Με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα μεγάλα ζητήματα των κοινωνικών αγαθών, της μετανάστευσης, της εκμετάλλευσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος το 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων.
Και τις δύο ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, παιδιά, έφηβοι, ενήλικες κατέκλυσαν όλους τους χώρους του φεστιβάλ συμμετέχοντας στα πολιτιστικά δρώμενα και στις συζητήσεις, στις δημιουργικές κατασκευές, στο παιχνίδι, στις προβολές, αλλά και στην πολυεθνική κουζίνα.
Η δεύτερη ημέρα χαρακτηρίστηκε από τη συζήτηση με θέμα “Κοινωνικά αγαθά – αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα. Οργανώνοντας τις αντιστάσεις μας!”. Ανάμεσα στους ομιλητές και η καθαρίστρια του υπ. Οικονομικών κα Δημ. Μανώλη.
«Κοιμηθήκαμε εργαζόμενες στις 18 Σεπτέμβρη και ξυπνήσαμε άνεργες» ανέφερε η απολυμένη καθαρίστρια. Μεταφέροντας την εμπειρία των αγώνων των καθαριστριών και αφού στάθηκε στη “λάσπη” που δέχθηκαν από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. η κα Μανώλη τόνισε πως «απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση ή κάθεσαι στον καναπέ και κλαις τη μοίρα σου ή παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου. Αυτό πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος. Να αγωνιστεί για τη δουλειά, τα εργασιακά και τα κοινωνικά του δικαιώματα. Μ’ αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια τα παιδιά μας έχουν χάσει τα όνειρά τους. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να τα κερδίσουν πίσω. Δικαίωμα στη ζωή και στο όνειρο με αγώνα».
Η ίδια τόνισε πως ο πρώην υπουργός κ. Στουρνάρας είχε πει στις καθαρίστριες πως απολύθηκαν όχι γιατί κόστιζαν στο δημόσιο απλά έπρεπε να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. «Σήμερα ο ελληνικός λαός πληρώνει περισσότερα για την καθαριότητα, αλλά δεν έχουν το θάρρος να το ομολογήσουν. Καλούμε τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω αυτό το έγκλημα που έγινε σε βάρος των εργαζομένων γυναικών και να επιστρέψουμε στις δουλειές μας» τόνισε η κα Μανώλη.
Στις έννοιες του “χρέους” και του “κόστους” αναφέρθηκε η δικηγόρος κα Τασία Χριστοδουλοπούλου σημειώνοντας πως η σύγχρονη νεοφιλελεύθερη σκέψη τις χρησιμοποιεί προκειμένου να ποδηγετήσει κάθε εργατικό δικαίωμα, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτικοποιεί τον δημόσιο πλούτο και κρατικοποιεί τις ζημιές.
Αναφορές στις ομοιότητες και στις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία έκανε η Ana Dominguez μέλος του κόμματος Podemos στην Ισπανία που έκανε την “έκπληξη” στις πρόσφατες ευρωεκλογές λαμβάνοντας 8%. Τόνισε, πως και στην Ισπανία όπως και στην Ελλάδα «τα σοσιαλοφιλελεύθερα κόμματα όπως το PSOE και το ΠΑΣΟΚ και τα συντηρητικά όπως το PP και η ΝΔ ακολουθούν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που στρέφονται ενάντια στους εργαζομένους».
Στον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του νερού τονίζοντας τους αγώνες που γίνονται στη Θεσσαλονίκη για να μην πουληθεί η Ε.Υ.Α.Θ. (υπηρεσία ύδρευσης Θεσσαλονίκης) αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Θεοδωρίδης, εκπρόσωπος απ’ το κίνημα για το νερό στη Θεσσαλονίκη, Water Warriors.
Στις τελευταίες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριακάκης. Ο κ. Κυριακάκης τόνισε πως στόχος της “αξιολόγησης” δεν είναι τίποτα περισσότερο «απ’ το να προχωρήσει σε απολύσεις καθηγητών, δασκάλων ρίχνοντάς τους την ευθύνη όλων των κυβερνήσεων για την υποχρηματοδότηση της παιδείας, τις ανεπαρκείς υποδομές, την υποστελέχωση των σχολείων».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «προσπαθούμε να υπερασπίσουμε τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά όχι από τη σκοπιά του παλιού, όχι από τη σκοπιά του υπάρχοντος, προσπαθούμε και πρέπει να παλέψουμε όλοι για αγαθά και υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τη λαϊκή πλειοψηφία. Πρέπει να ασκήσουμε μία ριζοσπαστική κριτική σε αυτό που ήδη υπάρχει, να υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά βλέποντας μελλοντικά σε μια κοινωνία στην οποία δεν θα υπάρχουν απλά δημόσια αγαθά ως καταφύγιο σε έναν καταιγισμό ιδιωτικών που δεν θα μπορούμε ούτε να τ’ ακουμπήσουμε».
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Το θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και το θέμα των προσφύγων για τους οποίους η Μεσόγειος μετατρέπεται σε “υγρό τάφο” λόγω του δόγματος “Ευρώπη – Φρούριο” βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας του 9ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Χανίων με τίτλο “Mare Nostrum”. Εκατοντάδες Χανιώτες όλων των ηλικιών και μετανάστες έδωσαν το “παρών” και στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχοντας στις συζητήσεις και τα δρώμενα, αλλά και παρακολουθώντας προβολές, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες και εκθέσεις.
Στον χώρο του φεστιβάλ υπήρχε ειδικό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για παιδιά, ενώ οι μαθητές των Χανίων έδωσαν το δικό τους στίγμα διοργανώνοντας στρογγυλό τραπέζι για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Κοινότητες μεταναστών, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες, κινήματα είχαν στήσει περίπτερα που μοίραζαν ενημερωτικό υλικό και πληροφορούσαν τους επισκέπτες του φεστιβάλ για τη δράση τους.
Η πολυεθνική κουζίνα, με γεύσεις απ’ όλο τον κόσμο, κέρδισε και φέτος την προτίμηση του κοινού.
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις δύο μουσικές σκηνές την κεντρική και τη μαθητική, όπου συμμετείχαν πολλοί και σημαντικοί καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων το βράδυ του Σαββάτου και η Σαββίνα Γιαννάτου που ταξίδεψε τους μουσικόφιλους με μελωδίες και τραγούδια απ’ όλη τη Μεσόγειο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στο σκάκι, ενώ πολλές και αξιόλογες εικαστικές εκθέσεις και δράσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του κοινού.