Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024

“Κλειδί” η στάση των γονέων για την προστασία παιδιών από κινδύνους του διαδικτύου

Κομβικός είναι ο ρόλος των γονιών στην προστασία των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI) και τέως αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μανώλης Σφακιανάκης, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα σε μαθητές σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πλατανιά και η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Πλατανιά, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά Της Σωματικής Βίας Και Κακοποίησης του Παιδιού, όπως έχει ανακηρυχθεί η 19η Νοεμβρίου από τον Ο.Η.Ε,

Παράλληλα, ο κ. Σφακιανάκης θα αναφερθεί και σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Για το πρώτο θέμα, τους κινδύνους του διαδικτύου και την προστασία των παιδιών, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο κ. Σφακιανάκης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τάση κακοποίησης παιδιών μετά από εκβιασμό που δεν ξέρουν οι γονείς και οι γονείς είναι οι τελευταίοι που το μαθαίνουν».

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Τα βασικά που πρέπει να προσέχουν οι γονείς είναι:
• Η συμπεριφορά που έχει ο ίδιος στο παιδί του. «Εάν είναι παγωμένος ή εάν είναι ζεστός. Γιατί πολλοί γονείς νομίζουν ότι τα παιδιά τους εμπιστεύονται αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν τους εμπιστεύονται. Οι γονείς να τεστάρουν τα παιδιά τους. Το παιδί λέει στον γονέα τα πάντα όλα; Οταν πηγαίνει ο γονέας εκεί που είναι ο υπολογιστής, το παιδί μοιράζεται το φλέρτ με τους γονείς τους ή μόλις πλησιάζει ο γονέας, αλλάζει την οθόνη;».
• Τι κάνουν οι γονείς για τα παιδιά τους; «Αφουγκράζονται το πρόβλημα. Μιλάνε με τα παιδιά; Οταν το παιδί γυρνά από το σχολείο το περιμένει ο γονιός; Η το περιμένει ο άγνωστος παιδόφιλος στο τσατ για να μιλήσουν; Εμείς λέμε, όταν το παιδί σου επιστρέφει από το σχολείο,, είσαι υποχρεωμένος σαν γονιός να το υποδεχτείς, να μιλήσει μαζί σου. Αν ο γονιός δουλεύει, να πάρει τηλέφωνο. Μπορεί να μιλήσει 10 λεπτά στο τηλέφωνο. Τα παιδιά είναι πεταμένα σε ένα υπολογιστή και μιλάνε με τους αγνώστους. Οι κακοποιήσεις έχουν γίνει από ένα και μόνο σημείο. Από εκεί που υπάρχει η άγνοια και ο ωχαδελφισμός με τα παιδιά μας».

ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο κ. Σφακιανάκης σημειώνει ότι «τα κοινωνικά δίκτυα είναι ό,τι καλύτερο και ό,τι χειρότερο. Οταν δεν ξέρεις να χειριστείς ένα κοινωνικό δίκτυο, τελείωσες. Τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς, στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να ξέρεις να παίξεις μπάλα, τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν σε εμάς κατευθύνσεις και καταστάσεις για να ανταπεξέλθουμε. Αλλά, όταν το παιδί σου το αφήνεις, δεν είσαι φίλος στο κοινωνικό δίκτυο με το παιδί σου, δεν ξέρεις του κωδικούς με το παιδί του, τι έχει να κρύψει το παιδί από τους γονιό, γιατί ο γονιός να μην έχει τους κωδικούς του, γιατί να κρύβεται το παιδί; Είναι ένα σήμα alert. Αρα, όταν σπάσουμε τους πάγους, μας μιλάει το παιδί και μας έχει μέσα σε όλα και στη ψυχή του και στα πράγματα που κάνει, τότε είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι κάναμε μια σωστή οικογένεια.
Οι οικογένειες οι οποίες είναι σε θέμα εμπιστοσύνης 100% δεν είχαν ποτέ προβλήματα με τα παιδιά τους. Γιατί σε κάθε κίνδυνο ενημέρωνε το παιδί τον μπαμπά και τη μαμά και στη συνέχεια οι γονείς στον κίνδυνο φωνάζουν την Αστυνομία, παίρνουν τα μέτρα τους και το παιδί γλιτώνει. Εάν όμως το παιδί δεν μιλάει και είναι από μια οικογένεια αυταρχική και φοβική και τα παίρνει όλα μέσα του, θα τα μοιραστεί με τον κολλητό του και θα πάει στον εκβιασμό και θα δοκιμάσει την κακοποίηση. Αρα, ωθείς το παιδί σου με αυτούς τους τρόπους, να κακοποιηθεί γιατί είσαι ο φόβος και ο τρόμος.
Ο γονιός είναι ο μπαμπούλας. Δεν θέλουμε γονιούς μπαμπούλες. Θέλουμε γονιούς φιλικούς στα παιδιά τους».

