Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

‘‘Κλειδί’’ η φυτική διατροφή για την πρόληψη και θεραπεία συχνών ασθενειών

Είναι µια φυτική διατροφή το κλειδί για την πραγµατική αναστροφή ή την πρόληψη δεκάδων συχνών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, γυναικολογικές παθήσεις, ακόµα και ο καρκίνος;

Η άποψη ότι η συνολική µας υγεία σχετίζεται σε ποσοστό που ενδεχοµένως αγγίζει και ξεπερνά το 30% µε τις διατροφικές µας επιλογές δεν είναι καινούργια, όµως τα τελευταία χρόνια είναι εδραιωµένη γνώση, πως αρκετά τρόφιµα που καταναλώνουµε οδηγούν σε παχυσαρκία ή σχετίζονται µε την εµφάνιση ορισµένων µορφών καρκίνου, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα το επεξεργασµένο κρέας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, για το οποίο έχουν γίνει συστάσεις και από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρεία ΕΑΕ, επισηµαίνει πως όσο αυξάνεται η επιστηµονική γνώση και η εµπειρία από την άσκηση της ιατρικής τόσο αναδεικνύεται η ανάγκη για την ευρύτερη διάδοση της αλλαγής του τρόπου ζωής µας. «Σήµερα γνωρίζουµε τη µεγάλη σηµασία της διατροφής στην προστασία της υγείας, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας και διάρκειας ζωής των ασθενών» επισηµάνει και προσθέτει πως η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στηρίζει ενεργά την προώθηση της φυτικής διατροφής και γίνεται πλέον αρωγός σε πρωτοβουλίες ενηµέρωσης, όπως η ηµερίδα που οργάνωσε στην Αθήνα η µη κυβερνητική οργάνωση Α Promise to Animals (ΑΡΑ) σε συνεργασία µε την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής ∆ιατροφής και Μεταβολισµού, µε θέµα «Εξελίξεις στην πρόληψη και θεραπεία νοσηµάτων µέσω της φυτικής διατροφής».
Στο πλαίσιο αυτής της ηµερίδας, µιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η Dr Despina Handolias (MBBS, MD, FRACP) ASLM/IBLM Lifestyle Medicine Certified Physician, επισηµαίνει πως εκτεταµένες έρευνες υποστηρίζουν πρότυπα υγιεινής διατροφής µε επίκεντρο τα χορτοφαγικά τρόφιµα για τη µείωση του κινδύνου καρκίνου και της επανεµφάνισης του καρκίνου (συστάσεις WCRF/IACR). Όµως – όπως εξηγεί – δεν είναι µόνο η πρόληψη, αλλά και η θεραπεία του καρκινοπαθούς. «Μπορεί να βοηθήσει ώστε να µην υπάρξει υποτροπή, να συµβάλλει στην ανταπόκριση στη θεραπεία (ανοσοθεραπεία) και να βελτιώσει τη συνολική ευηµερία του ασθενή».
Έλεγχος και θεραπεία σηµαίνει ότι πρέπει επίσης να επικεντρωθούµε στη µείωση του κινδύνου υποτροπής και στη µείωση άλλων χρόνιων ασθενειών, προσθέτει και καταλήγει πως «η χορτοφαγική δίαιτα είναι µια βασική στρατηγική που ελαχιστοποιεί τις βλάβες σε σχέση µε δίαιτες µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά προϊόντα και υψηλή περιεκτικότητα σε θερµίδες».
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης A Promise to Animals, επισηµαίνει πως «τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διεθνώς σηµαντικές έρευνες, τα αποτελέσµατα των οποίων επιβεβαιώνουν την αδιαµφισβήτητη σύνδεση µεταξύ της διατροφής και της υγείας µας». Όπως εξηγεί η ίδια, η πρώτη αµιγώς vegan Ιατρική Ηµερίδα στην Ελλάδα, µε πολύ ενδιαφέρουσα θεµατολογία και καταξιωµένους Keynotespeakers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είχε ως «στόχο την ενηµέρωση της ιατρικής κοινότητας σχετικά µε τα πολλαπλά οφέλη µιας σωστά σχεδιασµένης ολικά φυτικής διατροφής, ώστε να εκλείψουν φοβίες που αντιτίθενται στα επιστηµονικά δεδοµένα».

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Η διατροφή είναι ο πιο σηµαντικός εξωγενής αιτιολογικός παράγων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ο καρκίνος αυτός µπορεί να προληφθεί σε µεγάλο βαθµό µε την κατάλληλη διατροφή, τόνισε στην οµιλία του ο ∆ηµήτρης Καραπιπέρης M.D. – FEBG γαστρεντερολόγος στο CENTRAL HOSPITAL OF NORRKOPING της Σουηδίας.
Όπως επισήµανε, «η καθηµερινή κατανάλωση 100 g κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 12-17%, ενώ η καθηµερινή κατανάλωση 25 g καπνιστού κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 49%». (Manjinder S, et al. Cancer Epidemiol 2001;10:439-46).
Ο ίδιος παρέθεσε από την άλλη πλευρά τα οφέλη των φυτικών ινών στον οργανισµό και σύµφωνα µε τα όσα είπε , οι φυτικές ίνες:
• Αυξάνουν τον όγκο κοπράνων
• Ελαττώνουν τον χρόνο παραµονής στο έντερο και επαφής µε το βλεννογόνο
• Προκαλούν αραίωση καρκινογόνων και προαγωγέων καρκινογένεσης
• Ελαττώνουν τα επίπεδα βακτηριακών ενζύµων
• Ελαττώνουν το ρυθµό ενεργοποίησης των καρκινογόνων
• Βοηθούν στην παραγωγή βραχέας αλύσου λιπαρών οξέων
• Ελαττώνουν το εντερικό pH και συµβάλουν ώστε να αναστέλλεται η καρκινογένεση

Ο ΣΑΚΧΑΡΩ∆ΗΣ ∆ΙΑΒΗΤΗΣ

Στο ερώτηµα αν µια φυτική διατροφή είναι το κλειδί για την πραγµατική αναστροφή του διαβήτη, απαντά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Dr Gemma Newman MBBCH DRCOG DFSRH MRCGP NHS General Practitioner, τονίζοντας πως σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, ο αριθµός των ατόµων µε διαβήτη αυξήθηκε από 108 εκατοµµύρια το 1980 σε 422 εκατ. το 2014. «Πώς µπορούµε να το αντιµετωπίσουµε αυτό; Εκπαιδεύοντας τους ασθενείς για το πώς µπορούν να αλλάξουν τη ζωή και τη διατροφή τους. Η χορτοφαγική διατροφή µπορεί να αποτελέσει φάρµακο. Έρευνα από το Imperial College ανάµεσα σε 24 vegans και 25 παµφάγους, εξέτασε τα µυϊκά κύτταρα αυτών των δύο οµάδων ανθρώπων για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση µεταξύ της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων των ενδοµυοκυτταρικών λιπιδίων. Ταίριαξαν τις οµάδες ανά ηλικία, φύλο και ∆ΜΣ. ∆ιαπίστωσαν ότι η οµάδα των vegan είχε σηµαντικά λιγότερο λίπος παγιδευµένο στους µύες, υψηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη, καλύτερα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίµα και βελτιωµένη λειτουργία των βήτα κυττάρων» αναφέρει και καταλήγει πως αυτή είναι µόνο µία από τις δυνατότητες µιας φυτικής προσέγγισης στη διατροφή για τη διαχείριση του διαβήτη.

Ο ΡΟΛΟΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Στα οφέλη µιας αποκλειστικά φυτικής διατροφής για την υγεία της γυναίκας ακόµα και κατά την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο της κύησης, αναφέρθηκε η Βασιλική Σκαλαφούρη, µαιευτήρας-χειρουργός-γυναικολόγος. Όπως είπε, στη γυναικολογία ο ρόλος της φυτοφαγίας είναι σηµαντικός στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία γυναικολογικών ασθενειών, όπως οι Πολυκυστικές ωοθήκες ( PCOS) η Ενδοµητρίωση, τα Ινοµυώµατα, ο Καρκίνος µαστού, ο Καρκίνος ενδοµητρίου και προβλήµατα στην εµµηνόπαυση, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις κ.ά.
«Εστιάζοντας στην κύηση, µπορούµε να πούµε πως η φυτοφαγική διατροφή συµβάλει στη µείωση του κινδύνου για ∆ιαβήτη κυήσεως (πρόσληψη 10γρ. Φυτικών ινών/µέρα, 26% µείωση κινδύνου), για Υπέρταση, για Προεκλαµψία (ευθέως ανάλογη µε υψηλή κατανάλωση λίπους και ζάχαρης και χαµηλής κατανάλωσης φυτικών ινών), για Αύξηση βάρους σώµατος, για Πρόωρο τοκετό, για Καισαρική τοµή, για Επιλόχεια κατάθλιψη και Μητρική και νεογνική θνησιµότητα», επισήµανε και κατέληξε λέγοντας πως η φυτική διατροφή βοηθά στην καλύτερη έκβαση της εµβρυϊκής ανάπτυξης και του βάρους γέννησης ενός παιδιού.
«Αξίζει να τονίσουµε ότι δεν υπάρχει αµφιβολία πως η ολικά φυτική διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία, κάτι που έχουν εξηγήσει αναλυτικά οι µεγαλύτεροι οργανισµοί διατροφής και διατροφολογίας, όπως και η Ακαδηµία ∆ιατροφής και ∆ιατροφολογίας» τονίζει η αιµατολόγος Χριστίνα Παπή.
Η ίδια λέει πως έχει αποδειχθεί µέσα από µετρήσεις των θρεπτικών συστατικών ότι όσοι ακολουθούν αυστηρά φυτική διατροφή δεν έχουν ελλείψεις, εφόσον τηρούν µια βασική προϋπόθεση. Η διατροφή αυτή να γίνεται σωστά. Αυτό στην πράξη σηµαίνει ουσιαστικά να καταναλώνουµε µεγάλη ποικιλία προϊόντων ή να λαµβάνουµε συµπληρωµατικά µια µόνο αναγκαία ουσία, την βιταµίνη Β12.
«Η αναγκαία αυτή ουσία είναι η Β12, που παράγεται κυρίως από βακτήρια στο χώµα & στα φυτά. Όµως ο τρόπος που κατεργαζόµαστε & το χώµα και τα φυτά, δεν επιτρέπει τη λήψη της Β12 από αυτά, στον βαθµό που µας χρειάζεται. Βέβαια, και στα ζώα εκτροφής, η Β12 χορηγείται συµπληρωµατικά. Εποµένως, τρώγοντας ζωικά παράγωγα, λαµβάνουµε τη Β12 κυρίως µε τη µορφή συµπληρώµατος. Ενώ, στην αυστηρά φυτική διατροφή, λαµβάνουµε τη Β12 άµεσα, παίρνοντας απευθείας το συµπλήρωµα. Αυτή είναι η διαφορά µε την παµφαγική διατροφή», εξηγεί η κα Παπή.
Σηµειώνεται όµως ότι σύµφωνα µε όλα τα στοιχεία που προκύπτουν πλέον από πάρα πολλές µελέτες, η ολικά φυτική διατροφή δεν έχει κίνδυνο ελλείψεων, εφόσον γίνει σωστά, συνεχίζει και αναφέρεται στο παράδειγµα των αµινοξέων: «Για τα αµινοξέα, οι µετρήσεις δείχνουν ότι όχι µόνο δεν εκλείπουν αλλά αντίθετα, συχνά λαµβάνονται και σε µεγαλύτερο βαθµό από όσο χρειάζεται, στο πλαίσιο της φυτικής διατροφής. ∆ηλαδή, το ζήτηµα της ανεπάρκειας αµινοξέων έχει ουσιαστικά υπερεκτιµηθεί! Εποµένως, καµία έλλειψη πρωτεΐνης δεν έχει παρατηρηθεί, ούτε καν στους βίγκαν αθλητές. Αντίθετα, έχει ενδιαφέρον ότι οι αθλητές που υιοθετούν πρότυπα ολικά φυτικής διατροφής, έχουν ίδια ή και καλύτερη επίδοση, γεγονός που προφανώς δεν µπορεί να συνδυάζεται µε ανεπάρκειες και που επίσης συσχετίζεται µε καλύτερη αιµάτωση των µυών και µε χαµηλότερο οξειδωτικό στρες».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα