Νέο πονοκέφαλο προκαλούν στην κυβέρνηση οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων μετά τις προσφυγές για τις περικοπές στους μισθούς τους και ορίζουν την αποκατάσταση των αποδοχών και την καταβολή αναδρομικών.
Ως μία πρώτη αρχή -όπως διαβάζουμε- σε αυριανή σύσκεψη με τους νομικούς εκπροσώπους των ενστόλων θα αναζητήσει το οικονομικό επιτελείο πεδίο συνεννόησης, με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις, χωρίς να δημιουργηθεί… πολιτικό πρόβλημα.
Κι αυτό, γιατί μόνο για τα αναδρομικά της περιόδου 2012 – 2013, για τους εν ενεργεία απαιτούνται 320 εκατ. ευρώ, για τους συνταξιούχους 100 εκατ. ευρώ και για τις μισθολογικές προαγωγές έως και 70 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το κονδύλι στα περίπου 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα 310 εκατ. ευρώ “καθαρά”.
Ωστόσο, έναν ακόμη πονοκέφαλο προκαλεί το φορολογικό, αφού μισθωτοί και συνταξιούχοι με μικρομεσαία εισοδήματα και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να επωμιστούν ένα βαρύ φορτίο. Με την… ελπίδα, ωστόσο, ότι θα εφαρμοστεί η δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, όπου ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, με στόχο την ανάπτυξη και την αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής για την ελάφρυνση των πολιτών». Στο πλαίσιο δε αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει από το φθινόπωρο να άρει σταδιακά τα φορολογικά βάρη, ξεκινώντας από την έκτακτη εισφορά και τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Και, ένας τελευταίος, που προκαλείται από το “ψαλίδι” στις επικουρικές συντάξεις, το οποίο θα δουν σύντομα οι συνταξιούχοι (αν δεν το έχουν ήδη δει), αλλά και όλα εκείνα που έπονται στο συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό.
Αισιοδοξεί η κυβέρνηση ότι όλα τα “ανοικτά μέτωπα” θα αντιμετωπιστούν. Χωρίς νέες κοινωνικές εκρήξεις. Κατά πόσο όμως η ίδια αισιοδοξία εκπορεύεται και από τον ελληνικό λαό;