Την περασμένη εβδομάδα η στήλη καταπιάστηκε με τα της εκκλησίας τον Μεσαίωνα, και σήμερα συνεχίζουμε στην ίδια θεματική. Τα θρησκευτικά κειμήλια θεωρούνται ιερά από τους πιστούς. Πολλές θρησκείες έχουν τέτοια κειμήλια και αρκετά χρονολογούνται εδώ και χιλιετίες. Υποτίθεται πως τα αντικείμενα αυτά έχουν άμεση σχέση με το θείο και –άρα- είναι ένα επίγειο μέσο για τους πιστούς προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στους θεούς τους. Εκτός από τον θρησκευτικό τους ρόλο –για εκείνους που πιστεύουν βαθιά- αποτελούν ιδανική λεία, ιδανικούς θησαυρούς –για όσους δεν πολυπιστεύουν (και πάντως για εκείνους που έχουν ως θεό το χρήμα). Σήμερα θα δούμε μαζί μερικές ιστορίες κειμηλίων που «μπήκαν στο μάτι» ανθρώπων, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν την οργή του Θεού με αντάλλαγμα πολλά –πολλά- λεφτά.
Τα λείψανα του Αγίου Βολγφκανγκ
Τη νύχτα της 26ης Οκτωβρίου 2020, κλέφτες εισέβαλαν στην εκκλησία του Αγίου Βόλφγκανγκ στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Αντί να κλέψουν οτιδήποτε άμεσης αξίας (εικόνες, χρυσά αντικείμενα) οι εισβολείς έσπασαν τη γυάλινη προθήκη ενός ατσάλινου δοχείου στο οποίο φυλάσσονταν θραύσματα οστών του αγίου και έγιναν καπνός. Ο Βόλφγκανγκ ήταν δημοφιλής τοπικός ιερέας του 10ου αιώνα και αγιοποιήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του. Παράλληλα, η λαογραφία γέμισε από θαύματα που σχετίζονταν με τον άγιο Βόλφγκανγκ. Ένα από τα θαύματα που διηγούνται οι πιστοί μέχρι και σήμερα είναι πως κάποτε, ο άγιος είχε ξεγελάσει τον ίδιο τον Διάβολο, τον οποίο τελικά τον έβαλε να χτίσει μια καθολική εκκλησία! Τι έκαναν τελικά οι κλέφτες τα λείψανα, δεν μάθαμε ποτέ. Το πιθανότερο είναι να τα μοσχοπούλησαν σε σκληροπυρηνικούς (βαθύπλουτους) πιστούς.
Διαβάστε περισσότερα στο: www.dw.com/en/thieves-steal-saints-remains-from-german-church/a-55404765
Ειδώλια νεπαλέζων θεών
Στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, οπότε τα πλέον διάσημα μουσεία του πλανήτη «έστηναν» και συμπλήρωναν τις συλλογές τους, ξόδευαν χρήματα για να αγοράσουν ιστορικά αντικείμενα αμφίβολης προέλευσης. Αρκετά αντικείμενα που φιλοξενούσε το Μητροπολιτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη κατασχέθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, ακριβώς επειδή είχαν καταλήξει στο μουσείο με όχι και τόσο νόμιμες διαδικασίες. Τη δεκαετία του 1980, ένα άγαλμα του Βισνού που βρισκόταν στο χωριό Bungmati του Νεπάλ εξαφανίστηκε. Στη θέση του αγάλματος παρέμενε μόνο μια άδεια τρύπα και κανείς δεν μπορούσε να εντοπίσει το ειδώλιο της χαμένης θεότητας. Δέκα χρόνια αργότερα, ένα άγαλμα από το Νεπάλ δωρήθηκε στο Μητροπολιτικό Μουσείο, το οποίο το συμπεριέλαβε με περηφάνεια στις εκθέσεις του. Χάρη σε ειδικούς που ερευνούν διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο για κυνηγούς έργων τέχνης, το παζλ της εξαφάνισης λύθηκε το 2021. Το εξαφανισμένο άγαλμα της δεκαετίας του ’80 ήταν εκείνο που πήρε ως δωρεά το Μετροπολιτικό Μουσείο. Αμέσως, το Μουσείο αφαίρεσε το άγαλμα από τη συλλογή του και αποφασίστηκε να επιστραφεί το ειδώλιο στο μέρος όπου στεκόταν περήφανα για σχεδόν 1.000 χρόνια.
