Η θέληση του διαβητικού να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της πάθησης! Η διατροφή αποτελεί ένα ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στην εκδήλωση: “Σακχαρώδης Διαβήτης, προβληματισμοί στην καθημερινή πράξη” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στις Καλύβες Αποκορώνου. Η αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος στις Καλύβες αποδείχθηκε πολύ μικρή για τον κόσμο που τη γέμισε, ενώ στο χώρο γίνονταν και δωρεάν μέτρηση σακχάρου.
Το θέμα “Υπέρταση και Διαβήτης” ανέπτυξε η γιατρός του Νοσοκομείου Χανίων κ. Λουκία Καλογεράκη.
«Όπως ο διαβητικός προσέχει το σάκχαρο του και πρέπει να ακολουθήσει την ανάλογη θεραπευτική αγωγή, την άσκηση και τη δίαιτα άλλο τόσο πρέπει να προσέχει την αρτηριακή υπέρταση. Εκτός του ότι πρέπει να κάνει 2-3 μετρήσεις κάθε πρωί και απόγευμα και να καταγράφει τις τιμές, οφείλει να προσέχει ιδιαίτερα στη λήψη αλατιού και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι όπως τα έτοιμα φαγητά. Επίσης να ασκείται και να λαμβάνει τη θεραπευτική αγωγή με βάση τις συστάσεις του γιατρού του. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε τις επιπλοκές. Κάποιος με διαβήτη κινδυνεύει ούτως ή άλλως με έμφραγμα ή περιφερειακή αγγειοπάθεια και αν συνυπάρχει και υπέρταση το ποσοστό αυτό ανεβαίνει πάρα πολύ!», τόνισε η γιατρός.
Η γιατρός και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Μυλωνάκη επισήμανε από την πλευρά της πως «η έρευνα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ πλέον, ο διαβήτης αντιμετωπίζεται με νέες αγωγές, νέους τρόπους δράσης των φαρμάκων. Όλα αυτά όμως δεν φτάνουν αν δεν συμμετέχει και ο ίδιος ο διαβητικός. Πρέπει να έχει θέληση να αλλάξει τον τρόπο ζωής του προς το καλύτερο, με καθημερινή άσκηση, με διατροφή».
Παράλληλα η κ. Μυλωνάκη ευχαρίστησε το Σύλλογο Διαβητικών και τον Δήμο Αποκορώνου για την πρωτοβουλία τους για την εκδήλωση.
Μια σειρά από διατροφικές οδηγίες για το Σακχαρώδη Διαβήτη έδωσε η κ. Μαρία Παπαδογιάννη διαιτολόγος και διατροφολόγος . «Η διατροφή αποτελεί ένα ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση του διαβήτη και για το λόγο αυτό η διατροφική εκπαίδευση ξεκινάει από τη στιγμή της διάγνωσης και συνεχίζεται δια βίου. Στόχος της διατροφικής εκπαίδευσης είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου προγράμματος. Αυτό που είναι επιθυμητό όταν έχουμε ένα άνθρωπο με ζαχαρώδη διαβήτη είναι να ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα επαρκή σε θερμίδες, που να συντελεί στο βέλτιστο γλυκαιμικό έλεγχο ώστε να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπλοκές και παράλληλα να είναι ευέλικτο ώστε να μπορέσει να το ακολουθήσει. Η διατροφή μας έχει γίνει πολύ γρήγορη και πολύ επεξεργασμένη επομένως όλοι είμαστε εκτεθειμένοι να νοσήσουμε για αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να έχουμε μέτρο, ισορροπία στη διατροφή, φυσική δραστηριότητα, και να περιορίσουμε τους αγχώδεις ρυθμούς» τόνισε η διατροφολόγος.
Για το Σύλλογο Διαβητικών Κρήτης η πρόεδρος κ. Μαρία Σγουρού αναφέρθηκε στην 23χρονη ιστορία του συλλόγου και στους στόχους της πρόληψης, της ενημέρωση και της εκπαίδευσης που έχει. Το παρών έδωσαν οι αντιδήμαρχοι κ. Α. Μπενάκη και Ι. Κουκουράκης κα.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.