Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Κιβωτός του ελληνικού πολιτισμού η Τυπογραφία

Όχι έναν αλλά δύο σπουδαίους Έλληνες Καθηγητές Γλωσσολογίας περιελάμβανε η παρέα που επισκέφθηκε χθες το Μουσείο Τυπογραφίας. Τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, καθηγητή γλωσσολογίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Αναστάσιο Τάμη, ο οποίος διδάσκει Κοινωνική Γλωσσολογία και Ιστορία της ελληνικής διασποράς στο ανατολικό ημισφαίριο, δηλαδή τις χώρες που έχουν σχέση με τις τρεις Αμερικές, την Ανατολική Ασία και την Ωκεανία, όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τα περισσότερα από τα μέλη της παρέας ήταν ομογενείς από την Αυστραλία, με “αρχηγό” την κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή, επιχειρηματία στη Μελβούρνη. Εντυπωσιασμένα από τον πλούτο των εκθεμάτων αλλά και από την παρουσίαση της εξέλιξης της γραφής και της τυπογραφίας, τα μέλη της παρέας εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για το μουσείο και την πρόθεσή τους να συμβάλλουν με όποιον τρόπο μπορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του.
Τη σημασία της διαδραστικής διδασκαλίας που προσφέρει το Μουσείο Τυπογραφίας τόνισε ο κ. Αναστάσιος Τάμης, ο οποίος σημείωσε: «Σήμερα ένιωσα μια ιδιαίτερη εθνική και πνευματική έξαρση επισκεπτόμενος το Μουσείο Τυπογραφίας, που δεν είναι μονάχα Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και Γραφής, και Εικόνων και Φωτογραφιών. Αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στο όραμα του κ. Γαρεδάκη να διαμορφωθεί το Πνευματικό αυτό Κέντρο που θα πρέπει να αποτελέσει πραγματικό αντικείμενο Παιδείας, δηλαδή διδασκαλίας και μάθησης, για όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης· διότι η παιδεία δεν αποκτάται μόνο στις σχολικές αίθουσες αλλά επισκεπτόμενοι και διδασκόμενοι διαδραστικά.

Και αυτή είναι η ευκαιρία που προσφέρει το Μουσείο Τυπογραφίας, μια διαδραστική σχέση με ό,τι σχετίζεται με την εφημερίδα, με την ιστορία της γραφής και της τυπογραφίας.
Η προσπάθεια αυτή συμβάλλει ουσιαστικά όχι μόνο στην προβολή των Χανίων και της Ελλάδας, αλλά στην προβολή της ιστορίας του σύγχρονου και παλαιότερου ανθρώπου.
Στη σημασία της τυπογραφίας για την ιστορία του ελληνισμού στάθηκε ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, κατά τη χθεσινή, δεύτερη επίσκεψή του στο Μ.Τ., τονίζοντας ότι: «Για μια ακόμη φορά εντυπωσιάστηκα από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας και την ξενάγηση που μας έγινε από τον κύριο Γαρεδάκη και την κυρία Κουμή. Είχαμε την ευκαιρία να ξαναδούμε όλη τη διαδρομή της ιστορίας της γραφής στην πραγματικότητα και της τυπογραφίας ιδιαίτερα. Επειδή ο ελληνικός πολιτισμός, όπως έχω γράψει, είναι ένας πολιτισμός του γραπτού λόγου, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ελληνισμού, να δει κανείς πως πέρασε ο ελληνικός πολιτισμός μετά τη δυνατότητα έκδοσης βιβλίων μέσα από την τυπογραφία. Γιατί έτσι διαδόθηκαν όχι μόνο τα νεότερα ελληνικά κείμενα αλλά και τα αρχαία. Ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Όμηρος, μπόρεσαν να περάσουν στον πολύ κόσμο μέσα από τις έντυπες εκδόσεις. Έτσι προβλήθηκε ο ελληνικός πολιτισμός, που μέχρι τότε ήταν προσιτός σε έναν πολύ περιορισμένο βαθμό».

«Επομένως», συμπλήρωσε ο κ. Μπαμπινιώτης, «παρακολουθεί κανείς μέσα σε αυτό το μουσείο όλη αυτήν την εξέλιξη και μάλιστα εξελισσεται και το ίδιο το μουσείο, διότι από προηγούμενή μου επίσκεψη βλέπω να είναι εμπλουτισμένο σε πολλά επίπεδα. Επειδή είμαι δάσκαλος, βλέπω πόσο πολύτιμο είναι για τα παιδιά, για τους μαθητές να επισκεφθούν το μουσείο, να μάθουν όλη αυτή την εξέλιξη της τυπογραφίας – άρα και του βιβλίου. Αλλά αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο τους μαθητές, αλλά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο. Προσωπικά νομίζω ότι θα ήταν ένας καίριος προορισμός της Κρήτης – και όχι μόνο των Χανίων – να έρθει ο κόσμος να επισκεφθεί αυτό το μουσείο. Είναι μία εμπειρία που θα μείνει σε όλη του τη ζωή, θα τον προβληματίσει και θα τον διδάξει».
Εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας έμεινε και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης Χρήστος Κλαίρης.

Από την πλευρά της η κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή, Χανιώτισσα ομογενής, επιχειρηματίας στην Αυστραλία τόνισε ότι «Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι το Μουσείο Τυπογραφίας και ακόμα δυσκολεύομαι να πιστέψω πόσο σπουδαία δουλειά έχει γίνει εδώ, πόσο όμορφο είναι και πόσα μηχανήματα και άλλα εκθέματα έχει συγκεντρώσει σε αυτό το μουσείο ο κύριος Γαρεδάκης. Είναι ένα μουσείο που μας κάνει περήφανους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε να ενισχυθεί και να επεκταθεί ακόμα περισσότερο το έργο αυτό του κ. Γαρεδάκη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα