Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών για το ασφαλιστικό

Σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων καλεί η ΕΛΜΕ Χανίων την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φοιτητικούς συλλόγους, «τις επιτροπές ανέργων, τις επιτροπές αγώνα« για «την οργάνωση της μάχης αποτροπής ψήφισης του Ασφαλιστικού».

Επίσης, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΜΕ, με βάση τις αποφάσεις του Δ.Σ. που συνεδρίασε την Κυριακή, «τα μέλη του ΔΣ και οι σύνδεσμοι με την ΕΛΜΕ προκαλούν συζητήσεις στους συλλόγους καθηγητών και ενημερώνουν» ενώ συμμετέχει «στην Πανελλαδική μέρα δράσης» και καλεί «το Σάββατο 16/1 στη διοργάνωση Παγκρήτιου συλλαλητηρίου στο Ηράκλειο. Η μετάβαση στο Ηράκλειο θα γίνει δωρεάν με λεωφορεία που θα πληρώσει η ΑΔΕΔΥ».
Ακόμη οργανώνει έκτακτη Γεν. Συνέλευση την Δευτέρα 18/1 στις 18.00 στο 1ο Γυμνάσιο με αποκλειστικό θέμα το Ασφαλιστικό».
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «ανασυγκροτήθηκε το ΔΣ της ΕΛΜΕ, μετά την παραίτηση του Γ. Κυριακάκη. Στη θέση του μπήκε η Α. Ψαράκη , η οποία εκλέχτηκε ταμίας της ΕΛΜΕ μετά από τη σχετική ψηφοφορία (6 υπέρ, 1 λευκό)».
Το Δ.Σ. αποφάσισε «την συγκεκριμενοποίηση της απόφασης της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ (2/12/2015) για οικονομική ενίσχυση της Πανελλαδικής κινητοποίησης στις 23-24 Γενάρη: “καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, για ανοιχτά σύνορα, για να πέσει ο φράχτης στον Έβρο”».
Επιπλέον «εγκρίθηκε ομόφωνα η έκδοση ψηφίσματος ενάντια στην έκδοση των 5 φοιτητών στην Ιταλία, επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Μιλάνο».
Τέλος, «ανατέθηκε σε ομάδες η προετοιμασία της εκδήλωσης προς τιμήν των αφυπηρετησάντων συναδέλφων και του χορού της ΕΛΜΕ».
Τα θέματα που δεν πρόλαβαν να συζητηθούν μεταφέρονται για την επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ που θα γίνει την Πέμπτη 21/1 στις 19.00 στα γραφεία της ΕΛΜΕ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο μεταξύ, την έντονη αντίθεση του στο “νέο ασφαλιστικό” εκφράζει και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι «απέναντι στη συναίνεσή τους για την καταστροφή μας απαντάμε με μαζικό, λαϊκό ξεσηκωμό. Δεν διεκδικούμε δικαιοσύνη στην εξαθλίωση ούτε ισότητα προς τα κάτω. Απαιτούμε να πάρουμε πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας».
Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος επισημαίνει:
«Με τη νομιμοποίηση των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, την επέκταση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια ή 62, με 40 χρόνια δουλειάς, της αύξησης των εισφορών υγείας στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και τις περικοπές κατά 1,8 δις από τον προϋπολογισμό, προτείνεται επιπλέον να εφαρμοστούν από το 2016:
•Κατάργηση όλων των Εθνικών Συστημάτων (ασφάλισης, πρόνοιας και υγείας) και ενοποίησή τους σε ένα φορέα με κορμό το ΙΚΑ (ΕΦΚΑ). Στο όνομα της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιχειρείται η εξίσωση-ισοπέδωση όλων των παροχών σε χαμηλότερα επίπεδα (παροχές υγείας, εφάπαξ).
•Μεγάλες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, τόσο των νέων όσο και των ήδη συνταξιούχων, αφού αυτές επαναϋπολογίζονται. Οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται ως άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ, 67 χρονών, 40 χρόνια εντός χώρας) και της ανταποδοτικής σύνταξης, από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή θα υπολογίζεται πλέον, με μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης, ενός μειωμένου συντάξιμου μισθού, αφού αυτός θα προκύπτει από το σύνολο του ασφαλιστικού βίου, με διαγραφή (!) του τελευταίου έτους. Αυτό σημαίνει μειώσεις πάνω από 25% σε εργαζόμενους που έχουν ασφαλιστικό βίο 30 – 33 χρόνια και ψίχουλα για τη νέα γενιά των ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων. Το ποσό της μείωσης των σημερινών συντάξεων, θα δίνεται ως προσωπική διαφορά, μέχρι το 2018 και μετά θα παύει σταδιακά να υπάρχει.
•Δραστικές μειώσεις μέχρι και σταδιακή εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων, αφού θα εξαρτάται η παροχή τους από τα δημογραφικά δεδομένα (όσο περισσότεροι δικαιούχοι, τόσο μικρότερο το ποσό), τη μετονομασμένη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα υπολογίζεται με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% των συντάξιμων αποδοχών για κάθε χρόνο ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι για να φτάσει κάποιος το προηγούμενο ποσοστό αναπλήρωσης που ήταν 20%, δεδομένου ότι ο συντάξιμος μισθός είναι χαμηλότερος, πρέπει να δουλεύει πάνω από 45 χρόνια! Ταυτόχρονα, αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας εισφοράς για την επικουρική ασφάλιση σε 3,5% για τους ασφαλισμένους και 4% για τους εργοδότες (από 3% και 3% αντίστοιχα).
•Καμιά μέριμνα κοινωνικού πόρου ή άλλης ενίσχυσης από το κράτος, για το Μετοχικό Ταμείο, που εγκαταλείπεται στην πολιτική της συνεχούς μείωσης των μερισμάτων που δίνει, μέχρι την οριστική του κατάρρευση ή την ισοδύναμη αντικατάστασή του με επαγγελματικό ταμείο αν γίνει αποδεκτή η σχετική πρόταση της «επιτροπής τεχνοκρατών» Κι ακόμη:
•Χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ, με αποτέλεσμα να το χάνουν αρχικά 70.000 δικαιούχοι, μέχρι την οριστική του κατάργηση το 2019.
•Αυξήσεις σε τρεις δόσεις στις εισφορές των αγροτών που θα πάνε από το 7% στο 20%, μέχρι το 2019 και υπολογισμόςεισφορών επί του εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
•Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το νέο Ασφαλιστικό δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά θα παίρνονται κι άλλα, αν απαιτείται από τους δημοσιονομικούς στόχους».
Ο Σύλλογος Δασκάλων ζητά «ένα αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για να ζούμε αξιοπρεπώς. Με δωρεάν κάλυψη υγείας, περίθαλψη για όλους. Πρόνοια και παροχές με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Όχι σύνταξη στα βαθιά γεράματα, όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού και τη μείωση του εφάπαξ. Πλήρης ασφάλιση για τους ελαστικά εργαζόμενους και τους ανέργους».
Τέλος, καλεί τα μέλη του, «την εκπαιδευτική κοινότητα, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, σε μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα