Αντίθετοι στον εργασιακό μεσαίωνα της διαθεσιμότητας, των ελαστικών ωραρίων και των μισθών των 400 ευρώ δηλώνουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Χθες εργαζόμενοι στο Ιδρυμα συγκεντρώθηκαν στην είσοδό του και μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό, ενώ στη συνέχεια κατέβηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου μοίραζαν φυλλάδια και ενημέρωναν τον κόσμο για τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων στα Α.Ε.Ι.
Παρότι το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει εξαιρεθεί από αυτό το πρώτο “κύμα” της διαθεσιμότητας, οι εργαζόμενοί του στα Χανιά κατέβηκαν στον δρόμο σε συμπαράσταση των συναδέλφων τους.
«Βρισκόμαστε εδώ στο πλαίσιο της καθολικής μας αντίθεσης στο μέτρο της διαθεσιμότητας και συμπαραστεκόμενοι στους υπόλοιπους συναδέλφους που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα», είπε στα “Χ.Ν.” η κα Κωνσταντίνα Γλυμιδάκη, μέλος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων. «Είμαστε αντίθετοι με όλο αυτό που γίνεται και το πρώτο “κύμα” διαθεσιμότητας και επιπρόσθετα υπάρχει ανησυχία και για άλλα κύματα διαθεσιμότητας. Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα δεν διέπεται από κάποια λογική. Η ενέργεια αυτή έγινε εν μέσω μιας διαδικασίας σύμφωνα με την οποία είχαν ζητηθεί από τα Πανεπιστήμια να κάνουν νέα οργανογράμματα, να θέσουν ανάγκες και να αξιολογηθεί ο κόσμος τους και οι Υπηρεσίες που παρέχουν. Εν μέσω αυτής της διαδικασίας τίθεται σε διαθεσιμότητα κόσμος. Δεν υπάρχει καμία λογική σε αυτό. Το Πολυτεχνείο Κρήτης είχε δείξει με βάση τους δείκτες του Υπουργείου ότι είναι υποστελεχωμένο, το ίδιο και άλλα Πανεπιστήμια που προσωπικό τους παρόλα αυτά βγήκε σε διαθεσιμότητα!».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Νεκτάριος Γιολδάσης. «Οταν ξεκινά κάποιος και σου λέει κάνε αξιολόγηση, αλλά πρέπει να περισσέψουν 1.500 άτομα, υπάρχει λογική σε αυτό! Αν ήταν σίγουροι στο Υπουργείο ότι υπάρχει λογική, θα δημοσίευαν τον τρόπο και τον αλγόριθμο με τον οποίο επέλεξαν τους συναδέλφους που βγήκαν στη διαθεσιμότητα. Τα Ιδρύματα λέει η κυβέρνηση μπορούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Η απάντηση είναι ναι μπορούν, αλλά όχι τα καλά Ιδρύματα».
Οι υπάλληλοι μοίραζαν ένα φυλλάδιο των συναδέλφων του Ε.Μ.Π., στο οποίο επισημαινόταν πως «ποιοι θα είναι κερδισμένοι από τη διαθεσιμότητα; Οι εργολάβοι που θα “πουλήσουν” προσωπικό για 6 μηνες με 400 ευρώ; Οι επιχειρηματίες που θα πάρουν την έρευνα ως Bonus; Εσύ, που πληρώνεις από το Γυμνάσιο για να μπει το παιδί σου στα Πανεπιστήμια όπου θα παίρνει ολοένα και λιγότερη, ολοένα και πιο υποβαθμισμένη γνώση, πληρώνοντας δίδακτρα για να μπει τελικά με ένα πτυχίο – διαβατήριο στην ανεργία;».