Στα Χανιά, μα και στην Ελλάδα ολόκληρη, η έννοια της “επένδυσης” δεν ηχεί και πολύ θετικά στ’ αυτιά του μέσου πολίτη. Κι όχι άδικα.
Η επόμενη μέρα για τα κτήρια στον Λόφο Καστέλι στο podcast των “Χ.ν.”
Βλέπετε, δεν ήταν και λίγες οι φορές που μια επένδυση, συνδυάστηκε με πολλές αμαρτίες· οικονομικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και προφανώς πολιτικές.
Ποιος λοιπόν μπορεί να χαρεί με την επικείμενη “επένδυση” στον Λόφο Καστέλι, για την οποία ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης ότι πλέον «προχωρά»;
Ποιος μπορεί να συναινέσει με την ξενοδοχοποίηση των κτηρίων που έχουν ταυτιστεί με την ιστορία αυτής της πόλης;
Αυτό είναι πλέον το διακύβευμα, καθώς η εκκένωση των κτηρίων της Μεραρχίας το πρωί του Σαββάτου, ήρθε να βάλει τέλος στο ψευτοδίλλημα «κατάληψη ή τουριστική αξιοποίηση».
Αλλοθι πλέον δεν υπάρχει και καθείς καλείται να αναλογιστεί πώς ονειρεύεται την προκοπή αυτής της πόλης.
Μια πόλη που ’μαθε ν’ απλώνει την πραμάτια της και να την ξεπουλά. Μνημεία, αεροδρόμια, βουνοκορφές, όλα στο σφυρί… Κι από κοντά λογιών – λογιών πραματευτάδες. Αλλοι να πουλούν ανάπτυξη, άλλοι φιλελευθερισμό, άλλοι εθνικοφροσύνη, άλλοι αριστεροσύνη.
Οσο για το Πολυτεχνείο, η ανάγκη πόρων είναι δεδομένη. Η περιουσία του όμως, είναι τεράστια. Δείγμα, της αναγνώρισης των Χανιωτών στο έργο του. Κι αυτή τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, το Πολυτεχνείο οφείλει να την ανταποδώσει. Διορθώνοντας ένα λάθος.
Δεν μπορεί ν’ αποφασίσει για τα Χανιά, χωρίς τα Χανιά.
Κανείς δεν μπορεί να κλείσει την ιστορική μνήμη μέσα σε ένα δίκλινο δωμάτιο. Κανείς.
Πολύ σωστή η τοποθέτηση σας, απλά μόνο θα επισημάνω τα εξής: “Μία πολύχρονη παράνομη κατάληψη από τη “Ρόζα Νέρα” ενός εγκαταλελειμμένου για εκείνη την περίοδο, δυστυχώς, ιστορικού κτιρίου στον λόφο Καστέλι του παλιού λιμανιού, τελείωσε επιτυχώς εντός ολίγων ωρών με μια καλά συντονισμένη αστυνομική δράση χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα που άρχισε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Να σημειωθεί, όμως, ότι η συγκεκριμένη αστυνομική δράση έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί από τις πρώτες ημέρες της κατάληψης εκείνης της μακρινής περιόδου, πριν από 16 χρόνια. Κυβέρνηση ήταν και τότε η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το σωστό θα ήταν το κτήριο αυτό να γίνει χώρος για παραδόσεις μαθημάτων του ίδιου του Πολυτεχνείου. Αν όμως δεν δρομολογηθεί άμεσα κάτι τέτοιο και απλά μπλοκαριστούν τα τωρινά σχέδια του Πολυτεχνείου και μετά παραμείνουμε στην αδράνεια και στο τίποτα για είκοσι χρόνια, καλύτερα να γίνει το ξενοδοχείο ώστε να σωθεί το κτήριο, να ανακαινιστεί και να μπορούμε να το παραλάβουμε πάλι σε 20 χρόνια σε άριστη κατάσταση και να το κάνουμε ό, τι νομίζουμε πως είναι κατάλληλο.
Αξιότιμε κύριε,νομίζω ότι με την τελευταία σας πρόταση συμφωνούν όσοι έχουν αναπνεύσει τον “αέρα” της πόλης μας πολλώ δε μάλλον οι ντόπιοι που ζημωθήκαμε και πλαστήκαμε στο μοναδικό αυτό ιστορικό περιβάλλον.Μεταξύ χάους ,μπάφων ,ρημαδιού από την μία και ξενοδοχειακής βλακείας από την άλλη(λές και δεν έχουμε αρκετά στην παλιά πόλη) ,υπάρχει πολύς χώρος . Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για τους καθ΄ύλην αρμοδίους του Πολυτεχνείου καθώς και για τους τοπικούς μας άρχοντες.Ας μας εκπλήξουν θετικά…………Με εκτίμιση
Συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό του κυρίου Καγιά , διοτι άλλη μια πολυχρονη εγκληματική εγκατάλειψη του ιστορικού κτηριου σε εγκληματικές ομάδες οπως αυτές που το είχαν υποβαθμίσει στον έσχατο βαθμό τη σιωπηλη ανοχη της πλειοψηφίας των Χανιωτών θα ήταν μέγιστο έγκλημα, για την ιστορία του ιδιου του κτηρίου, των Χανίων και του ίδιου του Συντάγματος μας .