εξαχρειωμένη Τουρκία να λειτουργεί όπως θέλει. Κι εμείς υιοθετούμε την τακτική των κόκκινων γραμμών, ξεχνώντας τι έχουμε νομοθετήσει από παλαιότερα και δεν το επικαλούμεθα!