“Όχι” στην κατάργηση του ΚΕΘΕΑ που προωθεί η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει εντός των ημερών στη Βουλή, λένε μέλη, εργαζόμενοι και οικογένειες της Θεραπευτικής Κοινότητας που διαδήλωσαν το μεσημέρι του Σαββάτου έξω από το Δημαρχείο Χανίων.
Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Σύλλογος Οικογενειών του ΚΕΘΕΑ.
Τη συμπαράστασή τους στους ανθρώπους του ΚΕΘΕΑ, εξέφρασαν δίνοντας το “παρών” στην κινητοποίηση και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, όπως η περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη στον νομό Χανίων σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Σοφία Μαλανδράκη, ο περιφερειακός Αλέκος Μαρινάκης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ελένη Ζερβουδάκη κ.ά.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ Τάσος Βιδαλάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα σε 14 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. «Ζητάμε από την κοινωνία τη στήριξή της και όλοι μαζί να πούμε ένα ηχηρό “όχι” ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί όλους τους οργανισμούς απεξάρτησης, μεταξύ αυτών και το ΚΕΘΕΑ που έχει προσφέρει επί 40 χρόνια ένα έργο ζωής σε όλη την κοινωνία», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι πρακτικά αδύνατη η συνένωση οργανισμών που λειτουργούν με διαφορετική φιλοσοφία και τρόπο υπό τη σκέπη ενός οργανισμού και συγκεκριμένα του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΠΟΑΕ).
«Ο φορέας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή και διακυβεύονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες των ανθρώπων και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», ανέφερε η κοινωνιολόγος προσωπικό θεραπείας στο ΚΕΘΕΑ Νεκταρία Τσάμη και συμπλήρωσε ότι το αίτημα των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ είναι να παραμείνουν το πλαίσιο λειτουργίας του φορέα και οι θεραπευτικές διαδικασίες αυτόνομα.
Το μέλος του ΚΕΘΕΑ Λευτέρης Κουρκούτας που συμμετέχει στο πρόγραμμα για απεξάρτηση από τον τζόγο, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμία πρόνοια για τις εξαρτήσεις από τον τζόγο ή από το διαδίκτυο. «Η κυβέρνηση δεν θέλει τη δημόσια απεξάρτηση και “στεγνά” προγράμματα, ούτε απεξαρτημένους ανθρώπους αποδοτικούς. Θέλει απλώς τη μείωση της βλάβης, υποκατάστατα και ο πρώην χρήστης να είναι απλά λειτουργικός», σημείωσε ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές ανοίγουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης των προγραμμάτων απεξάρτησης.
Η ψυχολόγος – θεραπευτικό προσωπικό στο ΚΕΘΕΑ Χανίων Δανάη Ράφτη υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο πλήττει τη θεραπευτική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ που στον πυρήνα της έχει τη “στεγνή” θεραπεία, κι όχι τα υποκατάστατα και τη συντήρηση του προβλήματος. «Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους εξαρτημένους από τζόγο και τους εφήβους, σε μια εποχή που οι έφηβοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα», ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές στερούν επιλογές από τους εξαρτημένους και προωθούν την ιδιωτικοποίηση του πεδίου.
Η περιφερειακή σύμβουλος και εντεταλμένη στον νομό Χανίων σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού Σοφία Μαλανδράκη ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία προβλέπει την κατάργηση φορέων που λειτουργούν με επιτυχία εδώ και χρόνια ακολουθώντας ένα μοντέλο διοίκησης από τα “κάτω προς τα πάνω”: «Το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα υπάγοντας το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς σε έναν ενιαίο φορέα, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα χρήματα για τη δημόσια ψυχική υγεία. Αυτός ο συνδυασμός δεν είναι αυτός που θα απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες», είπε η κα Μαλανδράκη.