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ο κ. Σφακιανάκης υπογραμμίζει ότι «προτείνουμε, εφόσον το παιδί έχει έφεση, να κοιτάξει την κατεύθυνση της τεχνολογίας. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άνεργος τεχνικός σε θέματα δικτύων, διαδικτύου και τεχνολογίας. Οι δρόμοι αυτοί σου δίνουν τη δυνατότητα να δουλεύεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.
Εχουμε πολλά παραδείγμα Ελλήνων που δουλεύουν στην άλλη άκρη του κόσμου. Αρα, η τεχνολογία είναι μια κατεύθυνση που θα έχεις πάντα δουλειά και μπορεί να παίρνεις υψηλούς μισθούς, εκεί που ο βασικός μισθός είναι 650 ευρώ, να παίρνεις 5 και 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δεύτερη κατεύθυνση που προτείνει στα παιδιά είναι ο
τομέας Ψυχολογίας και Εγκληματολογίας, δηλαδή κοινωνικές επιστήμες.
«Ο κόσμος μέσα από το διαδίκτυο έχει υποστεί μπούλινγκ. Εχει υποστεί καταστάσεις κατάθλιψης και πανικού που είναι διαχειρίσιμος όλο το 24ωρο. Οι ψυχολόγοι πλέον ασκούν το επάγγελμά τους όλο το 24ωρο μέσα από διάφορα site και μονάδες αντικαταθλιπτικές».
Ο κ. Σφακιανάκης συμπλήρωσε ότι η τρίτη κατεύθυνση είναι στις θετικές επιστήμες (μαθηματικό, Φυσική) «όπου μπορείς να εξειδικευτείς σε θέματα τεχνολογίας. Μια εξειδίκευση είναι αναλυτής big data, τα data τα οποία υπάρχουν στο διαδίκτυο και μέσα από τις αναλύσεις τους οι εταιρείες χαράζουν το μέλλον τους».

Η ημερίδα

Η ημερίδα του Δήμου Πλατανιά γίνεται στο πλαίσιο του Travel Edition του Ινστιτούτου CSI με την υποστήριξη της Εurolife FFH, με τίτλο: “Τα ναι και τα όχι της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο’’, σε συνδιοργάνωση με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια (CSI Institute), την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και τον Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων Βουκολιών ‘’Η Μέριμνα’’.
Θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 10:30π.μ στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Στην ημερίδα κύριοι ομιλητές θα είναι ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης Αντιστράτηγος ε.α ΕΛΑΣ, Ιδρυτής και Πρόεδρος Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSIi), Eιδικός Ερευνητής- Αναλυτής Ηλεκτρονικών Εγκλημάτων και η κ. Καλλιόπη Ιωάννου, Λέκτορας Εγκληματολογίας στο ICPS College και Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια.
Η παραπάνω εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο YouTube. Το μόνο που απαιτείται είναι η σύνδεση μέσω του συνδέσμου:
https://bit.ly/2J7COjq, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα έχει τη σήμανση “LIVE” (Ζωντανή Μετάδοση)”.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα