Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κίτρινα ποδήλατα: Οι καριέρες χτίζονται πάνω στα «όχι»

■ Συνέντευξη με τον Γιώργο Παντελιά από το δημοφιλές rock συγκρότημα που θα εμφανιστεί στο Chania Rock Festival την Κυριακή 30 Ιουλίου.

«Δεν γράφουμε τραγούδια για το εφήμερο, για το “σουξέ”, λέει στις “διαδρομές” ο Γιώργος Παντελιάς ο οποίος μαζί με τον αδελφό του Αλέξανδρο αποτελούν το γνωστό μουσικό δίδυμο “Κίτρινα Ποδήλατα” και επί 23 χρόνια υπηρετούν με συνέπεια την ελληνική ροκ σκηνή.

Το xανιώτικο κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους απολαύσει σε μια μοναδική «ηλεκτρική» βραδιά στην Κρήτη, στο πλαίσιο του Chania Rock Festival, την Κυριακή 30 Ιουλίου, στο θέατρο Ανατολικής Τάφρου, μαζί με τον Παύλο Παυλίδη και άλλα σχήματα. Λίγο πριν φτάσει στα Χανιά μιλήσαμε με τον Γιώργο Παντελιά για το μέλλον της ελληνικής δισκογραφίας, τους νέους τραγουδοποιούς, τη σχέση τους με την Κρήτη και τα Χανιά.

Από το 2000 που πρωτοεμφανιστήκατε στην ελληνική μουσική σκηνή, έχουν περάσει 23 χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Εσείς όμως παραμένετε πιστοί στις αξίες της καλής μουσικής και του ποιοτικού στίχου. Είναι εύκολο να μένεις πιστός στις αξίες σου κόντρα στους καιρούς;
Για εμάς, για εμένα και τον αδελφό μου Αλέξανδρο, είναι εύκολο γιατί από την αρχή που ξεκινήσαμε, ο λόγος που κάναμε μουσική δεν ήταν κανένας ματαιόδοξος λόγος από το να υπηρετήσουμε από το δικό μας πόστο, το οικοδόμημα που λέγεται ελληνική δισκογραφία, από την φωτεινή του πλευρά. Με βάση ανθρώπους που είχαμε στο μυαλό μας, ως «φάρους» για το είδος τους, την πορεία και προσφορά τους, παίρναμε μια σκυτάλη και προσπαθούσαμε να την πάμε παρακάτω, ώστε κάποια στιγμή να την παραδώσουμε στα επόμενα παιδιά. Ο χρόνος έχει αποδείξει ότι όταν δουλεύεις με συνέπεια και όταν διευρύνεις τις γνώσεις σου, δεν είναι καθόλου δύσκολο να υπηρετείς την Τέχνη που επέλεξες. Αποφασίσαμε από την αρχή να προσφέρουμε όπως μπορούμε και να αφήσουμε κάποιο έργο πίσω μας που να αφορά και επόμενες γενιές. Δεν γράφουμε τραγούδια για το εφήμερο, για το «σουξέ» που λένε.

Από το 2015 έως το 2019, κυκλοφορήσατε μια ξεχωριστή μουσική τριλογία, που αποτελούνταν από τα acoustic project, orchestra project ένα πάντρεμα της ροκ με συμφωνική μουσική σε συνεργασία με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ και το electro project με συμμετοχές καταξιωμένων συναδέλφων σας (Θηβαίος, Κατσιμίχας, Πασχαλίδης, Αντωνοπούλου κ.α).Πώς αποφασίσατε ένα τέτοιο εγχείρημα σε περίοδο κρίσης;
Μετά από 15 γεμάτα χρόνια πορείας κι ενώ είχαμε κατακτήσει τον ήχο μας, δεν ήταν καθόλου εύκολο το να πειραματιστούμε σε έντονες καταστάσεις. Αυτό έγινε, διότι δεν θέλαμε να παραμένουμε σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα ή να εξυπηρετούμε κάποια ταμπέλα. Θέλαμε, σε σχέση με την πρόοδο που κάναμε πάνω στην σπουδή μας στην Μουσική, να δούμε παλιότερα κομμάτια με διαφορετικό ήχο αλλά να προσθέσουμε και κάποια καινούργια κομμάτια στο ακουστικό πεδίο των ακροατών. […] Μετά από 15 χρόνια – κι ενώ ο αδελφός μου ήταν στην καλύτερη φάση της καριέρας του στην κλασική κιθάρα με πτυχία δεξιοτεχνίας – σκεφτήκαμε να αποτυπώσουμε με διαφορετικό τρόπο τα κομμάτια μας. […] Πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, σε εποχές κρίσης και ύφεσης, θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στα νεότερα παιδιά που ασχολούνται με την Μουσική, ότι όταν έχουμε ένα όνειρο μπροστά μας και διάθεση να υπηρετήσουμε κάτι που αγαπούμε, θα πρέπει να μην κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες ή κακώς κείμενα. Είναι δύσκολα τα πράγματα και δυστυχώς έχουμε παραδώσει θολό τοπίο στα νέα παιδιά. Όμως αν το θελήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας ώστε να τα καταφέρουμε. Εμείς περνώντας από αυτό το δεκαετές κύμα κρίσης, αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, νοιώθουμε περήφανοι που ήμασταν παρόντες.

Πάντως αυτή η μουσική τριλογία δεν προβλήθηκε επαρκώς από τα media σε αντίθεση με την προβολή εμπορικής μουσικής ή της τράπ μουσικής σκηνής, ως ακούσματα για τη νέα γενιά. Γιατί θεωρείται ότι συμβαίνει αυτό;
Νομίζω ότι στην παγκόσμια δισκογραφία, η ροκ μουσική δεν προβάλλεται πάρα πολύ. Βέβαια, επειδή ποτέ δεν κρύψαμε τα λόγια μας με τον αδελφό μου, η αλήθεια είναι ότι μετά το 2010 και ιδιαίτερα μετά από συγκεκριμένα τραγούδια που βγάλαμε όπως τα «Τι είναι Κράτος;», «Θα πάρω φόρα», «Θα αντέξω» κ.α, σταδιακά και μεθοδικά, ραδιόφωνα της πρωτεύουσας μας αποκλείσανε. Όμως μέσω του διαδικτύου, μας κάνουν την τιμή, να μας ακολουθούν πολλοί άνθρωποι που δεν περιμένουν την μουσική ως… μασημένη τροφή. Όποιος ενδιαφέρεται για καλή μουσική, θα ψάξει να την βρει.

Θα καταφέρει να επιβιώσει το καλό ελληνικό τραγούδι, αυτό που ονομάζουμε ποιοτική μουσική και στίχος για σκεπτόμενους ανθρώπους;
Βεβαίως και θα επιβιώσει. Ωστόσο η αγωνία μας είναι για τα νέα παιδιά, τα νέα ροκ συγκροτήματα, τους νέους τραγουδοποιούς, που βρίσκονται εκεί έξω και έχουν ταλέντο και όνειρα. Αυτή είναι η αγωνία μας και λέμε ότι το «σύστημα» δεν μπορεί να παίζει δέκα συγκεκριμένους ανθρώπους. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι να παρακολουθήσει κάποιος αν θέλει. Η ισορροπία του καθενός, το πώς θέλει να θρέψει την ψυχή του, νομίζω ότι είναι «το κλειδί». Γι’ αυτό και προτρέπουμε πολλούς νέους ανθρώπους να επαναφέρουν το βιβλίο στην ζωή τους, να ανακαλύψουν τα κείμενα των ποιητών μας που πάντοτε λέγανε την αλήθεια και ανοίγουν την ψυχή, ανοίγουν νέους κόσμους και γεμίζουν το μυαλό. Η Παιδεία είναι το μυστικό, να κάνουμε ανασύνταξη δυνάμεων για να μπούμε σε μια επόμενη μέρα με πιο καθαρά χέρια και συνείδηση.

Ένας καλλιτέχνης στην σημερινή Ελλάδα μπορεί να ζήσει από την τέχνη του; Και τι συμβουλή θα δίνεται στους νέους που ονειρεύονται να ακολουθήσουν την τέχνη;
Δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας, είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή. Θέλει πάρα πολύ μεγάλη υπομονή, θέλει στήριξη και από την οικογένεια. Όπως λέω σε πολλά νέα παιδιά, πάντα ο δύσκολος δρόμος είναι αυτός που μένει. Τα «σκαλοπάτια» που θα ανεβεί κανείς μόνος του, είναι αυτά που δεν θα μπορέσει κανείς να του πάρει. Οι νέοι θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε όλα τα εφήμερα που πλασάρονται μέσω της τηλεόρασης ώστε να έχουν δική τους κρίση και βούληση, διατηρώντας το ποιοτικό τους επίπεδο. Επίσης θα συμβούλευα τα παιδιά να αναζητήσουν την γενικότερη γνώση, να μην παρατάνε τις σπουδές τους ώστε να είναι έτοιμοι, με εφόδια, να πουν «όχι» όταν χρειαστεί να επιλέξουν καριέρα. Και θα θυμούνται πως οι καριέρες χτίζονται πάνω στα «όχι» και όχι στα «ναι».

Στα Χανιά έχετε ξανά έρθει για συναυλία; Πώς βλέπετε πρωτοβουλίες όπως το Chania Rock Festival;
Η Κρήτη είναι ο τόπος που έχουμε έρθει πάρα πολλές φορές και έχουμε δημιουργήσει δυνατές φιλίες, ειδικά στα Χανιά. Το Chania Rock Festival είναι μια υπέροχη πρωτοβουλία και ειδικά τα παιδιά που διοργανώνουν αυτό το εγχείρημα, νοιώθουμε ότι αγαπούν πραγματικά την Μουσική και τον Πολιτισμό και προσπαθούν για τις καλύτερες συνθήκες όσον αφορά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Το καλοκαίρι έχουμε μια περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με 25-26 συναυλίες, αλλά στην Κρήτη η μοναδική που θα δώσουμε είναι στα Χανιά, στο Chania Rock Festival, γι’ αυτό και είναι πολύ μεγάλη χαρά για μας και πιστεύω ότι θα περάσουμε όλοι πάρα πολύ ωραία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα