Ο άνθρωπος στο πέρασµα των χρόνων έλυσε πολλά προβλήµατα ζωής και επιβίωσης, αλλά παράλληλα δηµιούργησε άλλα τόσα. Στην τεχνολογία, στην βιοµηχανία, στο εµπόριο, στις µετακινήσεις και αλλού, όπου υπάρχει και αντίστοιχα µεγάλη υπερκατανάλωση, λόγω πληθώρας κατασκευών και ταυτόχρονα, υπέρµετρης απληστίας και ασυδοσίας!
Οι εκποµπές αερίων από τον πολύπαθο πλανήτη µας, λόγω υπερεκµετάλλευσης υδάτινων και στερεών αποθεµάτων, αλλά και διαφόρων εξορύξεων για ανεύρεση ορυκτών στοιχείων και καύσιµης ύλης, διατάραξαν την ισορροπία της φύσης, έφεραν τα πάνω κάτω στην σταθερότητα των εποχών, διαφοροποίησαν τις κλιµατικές συνθήκες σε ένα τόπο, καθιστώντας τες απρόβλεπτες και ακραίες!
Η καύση ορυκτών καυσίµων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίµα και τη θερµοκρασία της γης. Οι συγκεκριµένες δραστηριότητες απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερµοκηπίου πέραν από τα όσα απαντούν φυσικά στην ατµόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόµενο του θερµοκηπίου και την υπερθέρµανση του πλανήτη µας. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια όλοι γινόµαστε κοινωνοί των ακραίων, καταστροφικών, καιρικών φαινοµένων σε ολόκληρο τον κόσµο, είτε αυτά είναι πληµµυρικά φαινόµενα είτε είναι τεράστιες πυρκαγιές, ή υπερβολικές χιονοπτώσεις!
Καθηµερινά, εµφανή σηµάδια, τα οποία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές είναι οι υψηλές θερµοκρασίες του χειµώνα, τα κουνούπια την χειµερινή περίοδο, το λιώσιµο των πάγων και το άδειασµα των λιµνοδεξαµενών, αλλά και η ξεραΐλα του εδάφους!
Η υπερθέρµανση του πλανήτη µας ολοένα και αυξάνεται δηµιουργώντας ένα αβέβαιο µέλλον για την εξέλιξη της λειτουργίας της γης ανάµεσα στα άλλα αστέρια και το ηλιακό µας σύστηµα! Μεγάλα ερωτηµατικά που πάντα ταλάνιζαν το ανθρώπινο είδος και την υδρόγειο ήταν και είναι πάντα στην επικαιρότητα, όπως ποιο είναι το µέλλον της ανθρωπότητας, θα είναι βιώσιµος ο πλανήτης µας στο µέλλον, θα υπάρχει τελικά µια ελέγξιµη ισορροπία στο περιβάλλον της γης, θα διαταραχτεί αναπόφευκτα η αλυσίδα της ζωής, θα υπάρχει νερό και τροφή στο µέλλον για τον υπερπληθυσµό που θα επιβιώνει πάνω στη γη µας.. κλπ. Σε όλα αυτά τα µεγάλα ερωτήµατα ο άνθρωπος µπορεί να έχει µια πειστική απάντηση ή θα ψάχνει άλλους κατοικήσιµους πλανήτες γα να εγκατασταθεί στο µέλλον;
Σίγουρα η γη µας δεν θα έχει αποθέµατα επ’ άπειρον, ο φωτοδότης ήλιος το πιο λαµπρό αστέρι, του ηλιακού µας συστήµατος που µας χαρίζει ζωή, κάποτε µπορεί να σβήσει καίγοντας την µάζα του, οπότε τι θα κάνουµε; Η επιστηµονική κοινότητα διεθνώς, όπως η Αµερική, η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποιες άλλες χώρες, προσπαθούν να αναχαιτίσουν το φαινόµενο του θερµοκηπίου, µε διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγµα η µαζική παραγωγή και διοχέτευση στην αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά αυτό από µόνο του δεν είναι αρκετό.
Οι συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής είναι εξαιρετικά σοβαρές και επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής µας. Τόσο η αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής όσο και η προσαρµογή σε έναν πλανήτη όπου η θερµοκρασία συνεχώς αυξάνεται αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες, κυρίως, για την ΕΕ. Πρέπει να δράσουµε για το κλίµα τώρα, είναι το σύνθηµά της, επισηµαίνοντας την αµεσότητα και το κατεπείγον του σοβαρότατου αυτού προβλήµατος του πλανήτη µας. Ένα παγκόσµιο δίκτυο ευαισθητοποίησης και ενηµέρωσης θα πρέπει να ξεκινήσει σήµερα, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αυστηροποιηθούν οι νόµοι και οι ποινές για όλους όσοι ρυπαίνουν το περιβάλλον, µε κάθε τρόπο, είτε µε σκουπίδια, είτε µε τοξικά λύµατα είτε µε εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα. Να ξεκινήσει άµεσα µια καµπάνια για την κλιµατική αλλαγή και κρίση, από όλα τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, η οποία θα περιλαµβάνει δράσεις, παρεµβάσεις, διαµαρτυρίες κ.ά. για το περιβάλλον. Ακόµα πιο επιτακτική είναι η ανάγκη, όλοι οι φορείς του ∆ηµόσιου και Ιδιωτικού τοµέα να καθιερώσουν και να εντάξουν στις δράσεις τους πρόγραµµα βιωµατικών σεµιναρίων, όπου όλοι, ανεξαιρέτως θα εκπαιδεύονται πάνω σε θέµατα της βιώσιµης ανάπτυξης για το περιβάλλον και την κλιµατική κρίση.
Τέλος, οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν κίνητρα για να µπορούν να γίνουν «ψαγµένοι καταναλωτές», αλλά ταυτόχρονα και καλοί διαχειριστές των προϊόντων και της ανακύκλωσης όλων των υλικών και συσκευασιών που µπαίνουν καθηµερινά στο οικογενειακό τραπέζι!