Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Κοινό κρυολόγημα και βότανα για την αντιμετώπισή του

Bιότοπος – περιγραφή
Κάθε χρόνο το κρυολόγημα και η γρίπη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Πολλοί εκλαμβάνουν ως γρίπη το κοινό κρυολόγημα, χωρίς να έχουν και πολύ άδικο, μια και η συμπτωματολογία των λοιμώξεων αυτών είναι σχεδόν ίδια. Κατά γενικό κανόνα το κρυολόγημα είναι πιο ήπιο από την γρίπη.
Επίσης η  αιτιολογία τους είναι εντελώς διαφορετική γιατί άλλοι ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (είναι περισσότεροι από 200) και άλλοι τη γρίπη.
Θεωρητικά μπορεί να αρρωστήσουμε δύο και τρεις φορές τον χρόνο από κρυολόγημα μια και η ανοσία που αποκτήσαμε την προηγούμενη φορά που αρρωστήσαμε αφορά τον συγκεκριμένο ιό και όχι όλους τους ιούς που το προκαλούν.

Η μετάδοση
Το κρυολόγημα μεταδίδεται πολύ εύκολα. Η μετάδοσή του γίνεται με την εισπνοή των σταγονιδίων που εκπέμπονται από κρυολογημένα άτομα  με την ομιλία, τον βήχα το φτάρνισμα και με την επαφή των χεριών.
Ένα άτομο που πάσχει, μεταδίδει τον ιό 24 ώρες πριν και 5 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του ιού στον οργανισμό μας έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι από 1 έως 4 ημέρες.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι μπούκωμα της μύτης, τρέξιμο των ματιών, φτάρνισμα, ξερός βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, γενικό αίσθημα κακουχίας, ανορεξία και αδυναμία. Τα περισσότερα συμπτώματα διαρκούν από 7 έως 10 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να επιμένει αρκετά 24ωρα.
Όταν ο ιός του κρυολογήματος εγκατασταθεί στη μύτη, προκαλεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών όπως η ινσταμίνη. Η ινσταμίνη αυξάνει τη ροή του αίματος στη μύτη που προκαλεί πρήξιμο και συμφόρηση. Η μύτη τότε παράγει υπερβολική βλέννα που είναι αιτία συμφόρησης και απόφραξής της.

Διατροφή για τη μείωση των συμπτωμάτων
Για να μειώσουμε την συσσώρευση της βλέννας πρέπει να αποφεύγουμε τις τροφές που βοηθούν στην παραγωγή της.
Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά,  αβγά,  δημητριακά (σιτάρι, βρώμη, σίκαλη, κριθάρι), η ζάχαρη και οι πατάτες. Αυτά τα τρόφιμα να τα αντικαταστήσουμε με φρέσκα φρούτα και χυμούς (ιδιαίτερα πορτοκάλια που ο τόπος μας μάλιστα προσφέρει σε αφθονία). Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η  βιταμίνη C  είναι πολύτιμη τόσο στη θεραπευτική αγωγή όσο και στην προφύλαξη από το κρυολόγημα.
Τα αντιβιοτικά πρέπει να ξέρουμε ότι δεν δρουν εναντίον των ιών. Η θεραπεία έρχεται όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα φτιάξει τα κατάλληλα αντισώματα στον ιό.

Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος
Τα βότανα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Μπορούμε να αναφέρουμε αρκετά βότανα όπως αγγελική, αχιλλέα, γλυκόριζα, δυόσμο, ευκάλυπτο, τζίντζερ, καγιέν, μέντα, σαμπούκο, σκόρδο, σολιντάγκο, υδραστίδα, ύσσωπο κ.α.
Ένα μίγμα από άνθη Σαμπούκου, Μέντας και Αχιλλέας σε ίσα μέρη μπορεί να είναι ωφέλιμο. Είναι ένα ρόφημα που συνδυάζει τις αντικαταρροϊκές και μεμβρανοτονωτικές ιδιότητες του άνθους Σαμπούκου, με τη διεγερτική και αποσυμφορητική δράση της Μέντας και τις εφιδρωτικές και διουρητικές δράσεις της Αχιλλέας. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται όσο πιο ζεστό γίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Ένα άλλο μίγμα που μπορούμε να πάρουμε τις 2-3 πρώτες ημέρες ενός κρυολογήματος είναι Τίλιο (3 μέρη), Σαμπούκος (3 μέρη), Ιτιά (3 μέρη), Θυμάρι (1 μέρος) και Κανέλλα (1 μέρος). Το μίγμα το πίνουμε τρεις φορές την ημέρα.

Αν το κρυολόγημα επιμένει και μετά το τριήμερο μπορούμε να πάρουμε και Εχινάκεια σε ρόφημα από το έγχυμα του βοτάνου  ή βάμμα.
Η Εχινάκεια έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι διεγείρει τους αμυντικούς μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό και είναι πολλοί εκείνοι που τη λαμβάνουν προληπτικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματά του, δεδομένου ότι διαθέτει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η λήψη της δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τους 2 μήνες, γιατί μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
Απαγορεύεται η χορήγησή της σε παιδιά κάτω των 8 ετών, ενώ αντενδείκνυται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, ερυθηματώδη λύκο) ή παίρνουν ανοσοκατασταλτικά.
Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.

Y.Γ:    Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.
Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει  οποιαδήποτε  θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή  έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση dianthοs@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα