Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, 2025

“Κλειδί” η σωστή συγκομιδή για ποιοτικά αβοκάντο

■ Υπομονή για σωστή ωρίμανση συνιστούν οι επιστήμονες στους Χανιώτες παραγωγούς

Η συγκομιδή στον σωστό χρόνο ώστε να εξασφαλιστούν μεγαλύτερα ποσοστά ξηράς ουσίας και τα αναγκαία λιπαρά, εξασφαλίζει την ποιότητα του αβοκάντο και δίνει στον καταναλωτή όλα τα οφέλη του προϊόντος επισημαίνει στα “Χ.Ν.” η κα Θηρεσία-Τερέζα Τζατζάνη ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υποτροπικών Φυτών και Ιστοκαλλιέργειας του Ινστιτούτου Ελιάς.

O εργαστηριακός έλεγχος της ξηράς ουσίας, η περιεκτικότητα σε έλαιο και η παράταση της συγκομιδής αποτελούν τις πιο σημαντικές παραμέτρους που καθορίζουν την καλή ποιότητα του αβοκάντο τονίζει η ερευνήτρια που ρωτήθηκε από τα “Χ.Ν.” κατά πόσο οι παραγωγοί κάνουν καλό να μαζεύουν την παραγωγή τους αυτήν την περίοδο. «Είναι γνωστή η σημαντικότητα της ωριμότητας κατά τη συγκομιδή των καρπών αβοκάντο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πιο πρώιμη παραγωγής και η συγκομιδή ξεκινάει νωρίτερα στις περισσότερες ποικιλίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, η συγκομιδή πρέπει να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης, ώστε να διασφαλίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού.
Το στάδιο φυσιολογικής ωρίμανσης περιγράφεται στον Κανονισμό 831/1997 της Ε.Ε. όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τον Κανονισμό 387/2005 για τον καθορισμό των προτύπων εμπορίας που εφαρμόζονται για τα αβοκάντο, ο οποίος αναφέρει ως ελάχιστη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία ωρίμανσης:
• 21% για την ποικιλία Hass
• 20% για τις ποικιλίες Fuetre, Pinkerton, Reed και Edranol
• 19% για τις λοιπές ποικιλίες εκτός των Αντιλλών οι οποίες επιτρέπεται να έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.
Παρόλα αυτά, όλο και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν πως η ξηρά ουσία δεν είναι επαρκής δείκτης ωρίμανσης και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν και η περιεκτικότητα του καρπού σε έλαιο, με ελάχιστη ποσότητα 10 % κατά τη συγκομιδή, για εξασφάλιση καλής ποιότητας».
Σύμφωνα με την ερευνήτρια είναι κατανοητό οι παραγωγοί να επιθυμούν να συγκομίσουν την παραγωγή τους το συντομότερο δυνατό, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές τιμές. Όμως, επισημαίνει «καθώς η παράταση της συγκομιδής και η παραμονή πάνω στο δένδρο καρπών για κάποιο διάστημα, αυξάνει ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ξηράς ουσίας και ελαιοπεριεκτικότητας, παρέχοντας καρπούς ανώτερης ποιότητας, προτείνεται η συγκομιδή να καθυστερεί και να πραγματοποιείται σε περισσότερα από ένα «χέρια».
Σε κάθε περίπτωση, ο εργαστηριακός έλεγχος δείγματος καρπών πρέπει να προηγείται της συγκομιδής. Ο χρόνος ωρίμανσης των καρπών αβοκάντο εξαρτάται από πληθώρα παραγόντων, σημαντικότεροι από τους οποίους είναι η ποικιλία, το είδος του υποκειμένου (σπορόφυτο – κλωνικό), οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, οι καλλιεργητικοί χειρισμοί και το μικροκλίμα της περιοχής του αγροτεμαχίου. Έχοντας τόσες παραμέτρους, η ενδεδειγμένη αναλογία δείγματος καρπών για έλεγχο της ωρίμανσης είναι κατ’ ελάχιστον ένα δείγμα 6 καρπών ανά ενιαίο και ομοιόμορφο αγροτεμάχιο, και ανά ποικιλία. »
Στο Εργαστήριο Υποτροπικών τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει σημαντικά πειραματικά δεδομένα που αφορούν τη συγκομιδή των αβοκάντο.
• Την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2019 περισσότερα από 140 δείγματα καρπών Fuerte αναλύθηκαν ως προς την περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία και έλαιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στο 30% των περιπτώσεων, δείγματα που σύμφωνα με τον ΕΚ για την περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ήταν έτοιμα για συγκομιδή, δεν ωρίμασαν φυσιολογικά, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις μετρήσεις της ελαιοπεριεκτικότητας.
• Το μήνα Δεκέμβριο αναλύθηκαν ως προς την ωρίμανση δείγματα καρπών ποικιλίας Hass από τις περιοχές Αποκόρωνα, Αγροκηπίου και Αγυιάς. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η ξηρά ουσία και η περιεκτικότητα σε έλαιο διέφεραν μεταξύ των παραπάνω περιοχών για την ίδια περίοδο.
«Τα παραπάνω μπορεί να οφείλονται το μεν πρώτο στην κλιματική αλλαγή και το δεύτερο στους υπόλοιπους παράγοντες που αναφέρθηκαν νωρίτερα, αλλά στην πράξη καταδεικνύουν την αναγκαιότητα για μια εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης που αφορά τη συσχέτιση ξηράς ουσίας και ελαιοπεριεκτικότητας ανά περιοχή και ανά ποικιλία. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας έρευνας θα θέσουν σαφή και σύγχρονα κριτήρια συγκομιδής που θα ανταποκρίνονται στα δεδομένα της περιοχής, προστατεύοντας τους παραγωγούς και διασφαλίζοντας προϊόν ανώτερης ποιότητας» καταλήγει η κ. Τζατζάνη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα