Ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα με τις πρώτες σχετικές ρυθμίσεις η εκδίπλωση των νέων μέτρων που κεντρικό στόχο έχουν να ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις είναι αδρανείς με απόφαση της κυβέρνησης και αναμένεται και για τις επόμενες εβδομάδες να μείνουν κλειστές. Πρόκειται για επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, αθλητισμού, τουρισμού και μεταφορών.
Ήδη χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας έδωσε το στίγμα. Όπως είπε η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αίσθημα δικαίου».
Έτσι σύμφωνα με το Υπ. Οικονομικών προωθούνται τα εξής:
1. Ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν. Αφορά δε δαπάνες για λογαριασμούς κοινής ωφέλειας κτλ.
2. Βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επιτρέπει την επιχορήγηση με μεγαλύτερα ποσά από το κράτος πληττόμενων επιχειρήσεων
3. Προώθηση του πτωχευτικού δικαίου που προβλέπει πρόληψη της πτώχευσης, μέσω της δημιουργίας του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, και την αντιμετώπιση αυτής, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Εφόσον ο οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του
4. Μηδενικά ενοίκια για όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου. Επίσης οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα πληρώνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Παράλληλα το δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.
5. Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση και τον τουρισμό και μετά το άνοιγμα της αυτής αγοράς, καθώς τότε θα έχει νόημα να καταστούν ανταγωνιστικοί οι κλάδοι αυτοί και όχι τώρα που δεν υπάρχει κίνηση. Το θέμα έχει τεθεί από το ΣΕΤΕ, από φορείς της εστίασης αλλά και την Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ), που ζητεί πέρα από το ΦΠΑ να αποκλιμακωθεί και ο ΕΦΚ στα αλκοολούχα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού πακέτου.
Ουσιαστικά όλοι οι φορείς ζητούν να υπάρχουν ενιαίοι χαμηλοί συντελεστές για όλα τα είδη πακέτων (διαμονή, πρωινό, ημιδιατροφή, φαγητό και ποτό κτλ) ώστε να μπορέσουν εστίαση και τουρισμός να αντιμετωπίσουν με ανταγωνιστικούς όρους τον πόλεμο τιμών που αναμένεται να ξεκινήσει μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας της φιλοξενίας.
6. Επίσης στο τραπέζι είναι η επιδότηση έως και 100% των ασφαλιστικών εισφορών μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών επιδομάτων με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
7. Πριμοδότηση των κλειστών επιχειρήσεων με ειδικό αλγόριθμο στην Επιτρεπτέα 5 που αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα (ήδη έχει προχωρήσει η εκκαθάριση και περίπου 300.000 αιτήσεις από τις 732.000 έχουν τεθεί εκτός).
8. Προώθηση για το Μάρτιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 ύψους 750 εκατ. ευρώ με αιχμή τον τουρισμό και την εστίαση