Πολλά ερωτήματα προκύπτουν με την Τουρκική επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας” προς εξουδετέρωση των μονάδων πολιτοφυλάκων του Κουρδικού λαού στο Αφρίν, που θεωρούνται δέσμιοι των τρομοκρατών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) το οποίον για τους Δυτικούς κρίνεται “αξιόπιστος εταίρος” εναντίον της τρομοκρατίας.
Στο Αφρίν κομμάτι της Συρίας και του Ιράν, περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος για γεωπολιτικά συμφέροντα, Ανατολικά του Ευφράτη, οι Κούρδοι απ’ το 2012 άρχισαν ν’ αποκτούν τον έλεγχο της Βόρειας Συρίας. Μέχρι το 2014 εδημιούργησαν δική τους αυτονομία, αφού κατάφεραν να ελευθερώσουν την πόλη απ’ τους Ισλαμιστές. Το Αφρίν θεωρείται σημαντικό σημείο, που κεντρίζει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ. Επηρεάζεται όμως και από Ρώσους στρατιώτες που εκεί είναι παραλλαγμένοι με διακριτικά των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), πράγμα, που εξόργιζε τους Τούρκους.
Η Αγκυρα θέλει να ελευθερώσει την περιοχή, δημιουργώντας ζώνη ασφαλείας 30χλμ. στο Συριακό έδαφος, κάτι που δεν θα μπορούσε να επιχειρήσει χωρίς την έγκριση του Πούτιν. Η Μοσχα δεν θα είχε λόγο, να μην έδινε το Ο.Κ. στην Αγκυρα γνωρίζοντας ότι με την επιδρομή στο Αφρίν και τις παρατεταμένες συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων στο Συριακό έδαφος θα γινόταν εχθρικότερη στους Αμερικανούς και φιλικότερη στους Ρώσους. Η επιχείρηση Αφρίν λειτουργεί ευνοϊκά για τη Ρωσία προς επίτευξη των στόχων της και καθιστά δύσκολο έργο ισορροπίας για τις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν παράλληλα με την επιχείρηση στο Αφρίν κατέκρινε τις ΗΠΑ, ότι με τη βοήθειά τους στους Κούρδους της Συρίας ταυτίζονται με τους τρομοκράτες, δυσκολεύοντας το έργο του να τους αντιμετωπίσει στα σύνορά του. Εν τω μεταξύ ο Τράμπ διεμύνυσε στον Ερντογάν ν’ αποκλιμακώσει τις επιχειρήσεις στο Αφρίν, για ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο, να πληγεί ο άμαχος πληθυσμός και συγκρούσεις Αμερικανικών και Τουρκικών δυνάμεων.
Στην ουσία βλάπτονται οι Κούρδοι οι οποίοι αντιμάχονται με θετικά επακόλουθα τους ISIS. Η διεθνής κοινότητα εκτός φραστικών νουθεσιών δεν δείχνει ν’ αντιδρά αποτελεσματικά. Οι Τουρκικές δυνάμεις στοχεύουν στην κατάληψη του τμήματος της Συρίας και του Βόρειου Ιράκ, που είναι οι Κουρδικές περιοχές. Αν επιμείνουν θα ‘χουν απώλειες μεγάλες όχι μόνον οι Τουρκικές στρατιωτικές μονάδες, αλλά και ο άμαχος πληθυσμός για τον οποίον καταγγέλλονται μεγάλης εντάσεως απώλειες.
Αναζωπυρώνεται και η προσφιλής τακτική των Τούρκων, για ν’ αποδυναμώσουν τις εσωτερικές αντιδράσεις λόγω της επέμβασης στο Αφρίν. Τις εξάγουν δυτικότερα πολλαπλασιάζοντας τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο. Πρόσωπο της Τουρκικής ηγεσίας και σύμβουλος του Ερντογάν, μετά το σκηνικό στα Ιμια με τον ΥΕΘΑ που τίμησε τη μνήμη των πεσόντων τον Ιαν. του 1996 Γιαλοψού, Καραθανάση και Βλαχάκου, δήλωσε: «Αν τολμήσετε να πατήσετε στα Ιμια θα σας κόψουμε χέρια και πόδια, όποιοι και αν είσθε…».
Τούτο αποτελεί ευθέως απειλή πολέμου. Παρά τις διαμαρτυρίες του Ελληνα ΥΠΕΞ η προκλητικότητα συνεχίστηκε στα Ιμια, στην Καλόλυμνο και στην Κάλυμνο. Η προσοχή του κ. Κοτζιά έγκειται στο να κατανοηθεί, ότι η ουσία της επιχείρησης στο Αφρίν έχει τα χαρακτηριστικά του Κυπριακού. Οι δηλώσεις του συμβούλου του Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι μια πρόγευση των όσων σκέπτονται για το Αιγαίο, όπου το κλίμα αντί να γίνει ήπιο καθίσταται οξύ με κίνδυνο απροσδόκητου ατυχήματος.