Στις 12 το μεσημέρι άνοιξε το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπως αναφέρει το euronews, ενώ μεγάλη ουρά από αυτοκίνητα καθώς και πλήθος κόσμου άρχισε τη διέλευση εν μέσω διαμαρτυριών από άτομα που αντιτίθενται στη διάνοιξη του οδοφράγματος.
Εκατόν και πλέον άτομα βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στο οδόφραγμα αναμένοντας το άνοιγμα.
Στο οδόφραγμα βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό επαρχιακό γραμματέα Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζαννέττου και αντιπροσωπεία του Μετώπου Νεολαίας ΕΛΑΜ.
Νωρίτερα στρατιώτες της ΕΦ μετακίνησαν οδοφράγματα από την περιοχή.
Μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης έστειλε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης μετά τη διέλευσή του μαζί με πολλούς κατοίκους και μη της περιοχές από το οδόφραγμα και την είσοδό τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κάτω Δερύνειας.
Στις 12 το μεσημέρι, πλήθος κόσμου από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν από τις δύο πλευρές, με σκοπό να συναντηθούν σε σημείο της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ενώ ουρές αυτοκινήτων και από τις δυο πλευρές προσπαθούσαν να περάσουν.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Αμμοχώστου από τα κατεχόμενα παρέδωσε στον Δήμαρχο της Δερεύνας και στον Δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου από μια γλάστρα με ελιά.
Ο κ. Καραγιάννης φανερά συγκινημένος δήλωσε ότι ύστερα από χρόνια προσπαθειών έγινε επιτέλους κατορθωτό να ανοίξει το οδόφραγμα της Δερύνειας και θα φυτέψει την ελιά σε σημείο πλησίον του οδοφράγματος.
Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κάλυψαν απευθείας το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας, ενώ και Τουρκοκύπριοι εργάτες χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και μη Ελληνοκύπριους που έσπευσαν να περάσουν από το κατοχικό οδόφραγμα.
Κι όμως, στην Κάτω Δερύνεια, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες αντίκρισαν κλειστά σπίτια, φράκτες και συρματοπλέγματα. Δεν μπόρεσαν να μπουν εντός, καθώς η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη, ενώ οι γνωστές κόκκινες επιγραφές του κατοχικού στρατού ήταν σαφέστατες.
Πολίτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ανέμεναν πολλά χρόνια (44) τη διάνοιξή του οδοφράγματος. «Περιμένουμε να επισκεφθούμε το σπίτι μας που είναι στην κάτω Δερύνεια», είπε.
Ο πατέρας του Σολωμού Σολωμού, κρατώντας φωτογραφία του γιου του, είπε ότι είναι σαν να σκοτώνουν δεύτερη φορά το παιδί του.
Aνοιξε και το οδόφραγμα Απλικίου – Λεύκας στην ορεινή περιοχή Τροόδους
Με ενθουσιασμό περίμεναν τη διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας – Απλικίου οι κάτοικοι της περιοχής, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, το οποίο άνοιξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.
Προηγήθηκε στη Λεύκα σύντομη τελετή με κυπριακούς χορούς και όταν το οδόφραγμα άνοιξε, άρχισε πρώτα η διέλευση αυτοκινήτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές. Τουρκοκύπριοι υποδέχονται όσους περνούν το οδόφραγμα με φύλλα ελιάς και προσφέρουν πορτοκάλια και μανταρίνια της περιοχής.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, πολλοί ήταν οι Τουρκοκύπριοι που βρίσκονταν από νωρίς στην περιοχή, περιμένοντας με ανυπομονησία τη διάνοιξη, ενώ άλλοι φωτογραφίζονταν μπροστά από την κόκκινη κορδέλα που είχε τοποθετηθεί.
Μεταδίδεται ακόμα ότι μέχρι και τη διάνοιξη δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες στην περιοχή, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.
Το οδόφραγμα Λεύκας-Απλίκίου, το συνολικό μήκος του βελτιωμένου δρόμου είναι 1.260 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ουδέτερης ζώνης και του βόρειου τμήματος. Κατασκευάστηκαν επίσης χαντάκια και στις δύο πλευρές του δρόμου για τη μεταφορά βρόχινου νερού, τοίχοι αντιστήριξης, σωληνώσεις και άλλες κατασκευές, ενώ τοποθετήθηκαν, οδικές πινακίδες και σήματα τροχαίας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και την ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του ο Επικεφαλής της Ε/κ πλευράς στην Τεχνική Επιτροπή για το άνοιγμα οδοφραγμάτων, Σώτος Ζακχαίου, είπε ότι όλα τα συμφωνηθέντα για το διάνοιγμα των δύο οδοφραγμάτων έχουν εφαρμοστεί.
Οσον αφορά το θέμα της Δερύνειας, μετακινήθηκε η τουρκική σκοπιά και δεν υπάρχει σκοπός στο δρόμο, ούτε πάνω ούτε μπροστά από τη σκοπιά. Ο σκοπός παραμένει στο πίσω μέρος του κτιρίου στο δρόμο που δεν είναι ορατός από το σημείο διέλευσης.
Επίσης, έχουν αφαιρεθεί οι πινακίδες και τα συνθήματα από το κτίριο.
Ο κ. Ζακχαίος τόνισε ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας δεν θα επηρεάσει τυχόν εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην περιοχή.
Επεσήμανε επίσης ότι μετά την παλαιότερη διάνοιξη σημείων διέλευσης προς τα κατεχόμενα, τα δυο αυτά νέα οδοφράγματα ανεβάζουν σε εννιά τον αριθμό των ανοικτών διόδων από και προς τα κατεχόμενα.
Ανέφερε ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι σε επαφή με τα Ηνωμένα Εθνη. Αύριο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής. Η πλευρά μας διατηρεί τις θέσεις της και θα εξακολουθεί να θέτει στο τραπέζι το θέμα της διόδου Αγλαντζιάς – Πυροϊου και εξεύρεσης λύσης για διευκόλυνση των αποκλεισμένων για τόσα χρόνια κατοίκων του Πύργου Τηλλυρίας.