Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

“Κλειδί” η επικοινωνία γονέων – παιδιών για αντιμετώπιση του εθισμού στο διαδίκτυο

»Επισημάνσεις σε εκδήλωση στα Χανιά

 

Η ποιοτική επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του εθισμού στο διαδίκτυο τονίσθηκε μεταξύ άλλων στη χθεσινοβραδυνή εκδήλωση της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου με θέμα “Ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο” στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Γεώργιος Νάκος τόνισε πως «το καλύτερο πρόγραμμα προστασίας είναι η επικοινωνία. Η ποιοτική επικοινωνία. Όχι απλά “τι έκανες στο σχολείο;”, “πως πέρασες ;” γιατί το παιδί έχει αρχίσει να έχει μια “διαδικτυακή ζωή” στην οποία ο γονέας δεν ξέρει τι βλέπει και με ποιους μιλάει το παιδί του. Το σημαντικό είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα σε γονιό και παιδί. Δυστυχώς λόγω και της πανδημίας τα παιδιά περνάνε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο και αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ξεκολλήσουν από την οθόνη, να φύγουν από την εικονική πραγματικότητα και να επιστρέψουν στην καθημερινότητα. Πως θα επιστρέψουν στην πραγματικότητα; Με περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες. Εδώ και οι γονείς πρέπει να αποτελέσουν το σωστό πρότυπο. Δεν μπορεί να απαγορεύουν στο παιδί να βρίσκεται στο διαδίκτυο και αυτοί να είναι συνέχεια με το κινητό ή τον υπολογιστή στο χέρι. Πρέπει να δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα».

Ο ίδιος πρότεινε στους γονείς να επιτρέπουν στο παιδί τους να μείνει για μια ώρα στο διαδίκτυο αν διαβάσει δύο ώρες. Επίσης έδωσε κάποια σημάδια του αρχικού εθισμού. «Το παιδί κλείνετε στον εαυτό του, στο δωμάτιο του , υπάρχει μια κοινωνική αποξένωση, δεν θέλει να έχει πραγματικούς φίλους αλλά διαδικτυακούς φίλους. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό καμπανάκι και το παιδί πρέπει να βοηθηθεί πρώτα από τους ίδιους τους γονείς τους ».

Από τη μεριά του ο κ. Χαράλαμπος Καρράς αστυνομικός της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την περίοδο της πανδημίας είχαμε μεγάλη αύξηση στις ηλεκτρονικές απάτες, περίπου 15 με 20% γιατί όλοι μπήκαμε σε μια λογική να αγοράζουμε από το διαδίκτυο».

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στο πλαίσιο της ημερίδας έγιναν επισκέψεις σε σχολεία όπου υπήρξε συζήτηση με μαθητές. Ο κ. Χαράλαμπος Καρράς, αναφέρθηκε στις συναντήσεις αυτές λέγοντας πως «μιλήσαμε κυρίως για το cyberbulling, το gaming, το texting, το sexting, τον εθισμό, τα social media πράγματα που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Στους νέους αρέσει το διαδίκτυο, βρίσκονται, επικοινωνούν, παίζουν εκεί και αγοράζουν πλέον. Στα παιδιά λέμε να μην μιλάνε στο διαδίκτυο με αγνώστους γιατί συνήθως το κάνουν ».

Για την πρόληψη της εξάρτησης μέσω της συναισθηματικής ενδυνάμωσης μίλησε η κ. Αργυρώ Παρδαλάκη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της δομής επαγρύπνησης στο διαδίκτυο της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου. «Το καλύτερο φίλτρο για να προστατεύσεις ένα παιδί είναι η αγάπη του γονιού. Οι γονείς που ήταν κοντά στα παιδιά τους, είχαν καλή σχέση τα παιδιά δεν παρουσίασαν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όταν μεγάλωναν» τόνισε χαρακτηριστικά τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της “αυτοεκτίμησης” των παιδιών. Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Β. Κόλλια.

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Είναι γνωστό ότι το Internet έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών είναι πλέον πού εύκολη και γρήγορη και έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την ανθρώπινη συμπεριφορά. Τα νέα μοντέλα συμπεριφοράς και κοινωνικής δράσης των ατόμων αφορούν όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, που βρίσκονται εκτεθειμένα σε καταστάσεις που τα επηρεάζουν άμεσα και τις οποίες αρκετές φορές δεν μπορούν να ελέγξουν.
    Η κατάχρηση του διαδικτύου από τα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση προβλημάτων, τόσο σωματικών, όσο και ψυχικών. Η εμφάνιση παχυσαρκίας και πονοκεφάλων, τα προβλήματα όρασης, η κατάθλιψη, η αυξημένη τάση για επιθετική συμπεριφορά, οι μαθησιακές δυσκολίες είναι μερικά από αυτά. Δύο από τις πλέον επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να εμφανιστούν λόγω της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου είναι η σύνδεση με άγνωστα άτομα και επικίνδυνες καταστάσεις (παιδόφιλοι, κ.λπ.) και η ταύτιση με αρνητικά πρότυπα. Η εξάρτηση από το Internet μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε εθισμό. Οι βασικές ενδείξεις για την εμφάνιση εθισμού περιλαμβάνουν την έλλειψη ύπνου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υπνηλίας τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του διαδικτύου τη νύχτα, την παράλειψη γευμάτων, την ατημέλητη εμφάνιση – πιθανό σημάδι κατάθλιψης – κ.λπ.
    Η αντιμετώπιση του φαινομένου προϋποθέτει την αποφυγή ακραίων μέτρων, όπως είναι η πλήρης απαγόρευση της χρήσης του διαδικτύου στα παιδιά από τους γονείς. Η ειλικρινής συζήτηση των γονιών με τα παιδιά, η ενημέρωση τους για τους κινδύνους του διαδικτύου, η εφαρμογή κανόνων που θα οριοθετούν τη χρήση του από τα παιδιά , η χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων για γονικό έλεγχο με ταυτόχρονη αποφυγή του υπερπροστατευτισμού αποτελούν τα «εργαλεία» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς γι αυτό το σκοπό. Το σχολείο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να παίξει και αυτό σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και πρόληψη, σε συνεργασία με τους γονείς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα