Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές είναι σήµερα τα πιο βασικά είδη απασχόλησης, που φέρνουν το διαδίκτυο να έχει γίνει αναπόσπαστο µέρος της νεολαίας και των µεσηλίκων, µηδέ εξαιρουµένων και των ηλικιωµένων.
Η αχαλίνωτη χρήση του πιο διαδεδοµένου µέσου επικοινωνίας, του κινητού τηλεφώνου, κλιµακώνεται επικίνδυνα, µε αποτέλεσµα να αυξάνεται όχι µόνον η πνευµατική εξάρτηση του πλήθους, αλλά και να παγιδεύεται η υγεία των χρηστών, των παιδιών και κυρίως των εγκύων. Ασφαλιστικές εταιρείες δεν δέχονται να ασφαλίσουν επιχειρήσεις που πωλούν κινητά τηλέφωνα για το ενδεχόµενο βλάβης στην υγεία των αγοραστών, γιατί έχουν κατηγορηθεί ως πηγή ακτινοβολίας που επιδρά στην εγκεφαλική, οργανική και ψυχική κατάσταση.
Η εκτεταµένη χρήση κινητού τηλεφώνου µπορεί µακροπρόθεσµα, σε συνδυασµό µε έκθεση του ανθρώπου και σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, να προκαλέσει βλάβες στο DNA του και άλλες ασθένειες, όπως λευχαιµία και καρκίνους. Η υπογεννητικότητα, λέγεται, ότι σχετίζεται µε το ότι επί αρκετές ώρες την ηµέρα, η κεραία του ασύρµατου τηλεφώνου βρίσκεται δίπλα στο κεφάλι αυτού που τηλεφωνεί.
Η εκπεµπόµενη ακτινοβολία εξαρτάται από τον τύπο του τηλεφώνου, ανάλογα αν είναι 2, 3 ή και περισσότερων gigabyte “G”. Οι συσκευές των 2G εκπέµπουν 28 φορές πιο πολύ ακτινοβολία, όταν προσπαθούν να συνδεθούν στο διαδίκτυο σε σχέση µε αυτές των 3G που µε ελάχιστη ακτινοβολία διατηρούν τη σύνδεση τους γι’ αυτό καταναλώνουν στο 40 – 50% ενέργεια.
Όταν τα τηλέφωνα έχουν σήµα 2G, εκπέµπουν κατά µέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία για να συνδεθούν µε το δίκτυο απ’ όση όταν έχουµε σήµα 3G. Απ’ αυτά η ακτινοβολία είναι ελάχιστη για να διατηρηθεί η σύνδεση. Εξαιτίας τούτου το κινητό σε δίκτυο 3G καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ’ ότι του δικτύου 2G, γι’ αυτό η µπαταρία του τελειώνει γρηγορότερα.
Οι αρµόδιοι στη χώρα µας άργησαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν πόσο αρνητικά επιδρά η χρήση του κινητού τηλεφώνου στους µαθητές. Για τούτο απαγορεύθηκε απ’ το Υπ. Παιδείας η χρήση του κινητού και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην Πρωτοβάθµια και ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση. Προβλέπονται σκληρές ποινές για τους παραβάτες, καθώς το κινητό έχει χαρακτηριστεί ως το µόνο µέσον εκφοβισµού και µια νέα µορφή εκβιασµού. Η ύπαρξή του ακόµη και µέσα στην τσάντα του µαθητή, τον αποσυντονίζει, αποσπάται η προσοχή του κατά τη διάρκεια των µαθηµάτων και έχει σχέση µε την αρνητική του απόδοση.