Από σχετική ανακοίνωση του συμβουλίου υπουργών, διαβάζουμε ότι η οικονομική πολιτική, η πολιτική απασχόλησης και η κοινωνική πολιτική είναι αλληλεξαρτώμενες και αποτελούν τους βασικούς πυλώνες για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική. Για το λόγο αυτόν και λαμβάνοντας υπόψη την αρχή της επικουρικότητας, πρέπει να προωθήσουμε, στο πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης, το συντονισμό όλων αυτών των τομέων πολιτικής.
Η επανεξέταση της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την προώθηση του συντονισμού και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων συνθέσεων του Συμβουλίου. Μια κρίσιμη πτυχή για την επιτυχημένη έκβασή της θα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της κοινωνικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. Οι κοινωνικές επενδύσεις και τα αποτελεσματικά συστήματα κοινωνικής προστασίας θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. Ο ρόλος των καθεστώτων ελάχιστου εισοδήματος έχει επίσης καίρια σημασία δεδομένου ότι πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Σημειώνουμε ότι όλα αυτά τα σπουδαία που λένε στα συμβούλια τους οι υπουργοί ελεύθερων και κατεχόμενων κρατών μελών της Ενωσης, δεν μας λένε γιατί έπρεπε στη χώρα μας (αλλά δυστυχώς και σε άλλες) να δημιουργηθούν στρατιές ανέργων. Μήπως για να έχουν να δημιουργούν πολιτικές; Ο μέσος ευρωπαίος πλέον τάχει χαμένα με τα μύρια όσα του σερβίρουν και μετά έρχονται να του τα διορθώσουν!
Εν τούτοις, δεν αρνούνται οι ηγέτες μας ότι συμβαίνουν κακά πράγματα: Λένε λοιπόν στη συνέχεια του ανακοινωθέντος ότι «φέτος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο πίνακας αποτελεσμάτων για την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Ο πίνακας καταγράφει ευκρινώς τις συνέπειες της κρίσης ως προς την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, εμφανίζοντας αυξημένες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών. Σημειώνεται επίσης αυξανόμενη πόλωση εντός των κοινωνιών.
Οι μετρήσεις αυτές αναιρούν τους στόχους της Ο.Ν.Ε. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, καταδεικνύεται ότι η Ε.Ε. απομακρύνεται από τους στόχους του 2020 για τη μείωση της φτώχειας. Αυτή η ανησυχητική κατάσταση θα βελτιωθεί μόνον εάν η Ε.Ε. καταφέρει να δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στο στόχο της κοινωνικής διάστασης της Ο.Ν.Ε. Κατά τη χάραξη και την υλοποίηση των πολιτικών της, η Ε.Ε. πρέπει να συνεκτιμά τις απαιτήσεις που συνδέονται με την προαγωγή υψηλού επιπέδου απασχόλησης, τη διασφάλιση της κατάλληλης κοινωνικής προστασίας, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, κατάρτισης και προστασίας της ανθρώπινης υγείας. Για να αναπτυχθεί μια βαθύτερη ΟΝΕ, απαιτείται ένα συνεκτικότερο όραμα επί του πρακτέου».
Εδώ έγκειται και το πρόβλημα για τη χώρα μας. Εμείς έχουμε διατρανώσει σε κάθε σχεδόν σημείωμά μας ότι αν δεν γίνουν επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση στην κατάσταση της απασχόλησης. Η ανεργία θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και ο ευρωσκεπτικισμός θα κερδίζει έδαφος είτε θέλουν, είτε δε θέλουν!
Ολα τα ανωτέρω, αλλά και συγκεκριμένα κεφάλαια αποτελούν εκθέσεις που συντάσσει η Κομισιόν και συζητούνται στα διάφορα φόρα στις Βρυξέλλες.
Συνοπτικά και συνολικά οι εκθέσεις της ΕΚΠ πραγματεύονται τα εξής:
Κοινωνική διάσταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (10403/14): Η έκθεση συνιστά για τα έτη που υπολείπονται έως το 2020, να παραμείνει σε θέση υψηλής προτεραιότητας για τα κράτη μέλη και την Ε.Ε., η καταπολέμηση της φτώχειας, των ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού και του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας. Η στρατηγική πρέπει να στηρίζει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις κοινωνικές επενδύσεις σε όλο το φάσμα των πολιτικών. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στην ενεργοποίηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση της ικανότητας των συστημάτων κοινωνικής προστασίας να παρέχουν αποτελεσματική προστασία κατά των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα άτομα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.
Θα συνεχίσουμε στην αυριανή μας στήλη
Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΝ ΤΑΧΕΙ