Να λυθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες το ζήτημα των ΙΔΟΧ συμβασιούχων εργαζόμενων του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και επιπλέον να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η σοβαρή υποστελέχωση ζητούν με επίκαιρη ερώτησή τους [ρος τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.
Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων που βάζει στο ζύγι «κόστους – οφέλους» την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, εντάσσεται και η σοβαρή υποστελέχωση του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΤΑΕΦΚ) Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως και πανελλαδικά. Ειδικότερα, σαν να μην έφταναν οι ελλείψεις σε εργαζόμενους, έληξαν αυτές τις μέρες οι 8μηνες συμβάσεις του προσωπικού, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να έχει πλήρως αποψιλωθεί. Είναι τέτοια η κατάσταση, μπροστά στον όγκο της δουλειάς, που οι απολυμένοι συμβασιούχοι καλούνται να δουλέψουν εθελοντικά, για να μην υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στον έλεγχο των φακέλων.
Το ΚΚΕ έχει τονίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου να γίνουν αορίστου για το ήδη υπάρχον προσωπικό και επιπλέον να στελεχωθεί η Υπηρεσία με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Αντί αυτού, σε εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση της ανεργίας, στις 13 Ιανουαρίου 2023 ανακοινώθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ΙΔΟΧ για την επαναστελέχωση της Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε. Ηρακλείου.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις του κράτους δε λύνουν το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Αποκατάστασης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών ούτε απαντούν στην εργασιακή αβεβαιότητα των εργαζόμενων. Ειδικότερα, η διαδικασία αυτή, εκτός των άλλων, ενέχει τον κίνδυνο να μην ανανεωθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις εργασίας, ενδεχόμενο που θα σημάνει απώλεια πολύτιμου προσωπικού. Εργαζόμενων δηλαδή, που διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση σχετικά με τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων των σεισμόπληκτων, οι οποίοι ωστόσο -σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την ανακύκλωση της ανεργίας που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις- βρίσκονται στην εργασιακή ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Επιπλέον, αίτημα της Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε. Ηρακλείου είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετακίνησης της Υπηρεσίας στο νέο κτίριο στέγασής της, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, καθώς ο χώρος των γραφείων που έχει δοθεί στην Υπηρεσία είναι εξαιρετικά μικρός και δεν επιτρέπει, λόγω έλλειψης χώρου, ούτε την εγκατάσταση όλου του απαραίτητου για τους εργαζόμενους εξοπλισμού.
Η επίσπευση στις διαδικασίες έγκρισης αποζημιώσεων των φακέλων, που καθυστερούν λόγω της υποστελέχωσης και παρά την υπερπροσπάθεια και αυταπάρνηση των εργαζόμενων, προφανώς δε λύνεται με το προτεινόμενο από διάφορους πολιτικούς παράγοντες Ειδικό Μητρώο, όπου θα ενταχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες. Αντίθετα με αυτό τον τρόπο προωθείται ως λύση, για άλλη μία φορά, η στροφή στους ιδιώτες μηχανικούς, που στην πράξη σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτιρίων καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η όλη κατάσταση στρέφεται όχι μόνο ενάντια στους εργαζόμενους της ΤΑΕΦΚ Π.Ε. Ηρακλείου, αλλά και στους ίδιους του πληγέντες που εκτός από τους αντιλαϊκούς κόφτες και τις ανεπάρκειες της κρατικής αρωγής για την αποκατάσταση των κτιρίων έχουν να αντιμετωπίσουν και την καθυστέρηση στον έλεγχο των φακέλων.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να αντιμετωπιστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες η υποστελέχωση της Τ.Α.Ε.Φ.Κ. Π.Ε. Ηρακλείου, με τη μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για το ήδη υπάρχον προσωπικό,
– Να στελεχωθεί η Υπηρεσία με όλο το επιπλέον απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους,
– Να επισπευσθούν οι διαδικασίες μετακίνησης της Υπηρεσίας στο νέο κτίριο στέγασής της, με όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να μπορούν οι εργαζόμενοι να κάνουν τη δουλειά τους».