Δείτε το σχετικό βίνετο στο:
Λείψανα του Βούδα
Πολλές βουδιστικές κοινωνίες έχουν χτίσει Stupas, μεγάλες κατασκευές που μοιάζουν με θόλο και εκεί φυλάσσουν λείψανα σημαντικών μορφών. Στα σημεία αυτά οι πιστοί διαλογίζονται και τελούν διάφορες θρησκευτικές τελετουργίες. Εννοείται πως τα πλέον σημαντικά λείψανα είναι εκείνα του ίδιου του Βούδα. Κατά την παράδοση, όταν ο Βούδας πέτυχε τη φώτιση, οι οπαδοί του έκαψαν το σώμα του, αλλά μοιράστηκαν δόντια και θραύσματα οστών και αρκετοί ισχυρίζονται ότι έχουν μέρος των λειψάνων. Τα λείψανα αυτά φυλάσσονται μέσα σε περίτεχνα αγγεία. Το 2013, ένα χρυσό αγγείο που λέγεται ότι περιείχε μαλλιά, οστά και δόντια του Βούδα, κλάπηκε από ένα ιερό στο Udong της Καμπότζης. Η κλοπή προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και ξεκίνησε πανεθνικό κυνήγι για να βρεθεί το ιερό αντικείμενο. Αμέσως μετά τη ληστεία, πέντε από τους φρουρούς του ιερού συνελήφθησαν για πιθανή εμπλοκή. Όλοι οι συλληφθέντες κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση. Στις αρχές του 2014, η αστυνομία έκανε έφοδο σε σπίτι όπου ανακάλυψαν το δοχείο. Συνέλαβαν ένα ύποπτο, αλλά εξακολουθούν να αναζητούν τον εγκέφαλο της κλοπής. Τα λείψανα τελικά επιστράφηκαν στο βουνό τους – και πλέον φυλάσσονται με πρόσθετη ασφάλεια.
Για περισσότερα διαβάστε και το: www.straitstimes.com/asia/se-asia/stolen-urn-containing-buddha-relics-returned-to-cambodian-shrine
Λείψανα του… Πάπα!
Ο Pietro Angelerio είχε την πιο… περίεργη καριέρα από όλους τους Πάπες της ιστορίας. Ήταν ασκητής που έζησε τον 13ο αιώνα και του άρεσε να βρίσκεται απομονωμένος, μακριά από τους ανθρώπους. Το πιθανότερο είναι να είχε πεθάνει στην αφάνεια αλλά όταν το 1292 οι καρδινάλιοι δεν μπορούσαν να εκλέξουν –επί δυο χρόνια- νέο Πάπα, ο Angelerio τους έγραψε ένα γράμμα λέγοντας ότι ο θεός θα ήταν δυσαρεστημένος μαζί τους αν καθυστερούσαν περισσότερο. Τότε, ένας από τους καρδινάλιους δήλωσε πως ο Angelerio έπρεπε να είναι ο επόμενος Πάπας — και οι υπόλοιποι τελικά συμφώνησαν. Ο Angelerio λέγεται ότι αρνήθηκε και μάλιστα προσπάθησε να ξεφύγει για να μην τον εντοπίσουν. Τελικά όμως, πείστηκε να αποδεχτεί και πήρε το όνομα Celestine V. Μάλλον δεν καλοπερνούσε όμως, δεν του άρεσε η εξουσία και το πιθανότερο είναι πως δεν ήθελε τέτοιου είδους ευθύνες, διότι πέντε μήνες μετά την εκλογή του εξέδωσε με παπική Βούλα μια απόφαση ότι οι Πάπες μπορούσαν – αν ήθελαν- να παραιτηθούν. Αμέσως μετά παραιτήθηκε. Προσπάθησε να επιστρέψει στην ήσυχη ζωή του, αλλά δεν τον άφησαν και τον …ξαναέσυραν στις παπικές υποθέσεις. Πέθανε περίπου ένα χρόνο αργότερα. Όμως και μετά τον θάνατό του, δεν τον άφησαν να ηρεμήσει. Τα λείψανά του τοποθετήθηκαν μέσα σε ασημένιο φέρετρο το οποίο κλάπηκε το 1529. Στη συνέχεια κατασκεύασαν νέο ασημένιο φέρετρο, το οποίο όμως κλάπηκε το 1729. Το 1988, οι κλέφτες αποφάσισαν να κάνουν κάτι καλύτερο : έκλεψαν τον ίδιο τον Πάπα (τα λείψανά του). Για δύο ημέρες, τα λείψανα του έλειπαν, και τελικά βρέθηκαν μέσα σε ένα απλό ξύλινο κουτί, κρυμμένο σε ένα νεκροταφείο. Σήμερα, τα λείψανα του Celestine V φυλάσσονται στην πόλη L’Aquila της Ιταλίας και το πρόσωπό του είναι καλυμμένο με ασημένια μάσκα. Ας ελπίσουμε ότι θα τον αφήσουν πια στην ησυχία του και κανείς δεν θα του ταράξει την αιώνια γαλήνη του κλέβοντάς κάτι από αυτόν…
Για περισσότερα διαβάστε και το: stpetercelestine.ca/spc/our-parish/celestine-v