«Να σταματήσει επιτέλους η εγκατάλειψη στο Εθνικό Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα και στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι» ζητούν μέσω επίκαιρης ερώτησης στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω, τονίζοντας την “απαράδεκτη” κατάσταση που επικρατεί στο μοναδικό σε λειτουργία κολυμβητήριο στα Χανιά.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει:
«Επαναφέρουμε, για μία ακόμη φορά, το θέμα της αναγκαίας συντήρησης στο κολυμβητήριο Χανίων, ενός Νομού με παράδοση στον υγρό στίβο, και της κάλυψης των ελλείψεων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, ζήτημα το οποίο το ΚΚΕ έχει αναδείξει επανειλημμένως στη βουλή (Ερωτήσεις: 4006 – 27/10/2014, 10170 – 29/09/2020, 8489- 17/08/2021, Επίκαιρη Ερώτηση 45 – Σχετική συνεδρίαση: Ι – 16/10/2020 κτλ)
Συγκεκριμένα, το Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων, το μοναδικό σε λειτουργία στα Χανιά, όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά και πρωταθλητές των Εθνικών Ομάδων, σε όλα τα αθλήματα κολύμβησης, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, παρά την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά οι λιγοστοί υπάλληλοι, οι προπονητές και οι γονείς ώστε να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Ειδικότερα, το ζήτημα της επιβεβλημένης συντήρησης – ανακατασκευής του κολυμβητηρίου και της ενεργειακής του αναβάθμισης, παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών τα 3.5 τελευταία χρόνια, έχει αφεθεί στην τύχη του, εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οι μόνες εργασίες που έγιναν, ύστερα από την επίμονη διεκδίκηση γονέων και φορέων της περιοχής, ήταν η αποξήλωση των επικίνδυνων διαβρωμένων σκέπαστρων από τις πισίνες 25 και 12,5 μέτρων.
Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα, που είναι γνωστή δεκαετίες σε όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους, επανήλθε στο προσκήνιο με τα πρόσφατα ατυχήματα σε βάρος αθλουμένων, λόγω έλλειψης συντήρησης. Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα είχαμε τραυματισμό του 16χρονου αθλητή, ενώ με τον πρώτο χιονιά έκαναν την εμφάνισή τους τα σκουριασμένα σίδερα του στεγάστρου της 50άρας πισίνας, από το οποίο αποκολλήθηκαν κομμάτια που έπεσαν σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης οχημάτων του προσωπικού.
Αποτελεί -με ήπιους χαρακτηρισμούς- τουλάχιστον πρόκληση για τη νεολαία και για τον λαό του Νομού, τους αθλούμενους του κολυμβητηρίου και τις οικογένειες τους ότι εν έτει 2023 τραυματίζονται αθλούμενοι από κακά συντηρημένες υποδομές. Ταυτόχρονα, προκαλεί αγανάκτηση ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες του κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα να κλείνουν πισίνες το χειμώνα, αφού λόγω της υποχρηματοδότησης δεν υπάρχουν πόροι για πετρέλαιο. Αυτό έχει συνέπειες και στην υλοποίηση του προγράμματος κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνάμα, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού όπως φύλακες, ηλεκτρολόγοι, συντηρητές, χημικός κ.α..
Παράλληλα, ασαφής παραμένει η κατάσταση σχετικά με τη δημοπράτηση της ανακατασκευής του, που επανειλημμένως έχει εξαγγελθεί. Εξίσου ασαφής παραμένει η πορεία αποκατάστασης των ζημιών στο κολυμβητήριο – «φάντασμα» στο Ακρωτήρι, χωρίς χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης, αναβάθμισης και ανακαίνισης του κλειστού Κολυμβητηρίου εκεί, όπως για την αξιοποίηση της έκτασης πέριξ του Κολυμβητηρίου με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου.
Οι συνέπειες από τα παραπάνω πιεστικά προβλήματα είναι σοβαρές στον λαό και στη νεολαία, αφού οι ελλείψεις βάζουν φραγμό σε νέους εργατικών-λαϊκών οικογενειών να αθληθούν και απασχολούν, επίσης, τους Χανιώτες αθλητές και πρωταθλητές, αφού ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια στην προετοιμασία τους. Τα επιτεύγματα αυτών των αθλητών είναι -χωρίς υπερβολή- μόνο λόγω του πείσματος και της αγάπης τους στον αθλητισμό, χωρίς καμία κρατική στήριξη.
Η κατάσταση στο κολυμβητήριο Χανίων γενικά στις αθλητικές υποδομές στα Χανιά και συνολικά στο νησί της Κρήτης, όπως σε όλη τη χώρα, δεν είναι απλά αποτέλεσμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Αθλητισμού. Είναι σχεδιασμένη επιλογή των κάθε φορά κυβερνήσεων, οι οποίες, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και σχεδιασμούς, θεωρούν κόστος το δικαίωμα στην άθληση από το οποίο πρέπει να απαλλαχτεί το κράτος. Υποβαθμίζουν τις παροχές στον τομέα του αθλητισμού, με στόχο από τη μια να καθιερώσουν την ανταποδοτικότητα, αναγκάζοντας έτσι τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για κάθε υπηρεσία που τους προσφέρεται – και από την άλλη να ανοίξουν τον δρόμο για κέρδη σε αυριανούς επενδυτές και στον τομέα του Αθλητισμού.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Την πλήρη και ουσιαστική συνολική συντήρηση των εγκαταστάσεων του κολυμβητήριου του ΕΑΚ Χανίων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή, με κρατική χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων
– Την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚ Χανίων στο ύψος των αναγκών, τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.
– Την αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι και την υλοποίηση του σχεδίου για το αθλητικό κέντρο που είναι να δημιουργηθεί».
Αν το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου επισκευαστεί και λειτουργήσει:
α) Πόσα χρήματα χρειάζονται γιά την επισκευή;
β) Πόσα θα είναι τα ετήσια έξοδα συντήρησης;
γ) Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Τελικά δεν υπολογίζουν οι συντάκτες του κειμένου ότι ζούμε με δανεικά;;