Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Κλιµάκωση ρωσο-ουκρανικής σύρραξης

Ανησυχώντας οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις συνεχιζόµενες αναταράξεις στο πολιτικοστρατιωτικό σκηνικό, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες να συζητήσουν τις επιπτώσεις απ’ την επανεκλογή Τραµπ ως προέδρου των ΗΠΑ και τις εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό και µεσανατολικό πόλεµο.

Έχουν περάσει 1000 ηµέρες από τις πολεµικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και ο Μπάιντεν πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο ενέκρινε να επιτραπεί η χρήση πυραύλων από τον Ζελένσκι, προέλευσης ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας, διηπειρωτικού βεληνεκούς.

Η απόφαση του απερχόµενου προέδρου αλλάζει τις διεθνείς σχέσεις στην Ανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας τους Ουκρανούς να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, αδιαφορώντας αν ο Πούτιν εφαρµόσει αντίποινα.

Ο Γερµανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνήθηκε να χορηγήσει πυραύλους ‘‘Τaurus’’ στην Ουκρανία, δεν απέκρυψε δε να ενηµερώσει ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία ότι είχε τηλεφωνική οµιλία µε τον Πούτιν για το ουκρανικό ζήτηµα.

Η Μόσχα χτύπησε το Κίεβο µε πύραυλο µέσου βεληνεκούς, ανακοίνωσε δε ότι έχει υπερηχητικούς πυραύλους και σχεδιασµένους και ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Εδηλώθη δε απ’ το Κρεµλίνο ότι η Μόσχα είναι έτοιµη να πλήξει οποιαδήποτε χώρα ήθελε στο εξής να συνεχίσει τη βοήθειά της προς τους Ουκρανούς.

Οι γεωπολιτικοί αναλυτές διαβλέπουν ότι τα γεγονότα που συµβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην ανατολική Ευρώπη και στη Μ. Ανατολή προσοµοιάζουν µε όσα προηγήθηκαν του δευτέρου παγκοσµίου πολέµου.

Ο 78χρονος Ντόναλντ Τραµπ, που θ’ αναλάβει µετά την ορκωµοσία του την 21η Ιανουαρίου 2025 ως 45ος και 47ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει πέσει θύµα της ρητορικής του τερµατισµού του ρωσοουκρανικού πολέµου και επιβολής µεγάλων δασµών σε ευρωπαϊκά και κινεζικά προϊόντα.

Τούτο αντιµετωπίστηκε από ηγέτες της ∆ύσης, µέλη κρατών-µελών της Ε.Ε. αλλά και από µεγάλη µερίδα της αµερικανικής κοινής γνώµης ως προεκλογικός εντυπωσιασµός χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσµα.

Όποιος παίζει στη διεθνή σκακιέρα οφείλει να έχει εγνωσµένες επιδιώξεις στα πολιτικά ζητήµατα και να ενοχλεί σε βαθµό που να µη δείχνει ότι δεν υπάρχει, ότι δεν ενδιαφέρεται και δεν είναι ασήµαντος και αµελητέος να ασκεί επιδράσεις.

Να µη θυµίζει τον Αισώπειο µύθο «κώνωψ επί κέρατος βοός» που όταν το κουνούπι ρώτησε το βόδι αν τον πειράζει, για να πάρει την απάντηση ότι «ούτε όταν ήλθες το κατάλαβα, ούτε αν φύγεις θα το νιώσω».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα